Εσύ το ξέρες; Δες από πού πήρε το όνομα της η «Black Friday»


Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου όπου οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο των μεγάλων προσφορών στα καταστήματα;

Η Black Friday ξεκίνησε από το την γιορτή των Ευχαριστιών που άρχισε να γιορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα. Καθιερώθηκε ως η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving και σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής χριστουγεννιάτικης περιόδου. Σαν εμπορικός θεσμός ξεκίνησε επίσημα το 1932, ωστόσο σαν όρος υπάρχει πολύ νωρίτερα.

========================================================

Αληθινές Black Friday εκπτώσεις μέχρι και -80% στο ANGEL JACOBS
To διαδικτυακό Mall ANGEL JACOBS σε συνεργασία με γνωστές μάρκες σας προσφέρουν τις αληθινές Black Friday εκπτώσεις μέχρι και -80%
ΟΛΕΣ ΕΔΩ www.angeljacobs.com

========================================================

Όσο για τον λόγο που ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή»;
Τη δεκαετία του 1960, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν σε χειρόγραφη μορφή. Οι καταστηματάρχες συνήθιζαν να σημειώνουν με κόκκινο χρώμα τις ημερομηνίες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο όταν αυτός ήταν θετικός. Βέβαια η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από μεγάλους μεγάλους τζίρους κι έτσι προέκυψε ο όρος «Black Friday»!

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την κυκλοφοριακή συμφόρηση από αυτοκίνητα και πεζούς, που προκαλούνταν εξαιτίας των προσφορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αναγκάζονταν να εργάζονται υπερωρίες για να διαχειριστούν την κατάσταση και αυτό τους δυσαρεστούσε.

Από τη δεκαετία του ’80 η «Black Friday» είναι και επίσημα η μέρα των μεγάλων προσφορών στα καταστήματα.

Σιγά σιγά ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» άρχισε να εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρόνο με τον χρόνο συμμετέχουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου αυξάνεται συνεχώς.

Πηγή: star.gr