Δημήτρης Γκουτζαμάνης: “Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω το κοινό στην Κύπρο”

Οι «τρεις αδερφές» που έφεραν στην Κύπρο τον Δημήτρη Γκουτζαμάνη

Ο Τσέχοφ , το κοινό της Κύπρου, το «κόκκινο νυφικό» αλλά και το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας με τους Κύπριους είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία μας μίλησε ο Δημήτρης Γκουτζαμάνης.

Μια συνέντευξη της Στέλλας Παπά για το music.net.cy

Δημήτρη μου μίλησε μας για τες «τρεις αδερφές» που σε φέρανε στην Κύπροn πριν κάποιους μήνες ..
Οι “τρεις αδερφές” είναι ένα εμβληματικό έργο του Τσέχωφ. Όταν λοιπόν σου γίνεται η πρόταση να παίξεις έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους του έργου, σίγουρα δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου έπαιξε ο σκηνοθέτης Αστέρης Πελτέκης, αλλά και η Κρίστη Παπαδοπούλου με την οποία ήμασταν συσπουδαστές στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και η οποία μέσω της παραγωγής “Άνω Θρώσκω”, ανέλαβε το όλο εγχείρημα. Η συνάντηση μας στη σκηνή λοιπόν, ήταν μια πολύ γοητευτική προοπτική.

Λένε πως ο Τσέχοφ είναι δύσκολο να μπορέσουν να τον «αποδώσουν» σωστά στο σανίδι όλοι οι ηθοποιοί. Εσύ τι πιστεύεις ;
Προσωπικά θεωρώ ότι ένα καλό κείμενο, όπως ένα έργο του Τσέχωφ, αποτελεί έναν πολύ καλό σύμμαχο του/της ηθοποιού για να μπορέσει να κάνει καλά τη δουλειά του/της.

Αν ήσασταν θεατής και όχι ως πρωταγωνιστής τι θα σ’εντυπωσίαζε αν το έβλεπες ;
Θεωρώ πως το πιο γοητευτικό στοιχείο της παράστασης είναι η φρέσκια προσέγγιση του έργου από μεριάς του σκηνοθέτη. Ο οποίος δεν δίστασε να προσεγγίσει τους χαρακτήρες με χιούμορ και να τους υπονομεύσει. Αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την τρισδιάστατη απεικόνιση αυτών των ανθρώπων πάνω στη σκηνή.

Το κυπριακό θεατρόφιλο κοινό πιστεύεις πως το αποδέχθηκε ;
Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω το κοινό στην Κύπρο, οπότε το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι αυτά που άκουγα. Χαίρομαι γιατί τα σχόλια ήταν πολύ θετικά και η προσέλευση κάτι παρά πάνω από ικανοποιητική στις παραστάσεις μας στη Λευκωσία.

Θα έλεγες είναι «σκληρό» έργο ;
Το έργο είναι τόσο σκληρό και ελαφρύ, όσο σκληρή και ελαφριά είναι και η ζωή.

Ο συγγραφέας χαρακτήρισε το έργο του «κωμωδιά» ;
Το έργο έχει πάρα πολύ χιούμορ. Θεωρώ πως ο συγγραφέας αντιμετώπιζε τους χαρακτήρες του και τις καταστάσεις με ένα πνεύμα υπονόμευσης και ειρωνείας, κάτι που οδηγεί σε ένα πραγματικά έξυπνο χιούμορ.

Σε ποιο άλλο έργο του Τσέχοφ θα ήθελες να συμμετάσχεις ;
Αρκετά είναι τα έργα του Τσέχωφ που θα ήθελα να παίξω. Ενδεικτικά “Ο Γλάρος” και “Ο Πλατόνοφ”

Πιστεύεις αυτό το έργο να προσαρμοστεί σε σημερινές καταστάσεις και δεδομένα ;
Αυτό το έργο αφορά πανανθρώπινες και υπαρξιακές ανησυχίες που πάντα είναι επίκαιρες και διαχρονικές.

Σε στενοχωρεί που ήσουν για λίγο στην τηλεόραση ;
Φέτος ήμουν στην τηλεόραση, στο “Κόκκινο νυφικό” του Ανδρέα Γεωργίου και της Βάνας Δημήτριου, στον Alpha. Ήταν μια δουλειά που την πίστεψα και την αγάπησα πολύ και χάρηκα ιδιαίτερα για τη συνάντηση μου με τη δημιουργική ομάδα, αλλά και την υπόλοιπη ομάδα των ηθοποιών.

Θα συμμετείχες σε κυπριακή σειρά εποχής ;
Δεν μπορώ να πω σε κάτι ναι, χωρίς να γνωρίζω τις συνθήκες. Αν οι όροι πληρούν τα καλλιτεχνικά κριτήρια και τα διάφορα θέματα πρακτικής φύσης, τότε με μεγάλη μου χαρά θα έπαιζα σε μια κυπριακή σειρά εποχής.

Θα μείνεις τελικά στην Κύπρο ή θα μας φύγεις με τώρα που τελείωσαν οι παραστάσεις ;
Θα γυρίσω στην Αθήνα, σίγουρα όμως δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να επιστρέψω