Δελτίο Καιρού – Επανέρχεται η σκόνη, τέλος της εβδομάδας


Μάλλον κρύο με άνεμο στην αρχή στη συνέχεια ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας

Συνοπτική Κατάσταση: Με την σταδιακή απομάκρυνση προς ανατολάς του βαρομετρικού χαμηλού της Ανατολικής Μεσογείου τη Δευτέρα θα επικρατήσει αρχικά ένα μάλλον ψυχρό Δ-ΒΔ ρεύμα αέρος πάνω από την Κύπρο μέχρι την Τετάρτη. Μέχρι τότε θα εγκατασταθεί στην περιοχή πεδίον ψηλών πιέσεων, που θα φθίνει σταδιακά μέχρι την Κυριακή. Το πεδίον ψηλών πιέσεων θα συνοδεύεται από ηλιόλουστο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ευμετάβλητους ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (28.3) στα 1009mb, θα σημειώσει αρχικά άνοδο μέχρι την Πέμπτη (31.3) στα 1022mb και στη συνέχεια μικρή πτώση μέχρι την Κυριακή (3.4) για να φτάσει στα 1013mb.

Καιρικές συνθήκες: Σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών μετά τη σχετική ψύχρα και άνεμο των πρώτων ημερών αφού από την Τετάρτη επικρατούν παντού σταθερές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια και ασθενείς μέχρι μέτριους ευμετάβλητους ανέμους. Πιθανότητα τοπικών βροχών μόνο τη Δευτέρα σε περιοχές των κεντρικών πεδιάδων, στα ημιορεινά και στα ορεινά με τη μορφή χιονόνερου στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Αναμένεται μικρή μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές προς το τέλος της βδομάδας (Σάββατο-Κυριακή) όταν θα επικρατούν ΝΑ άνεμοι που θα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής (Σαχάρας).

Πιο αναλυτικά, την Δευτέρα θα επικρατούν παντού ισχυροί δυτικοί άνεμοι. Ο καιρός, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, θα είναι συννεφιασμένος με πιθανότητα βροχών σε περιοχές του εσωτερικού, τα ημιορεινά και ορεινά όπου στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να πέσει χιονόνερο. Σταδιακή βελτίωση του καιρού με περιόδους ηλιοφάνειας από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη θα επικρατούν κυρίως αίθριος καιρός με τη δημιουργία μόνο αραιών νεφώσεων στα ορεινά τις μεταμεσημβρινές ώρες. Οι δυτικοί άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά και θα πνέουν μέχρι μέτριοι παντού. Μικρή άνοδος στις θερμοκρασίες.
Την Τετάρτη–Κυριακή θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις σε παράλιες περιοχές και στις κεντρικές πεδιάδες ενώ στις ορεινές περιοχές θα καθίσταται μέχρι συννεφιασμένος τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι μέχρι μέτριοι ΝΑ όμως στις νότιες και δυτικές παράλιες περιοχές θα παραμείνουν δυτικοί μέτριοι μέχρι την Παρασκευή. Μειωμένη ορατότητα και αυξημένη σκόνη μόνο το σαββατοκυρίακο οπότε οι άνεμοι θα είναι παντού ΝΑ μέτριοι.

Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή τη Δευτέρα και Τρίτη ενώ στη συνέχεια θα σημειώσει σταδιακά άνοδο και από την Πέμπτη θα βρίσκεται σε επίπεδα αρκετά πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 18C τη Δευτέρα και 27C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από τους 8C την Τρίτη μέχρι 12C την Κυριακή.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 19C την Τρίτη και τους 23C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 8C Δευτέρα-Τρίτη και 12C Σάββατο-Κυριακή.

Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 18C τη Δευτέρα και 24C Σάββατο-Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 10C την Τρίτη-Τετάρτη μέχρι τους 13C Σάββατο-Κυριακή.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 9C τη Δευτέρα και 18C Σάββατο-Κυριακή. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 3C Δευτέρα-Τρίτη και 7C Σάββατο-Κυριακή.

Πεδίον ανέμων: Η βδομάδα μπορεί να χωριστεί σε δυο χρονικές ενότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων. Στην πρώτη περίοδο, που καλύπτει τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι από δυτικές γενικά διευθύνσεις, τη Δευτέρα μέχρι ισχυροί (5Bf) στις πλείστες περιοχές. Την Τρίτη θα παραμείνουν δυτικοί, όμως θα εξασθενήσουν σε μέχρι μέτριους (3-4 Bf) σε όλες τις περιοχές. Στη δεύτερη χρονική περίοδο – την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή- οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΑ και η έντασή τους θα κυμαίνεται από ασθενείς μέχρι μέτριους (4Bf) παντού. Εξαίρεση οι νότιες και δυτικές παράλιες περιοχές όπου οι άνεμοι θα παραμείνουν δυτικοί μέχρι την Παρασκευή για να στραφούν σε ΝΑ το σαββατοκυρίακο. Η θάλασσα γύρω από την Κύπρο θα γενικά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και μόνο πρόσκαιρα στα παράλια τις μεταμεσημβρινές ώρες μέχρι ταραγμένη.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα είναι παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Πιθανότητα για ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές μόνο τη Δευτέρα κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά πιθανό χιονόνερο. Παγετός αέρος τα πρωινά Δευτέρας-Τρίτης-Τετάρτης στα ψηλότερα ορεινά πάνω από 1600μ. Ο παγετός εδάφους αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις ψηλότερες ορεινές-ημιορεινές περιοχές πάνω από 800μ τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη. Το όριο παγετού εδάφους θα ανέλθει στα 1300μ μέχρι την Παρασκευή ενώ το σαββατοκυρίακο δεν θα παρατηρηθεί παγετός πουθενά. Πιθανό να δημιουργηθεί ομίχλη ή χαμηλή νέφωση τα πρωινά της Τρίτης και Τετάρτης στις ευπαθείς στο φαινόμενο περιοχές, όπως απάνεμα παράλια και περιοχές του εσωτερικού καθώς και πατώματα κοιλάδων στις ορεινές περιοχές.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά η βδομάδα γέφυρα Μαρτίου-Απριλίου 2016 μετά από μια μάλλον ψυχρή αρχή θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή και αντίστοιχα ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση που θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις πεδινές και παραλιακές περιοχές. Πλησιάζει το τέλος της περιόδου για θέρμανση των οικιακών και εργασιακών χώρων.

Εκδόθηκε στη Λευκωσία στις 27 Μαρτίου 2016
@PRoACT METEO*
Concept developed by: Andreas CHRISTODOULOU
Climatologist-Geographer Reading University, UK