Άστατος ο καιρός μας – Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας


Αρχικά ζεστός καιρός αλλά από Τρίτη ασταθής με τοπικές βροχές και καταιγίδες με θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές για την εποχή

Συνοπτική Κατάσταση: Η συνοπτική κατάσταση κυριαρχείται από σύνθετη ζώνη χαμηλής πίεσης που καλύπτει την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να προκαλέσει ασταθείς καιρικές συνθήκες και ισχυρούς δυτικούς ανέμους κυρίως στα παράλια και πτώση της θερμοκρασίες από την Τετάρτη (4.5) σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.
Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται την Τρίτη (3.5) στο χαμηλότερό της σημείο στα 1009mb, θα σημειώσει σταδιακή άνοδο μέχρι την Πέμπτη (5.5) οπότε θα βρίσκεται στα 1012mb για να σημειώσει αρχικά μικρή πτώση την Παρασκευή (6.5) στα 1010mb και στη συνέχεια άνοδο μέχρι την Κυριακή (8.5) στα 1015mb.

Καιρικές συνθήκες: Η βδομάδα θα αρχίσει τη Δευτέρα καλοκαιρινός με ψηλές θερμοκρασίες και μέσες- ψηλές νεφώσεις ενώ την Τρίτη η βδομάδα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν με πιθανότητα τοπικών βροχών και μεμονωμένης καταιγίδας. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος το πρωί και μερικώς συννεφιασμένος μέχρι το απόγευμα με ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους. Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή το πρωί ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με την ανάπτυξη νεφώσεων στα δυτικά, ορεινά-ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού όπου αναμένονται τοπικά βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Οι βροχές θα είναι πιο εκτεταμένες και έντονες την Παρασκευή. Τοπικές ομίχλες πιθανές στα νότια παράλια από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή.

Σημαντική μεταφορά σκόνης αυτή τη βδομάδα μόνο τη Δευτέρα και Τρίτη.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα θα επικρατεί μερικώς συννεφιασμένος καιρός παντού με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και ψηλές/μέσες νεφώσεις σ΄ όλο το νησί. Άνεμοι γενικά από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια και μέχρι ισχυροί στα νότια και δυτικά παράλια το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε ψηλά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τις ψηλές/μέσες νεφώσεις. Πιθανότητα βροχών στα ορεινά-εσωτερικό τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση αλλά θα βρίσκεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι αρχικά ΝΑ ασθενείς μέχρι μέτριοι μέχρι το μεσημέρι θα αντικατασταθούν από μέτριας έντασης θαλάσσιες αύρες από Δ διευθύνσεις.

Την Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με ανάπτυξη μέσων νεφώσεων στα ορεινά-εσωτερικό τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές με τους ανέμους παντού δυτικούς ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς στα προσήνεμα νότια και δυτικά παράλια το απόγευμα.

Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος το πρωί με εκτεταμένη ανάπτυξη νεφώσεων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες. Πιθανότητα βροχών και τοπικών καταιγίδων στα ορεινά-ημιορεινά και κεντρικές πεδιάδες τα απογεύματα. Τοπικά στα ορεινά-ημιορεινά πιθανό να σημειωθεί χαλαζόπτωση. Την Παρασκευή οι βροχές αναμένεται να είναι πιο εκτεταμένες και έντονες. Άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις μέχρι μέτριοι το πρωί και μέχρι ισχυροί στα παράλια το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Θερμοκρασίες: Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ψηλά για την εποχή επίπεδα τη Δευτέρα και κανονικά την Τρίτη. Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει γενικά πτώση που θα είναι σημαντική κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή περαιτέρω μικρή πτώση παντού ενώ το Σάββατο-Κυριακή θα σταθεροποιηθεί και πάλι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Η απόκλιση από τη μέση ημερήσια θερμοκρασία θα κυμαίνεται από θετική απόκλιση 4 βαθμών C τη Δευτέρα μέχρι αρνητική απόκλιση 3 βαθμών C την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 23C την Παρασκευή (6.5) και 32C τη Δευτέρα (2.5) ενώ οι ελάχιστες από τους 11C το Σάββατο (7.5) μέχρι 18C την Τρίτη (3.5).

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 24C την Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο και τους 27C τη Δευτέρα (2.5) ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 13C την Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο και 16C τη Δευτέρα (2.5) και Τρίτη (3.5).

Στα νότια παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 23C την Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή και 28C τη Δευτέρα (2.5) ενώ οι ελάχιστες από 13C την Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο και τους 19C από την Τρίτη (3.5).

Στα δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 22C την Τετάρτη (4.5) και των 27C τη Δευτέρα (2.5) ενώ οι ελάχιστες από 13C την Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή μέχρι τους 17C την Τρίτη (3.5).

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 14C την Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο και 22C τη Δευτέρα (2.5). Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 7C την Παρασκευή-Σάββατο και 13C την Τρίτη (3.5).

Πεδίον ανέμων: Τη Δευτέρα θα επικρατούν δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια και μέχρι ισχυροί (5Bf) το απόγευμα στα νότια και δυτικά παράλια. Την Τρίτη οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι δυτικοί σε όλες τις περιοχές. Την Τετάρτη θα επικρατούν σε όλες τις περιοχές μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα νότια και δυτικά παράλια μέχρι πολύ ισχυροί (6Βf) Δ άνεμοι. Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή οι άνεμοι θα είναι ΝΔ-Δ μέχρι μέτριοι στο εσωτερικό και μέχρι ισχυροί (5Bf) στα παράλια.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Εξαίρεση οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας τη Δευτέρα και την Τρίτη σε περιοχές του εσωτερικού τις μεταμεσημβρινές ώρες λόγω των ψηλών θερμοκρασιών. Πιθανότητα για ανάπτυξη τοπικής ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης στα νότια κυρίως παράλια τα πρωινά από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή. Αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πιθανόν με χαλαζόπτωση κυρίως στις δυτικές περιοχές, τα ορεινά, ημιορεινά και τις κεντρικές πεδιάδες, την Τρίτη και από Πέμπτη μέχρι την Κυριακή. Οι βροχές θα είναι πιο εκτεταμένες και έντονες την Παρασκευή. Δεν θα παρατηρηθεί παγετός ή παγετός εδάφους.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά και η πρώτη βδομάδα Μαίου 2016, με εξαίρεση τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες πιο κάτω από τις κανονικές για την εποχή. Οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση θα είναι μηδενικές στις παράλιες περιοχές και τις κεντρικές πεδιάδες, μικρές στα ημιορεινά και μέτριες στα ψηλότερα ορεινά.