ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σημαντική συμμετοχή Κυπρίων αθλητών είχαμε στο Διεθνές Κύπελλο ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ στην Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου. Στο Διεθνές Κύπελλο ξίφους μονομαχίας (epee) κατηγορίας ανδρών/γυναικών αγωνίστηκαν 95 άνδρες από 5 χώρες και 56 γυναίκες από 3 χώρες, με παρουσία όλων των πρωταθλητών της Ελληνικής ξιφασκίας.

Συνολικά 7 Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες δήλωσαν παρών και έδωσαν «μάχες» στις πίστες ξιφασκίας. Οι Αλέξανδρος Ταλιώτης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Αδάμος Φιάκας αγωνίστηκαν στους άνδρες και η Ειρήνη Μαυρικίου, Ιόλη Χριστοφή, Μαρία Κλεάνθους και Μαρίνα Κωνσταντίνου στις γυναίκες. 

Και οι 7 αθλητές μας πέρασαν από την φάση των ομίλων, γεγονός που καταδεικνύει την σκληρή προσπάθεια των ιδίων και των προπονητών τους στο να προοδεύσουν στο άθλημα που αγαπούν. Από τους συνολικά 53 αγώνες που έδωσαν οι Κύπριοι αθλητές κέρδισαν τους 28, ένα πολύ καλό ποσοστό. Οι Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Αδάμος Φιάκκας, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και αγωνιζόμενοι με καταξιωμένους Ελλαδίτες πρωταθλητές κατέκτησαν την 52η και 72η θέση αντίστοιχα. Οι Μαρίνα Κωνσταντίνου, Μαρία Κλεάνθους και Ιόλη Χριστοφή κατέλαβαν την 33η, 38η και 42η θέση αντίστοιχα, αγωνιζόμενες με έμπειρες Ελληνίδες αθλήτριες.

Οι πιο έμπειροι αθλητές μας και μέλη της Εθνικής ομάδας, Αλέξανδρος Ταλιώτης και Ειρήνη Μαυρικίου, είχαν εξαιρετική πορεία. Ο Αλέξανδρος μετά από δυνατούς αγώνες με τους Ελλαδίτες πρωταθλητές, Θοδωρή Αβραμίδη και Νίκο Τσώκα και νικώντας σε ένα συναρπαστικό τελικό τον Σάββα Καββαδία με 15-14, κατέκτησε το χρυσό. 

Η Ειρήνη Μαυρικίου μετά από νίκες με τις Νικολέττα Χατζησαράντη και Ελευθερία Μιμηγιάννη  έχασε με 11-15 από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια Νεφέλη Ροδοπούλου και κατέλαβε την πολύ τιμητική 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο. 

Η ΚΟΞ διαπιστώνει με μεγάλη ικανοποίηση την ευρύτερη συμμετοχή Κυπρίων αθλητών και αθλητριών ξιφασκίας σε υψηλού επιπέδου αγώνες στο εξωτερικό και την πρόκριση όλων πέραν της φάσης των ομίλων. Επιπρόσθετα η κατάκτηση του χρυσού και χάλκινου μεταλλίου επιβεβαιώνουν την πρόοδο συγκεκριμένων αθλητών αλλά και την γενικότερη άνοδο στο επίπεδο της ξιφασκίας (ξίφος μονομαχίας) στην Κύπρο. Η ΚΟΞ θέλει να συγχαρεί όλους τους αθλητές για την προσπάθεια τους και ιδιαίτερα τους πρωταθλητές Αλέξανδρο Ταλιώτη και Ειρήνη Μαυρικίου που διακρίθηκαν.

Η ΚΟΞ εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ομοσπονδιακό μας Προπονητή κ Γεώργιο Παυλίδη ο οποίος συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του επιπέδου των αθλητών της Εθνικής μας ομάδας και τις διακρίσεις τους σε διεθνές επίπεδο, προβάλλοντας παράλληλα την Κυπριακή ξιφασκία.

H ΚΟΞ εκφράζει επίσης τις θερμές της ευχαριστίες στην Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας και τα Ελληνικά σωματεία για την φιλοξενία των Κυπρίων αθλητών στους αγώνες της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους αγώνες ξιφασκίας στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή έχει βοηθήσει σημαντικά στην αποκόμιση εμπειριών και την πρόοδο της Κυπριακής ξιφασκίας. Ευχαριστούμε τέλος τον ΚΟΑ και ΚΟΕ όπως και τους χορηγούς μας ΟΠΑΠ Κύπρου για την μακρόχρονη και συνεχή τους στήριξη.

Πληροφορίες – Ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΞ – www.fencing.org.cy

ΦΩΤΟ 1

Απο αριστερά: Σάββας Καββαδίας (αργυρό), Αλέξανδρος Ταλιώτης (χρυσό), Γιάννης Μαρκόπουλος (χάλκινο), Νίκος Τσώκας (χάλκινο)

ΦΩΤΟ 2

Απο αριστερά: Νεφέλη Ροδοπούλου (αργυρό), Αντριάνα Θεοδωροπούλου (χρυσό), Φάνη Βαρβέρη (χάλκινο), Ειρήνη Μαυρικίου (χάλκινο)

ΦΩΤΟ 3

Ο Ομοσπονδιακός μας Προπονητής κ. Γεώργιος Παυλίδης με τον Αλέξανδρο Ταλιώτη

ΦΩΤΟ 4

Η Ειρήνη Μαυρικίου (αρ) στον ημιτελικό