Δείτε τα οφέλη που έχει το νυχτολούλουδο.

by Νίκος Παπασταύρου | 16/03/2019 11:00

Το νυχτολούλουδο (Οenothera biennis η λατινική του ονομασία) που είναι επίσης γνωστό ως απογευματινό αστέρι, παράγει μικρά κίτρινα λουλούδια που ανθίζουν μόνο για μια νύχτα και στη συνέχεια μαραίνονται και πεθαίνουν.

Αν όμως τα άνθη του ζουν μόλις μια νύχτα, το έλαιο που παράγεται από το πολύτιμο αυτό φυτό μπορεί να φέρει την ημέρα στο δέρμα σας, χαρίζοντάς του ιδιαίτερη λάμψη και νεανικότητα.

Οι σπόροι του νυχτολούλουδου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαίου νυχτολούλουδου που αποτελεί μια εξαιρετική πηγή των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις πολλές παθήσεις του δέρματος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που περιλαμβάνουν τους μαστούς και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ενα από τα απαραίτητα συστατικά των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, το γ-λινολενικό οξύ (GLA), πιστεύεται ότι αποτελεί και το ενεργό συστατικό του ελαίου νυχτολούλουδου. Το γ-λινολενικό οξύ είναι γνωστό ότι απαλύνει τη φλεγμονή στο σώμα και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλαπλές ενδείξεις αλλά περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες .

Μελέτες πάνω στο νυχτολούλουδο επεσήμαναν τη σημασία του για τη πρόληψη ή τη θεραπεία αρκετών νόσων.

– Ψωρίαση και έκζεμα : το φυτικό έλαιο νυχτολούλουδο φαίνεται ότι είναι ικανό να αναγεννήσει την απαλότητα και την ελαστικότητα επιδερμίδας που υποφέρει και ταυτόχρονα να ηρεμήσει τη φλεγμονή.

–  Εμμηνόπαυση,  Διαταραχές του κύκλου και προεμμηνορυσιακό σύνδρομο : Με λήψη από το στόμα το έλαιο νυχτολούλουδου φαίνεται ότι ενδείκνυται για τη ρύθμιση της παραγωγής οιστρογόνων, προγεστερόνης και προλακτίνης. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας ή αμηνόρροιας μειώνονται σημαντικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν και η απόλυτη αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί. Πολλές γυναίκες στην προ-εμμηνόπαυση βεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του στις εξάψεις.

– Χοληστερόλη : Το έλαιο νυχτολούλουδου αποδείχτηκε ικανό να ρίξει σε σημαντικό βαθμό τη χοληστερόλη LDL στους υποχοληστεριναιμικούς ασθενείς.

– Διαβητική νευροπάθεια : Η διαβητική νευροπάθεια, η αρτηριοσκλήρωση και η αμφιβληστροειδοπάθεια έτυχαν προληπτικής θεραπείας σε διαβητικά ποντίκια χάρη σε λήψη από το στόμα ελαίου νυχτολούλουδου. Η σύνδεση με ανθρώπους δεν έχει αποδειχθεί αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Πηγή : Panos Platritis

Source URL: https://www.music.net.cy/deite-ta-ofeli-poy-echei-to-nychtoloyloydo/