Δελτίο καιρού – Τι να περιμένουμε από 13 μέχρι 20 Νοεμβρίου


ΒΑ ρεύμα αέρος με κυρίως αίθριο καιρό και κανονικές θερμοκρασίες
Συνοπτική Κατάσταση: Η ψηλή ατμοσφαιρική πίεση στην Μικρά Ασία και το «Κυπριακό Χαμηλό» στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να είναι οι κύριοι παίκτες στο συνοπτικό πεδίο της περιοχής το μεγαλύτερο μέρος της βδομάδας και επαναφέρουν το μάλλον ξηρό ΒΑ ρεύμα αέρος πάνω από την Κύπρο. Το σαββατοκυρίακο (14-15.11) θα επικρατεί σχετικά ομαλό πεδίο πίεσης πάνω από την Κύπρο με συνεχή, όμως, και επιταχυνόμενη την Κυριακή, πτώση της πίεσης. Τη Δευτέρα (16.11) το «Κυπριακό Χαμηλό» προσεγγίζει περισσότερο στα νότια της Κύπρου και «βαθαίνει» με αποτέλεσμα ένα ενισχυμένο Β-ΒΑ ρεύμα αέρος. Από την Τρίτη (17.11) η ατμοσφαιρική πίεση θα βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τάση μέχρι την Πέμπτη (19.11) ενώ το «Κυπριακό Χαμηλό» απομακρύνεται όλο πιο νότια και ατονεί. Η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο θα σημειώσει πτώση από τα 1021 mb το Σάββατο, στα 1014mb από Δευτέρα, ανερχόμενη πάλι στα 1020mb την Πέμπτη με πτώση ξανά την Παρασκευή στα 1017mb.

Καιρικές συνθήκες: Γενικά καλές καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην Κύπρο για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα με κυρίως αίθριο και ηλιόλουστο καιρό. Τη Δευτέρα (16.11), με την προσέγγιση του ‘Κυπριακού Χαμηλού» θα αυξηθούν τοπικά οι νεφώσεις χωρίς, όμως, να αναμένονται βροχές. Από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη (17-19.11.) θα αναπτύσσονται τοπικά νεφώσεις κυρίως στο εσωτερικό και τις ορεινές περιοχές. Υπάρχει πιθανότητα για βροχές στα δυτικά και νότια παράλια, περιοχές του εσωτερικού και τις ορεινές περιοχές την Παρασκευή (20.11).

Θερμοκρασίες: Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα – κάπως ψηλότερες νωρίς (Σάββατο-Κυριακή) και κανονικές τις υπόλοιπες μέρες. Στις πεδινές περιοχές του εσωτερικού οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 22-26C, στις παραλιακές περιοχές από 22-27C ενώ στα ψηλότερα ορεινά, στα 1200μ, μεταξύ 14-18C.

Πεδίον ανέμων: Κατά το σαββατοκυρίακο οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι από Β-ΒΑ κατευθύνσεις. Τη Δευτέρα και Τρίτη θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί ΒΑ άνεμοι στα προσήνεμα ανατολικά παράλια. Από την Τετάρτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν πάλι σε ασθενείς μέχρι μέτριους από βόρειες κατευθύνσεις.

Υγρασία: Οι τιμές υγρασίας θα παραμείνουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, λίγο χαμηλότερες τη Δευτέρα και Τρίτη λόγω των πιο ισχυρών ΒΑ ανέμων. Η πιθανότητα για τοπική χαμηλή νέφωση ή ομίχλη στις ακτές και το εσωτερικό θα συνεχίσει χαμηλή.

Ανάγκες θέρμανσης: Οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι μηδενικές στα παράλια καθώς και πεδινές περιοχές του εσωτερικού με υψόμετρο κάτω από 400μ. Οι Ημερο-Βαθμοί Θέρμανσης – ΗΒΘ (Heating degree days)* σε όλες τις πόλεις θα είναι μηδενικές. Στις χαμηλότερες ορεινές κοινότητες, όπως η Κακοπετριά στα 700μ, οι ΗΒΘ θα κυμανθούν από 2 μέχρι 3 και το σύνολο της βδομάδας 12.5, ενώ στις ψηλότερες ορεινές κοινότητες, όπως οι Πάνω Πλάτρες, στα 1200μ, η αντίστοιχη διακύμανση θα είναι μεταξύ 1.5 και 5 και το σύνολο της βδομάδας 26.5.

ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ-ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΟΙ
Μόλυνση της ατμόσφαιρας Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα συνεχίσουν να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα όλη τη βδομάδα λόγω των γενικά μέτριων ανέμων που θα επικρατούν.
Τα επίπεδα σκόνης θα είναι χαμηλότερα της κριτικής τιμής των 50mg/m3 για σωματίδια με διάμετρο κάτω από 10μm όλη τη βδομάδα.

Γεωργοί-Κτηνοτόφοι Δεν αναμένονται προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών.
Ορεινές κοινότητες: Δεν αναμένονται προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών. Τοπικής έκτασης παγετός εδάφους περιορίζεται σε περιοχές πάνω από1500μ.

Δρόμοι Πολύ καλές μέχρι εξαιρετικές συνθήκες στους δρόμους παντού. Πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες στους ορεινούς δρόμους τοπικά ολισθηροί δρόμοι λόγω παγετού ή υγρασίας.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Πολύ καλές συνθήκες στις περισσότερες παραλίες κατά το σαββατοκυρίακο με κυρίως ηλιόλουστο καιρό και ασθενείς ανέμους που θα καταστούν μέτριοι. Λίγο περισσότερες νεφώσεις και μέχρι ισχυροί άνεμοι τη Δευτέρα-Τρίτη δημιουργούν τοπικά μέτριες μέχρι κακές συνθήκες στις παραλίες. Βελτιούμενες συνθήκες στις παραλίες και την Τετάρτη και την Πέμπτη με ηλιόλουστο καιρό και εξασθενημένους ανέμους με περισσότερες νεφώσεις και τοπικές βροχές την Παρασκευή.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
Οι μέτριοι με ισχυροί άνεμοι που θα επικρατούν καθ΄ όλη τη βδομάδα θα δώσουν πολύ καλές συνθήκες για ναυτιλόμενους.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σάββατο (14.11) μέχρι Παρασκευή (20.11.): Μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.