Διαδραστική έκθεση τέχνης που απεικονίζει ιστορίες προσφύγων, από μαθήτρια του PASCAL English School Λευκωσίας


Με ιδιαίτερη χαρά, η δεκαεπτάχρονη μαθήτρια και «αρτιβίστρια» του PASCAL English School Λευκωσίας, Μόρφω Νικήτα, θα παρουσιάσει τη δική της έκθεση τέχνης στο Nicosia Mall στη Λακατάμια.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια η μαθήτρια προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κυπριακό κοινό, αναφορικά με το πρόβλημα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, μέσα από έργα που απεικονίζουν τις ιστορίες των προσφύγων που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρώα γη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναυσμα αυτής της καλλιτεχνικής ενασχόλησης της μαθήτριας αποτέλεσε μία οικογένεια προσφύγων από το Ιράκ, η οποία εγκατέλειψε την περιουσία και τους συγγενείς της με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Όπως δήλωσε η ίδια η μαθήτρια: «Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι δημιουργίας. Τη δημιουργία κουβερτών, οι οποίες θα σταλούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κύπρο. Γιατί κουβέρτες όμως; Η κουβέρτα παρέχει προστασία αλλά και συντροφιά σ’ όποιον την έχει ανάγκη. Έτσι, κυριολεκτικά και συμβολικά η κουβέρτα θα καλωσορίσει και θα αγκαλιάσει όσους εγκατέλειψαν τη χώρα τους, αναζητώντας ένα ασφαλέστερο μέρος διαμονής. Κάθε κουβέρτα είναι κατασκευασμένη από 400 κομμάτια από χρησιμοποιημένα είδη ένδυσης που δόθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας. Ζητούμε από τους φιλότεχνους επισκέπτες να γράψουν σε κάθε κομμάτι τη δική τους ευχή για τον παραλήπτη της κουβέρτας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη: μία μεγάλη τοιχογραφία και ένα διαδραστικό έργο τέχνης που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού, το οποίο μπορεί να απολαύσει την έκθεση από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο Nicosia Mall από τις 17:00 έως τις 19:00.