Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019


5 παραγωγές

11 παραστάσεις

3 θεατρικοί χώροι

Ένα ποικιλόμορφο και εξωστρεφές πρόγραμμα με σημαντικές διεθνείς και εγχώριες παραγωγές έχει διαμορφωθεί φέτος από τους διοργανωτές του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στη συνεργασία με σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς και παρέχοντας -και φέτος- βήμα στην κυπριακή δημιουργία, ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα προσφέρεται στους θεατές, ντόπιους και ξένους, με παραστάσεις σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα.

Στη φετινή, εικοστή τρίτη διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», πέντε θεατρικά σχήματα επιλέγηκαν από την επταμελή Επιτροπή Επιλογής για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019.

Οι πέντε παραγωγές της φετινής διοργάνωσης

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 28 Ιουνίου 2019 με την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, σε σκηνοθεσία Jaša Koceli, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση της ίδιας παραγωγής στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθεί η συμπαραγωγή των Maltravieso Teatro και La Almena Producciones της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Emilio del Valle. Η ισπανική παραγωγή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 8 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 10 Ιουλίου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά από 5 χρόνια παρουσιάζοντας την αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Tullio Solenghi για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 12 και 13 Ιουλίου.

Η διεθνώς πολυβραβευμένη Izumi Ashizawa σκηνοθετεί τη δεύτερη κυπριακή συμμετοχή στο Φεστιβάλ, Βάκχες του Ευριπίδη παραγωγή του Belacqua Theatre, που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 20 Ιουλίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 22 Ιουλίου.

Με την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, με δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 26 και 27 Ιουλίου.

Στόχος των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων, η ουσιαστική συνεισφορά στο διεθνές και τοπικό πολιτιστικό τοπίο και η προσέγγιση όλων των κατηγοριών κοινού.

Επιπρόσθετα, επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας καθώς και για την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού, με τον υπερτιτλισμό των ελληνόφωνων παραγωγών στην αγγλική γλώσσα και των ξενόγλωσσων παραγωγών στην ελληνική και αγγλική.

Πληροφορίες:7000 2414 │ www.greekdramafest.com

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:40*

*Το κοινό που θα παρακολουθήσει παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου προτρέπεται να μεταβεί στον χώρο τουλάχιστον 45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης.

Τιμές εισιτηρίων:

€12 κανονικό

€6μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

€45ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση πέντε παραστάσεων)

€10για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων ανά παράσταση) στο ticketing@soldoutticketbox.com

Δωρεάν είσοδος, κατόπιν έγκαιρης κράτησης δελτίου ελευθέρας εισόδου στο τηλ. 7000 2414 (τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την κάθε παράσταση), για:

▪ ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο,

▪ μέλη του ΚΚΔΙΘ, με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2019.

 

Πώληση εισιτηρίων:

▪ Ηλεκτρονική αγορά: www.soldoutticketbox.com

▪ Σημεία πώλησης εισιτηρίων:

□ Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια

□ Περίπτερα SOEASY στη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό

□ Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

□ Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας

ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Jaša Koceli

 • Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
 • Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Maltravieso Teatro, La Almena Producciones,

Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ισπανία

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Emilio del Valle

 • Δευτέρα 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
 • Τετάρτη 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος – Φεστιβάλ Συρακουσών, Ιταλία

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Tullio Solenghi

 • Παρασκευή 12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
 • Σάββατο 13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Belacqua Theatre, Κύπρος

ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Izumi Ashizawa

 • Πέμπτη 18 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά
 • Σάββατο 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
 • Δευτέρα 22 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

με αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

 • Παρασκευή 26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
 • Σάββατο 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

με αγγλικούς υπέρτιτλους