ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ “Οι καλλιτέχνες απαρνιούνται πάρα πολλά πράγματα στη ζωή τους προκειμένου να ακολουθήσουν αυτό τους το όνειρο και να υπηρετήσουν την τέχνη”

Μες ένα «φυλακτό» η Ασπασία Στρατηγού επισφραγίζει μια φιλία χρόνων και μας χαρίζει όμορφες μελωδικές στιγμές. Μαζί με άλλους σπουδαίους δημιουργούς μας χαρίζουν μελωδίες παντρεμένες με στίχους που χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα και τη γνησιότητα του παλιού λαϊκού τραγουδιού, σε μια εποχή  που η μουσική και η τέχνη είναι μερικά από τα στοιχεία του πολιτισμού που μας χαρίζουν ελπίδα.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

 • Μια πολύ όμορφη δουλειά, με τίτλο «φυλακτό» ετοιμάσατε με τον κύριο Νίκο Σαμαρά, θα μας μιλήσετε λίγο αυτήν την δουλειά ;

Με τον Νίκο μας συνδέει μια κοινή ανάγκη να εκφραστούμε μέσω του λαϊκού τραγουδιού προσαρμόζοντας το βέβαια στη σύγχρονη εποχή. Συνεργαζόμαστε από το 2016 επί σκηνής και τώρα ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Στην ουσία «Το Φυλαχτό» επισφράγισε αυτή τη γνωριμία με πολύ όμορφο και δημιουργικό τρόπο.

 • Την σύνθεση, την ενορχήστρωση και την επιμέλεια την ανάλαβε ο Νίκος Σαμαράς αποκλειστικά ;

Ναι, ο Νίκος επιμελήθηκε τα πάντα απ’την αρχή ως το τέλος.

 • Τους στίχους ποιών στιχουργών έντυσε με τις μελωδίες του ο κύριος Σαμαράς και δώσατε εσείς χρώμα με την φωνή σας ;

Οι στιχουργοί του δίσκου είναι οι: Στράτος Σαμιώτης, Καλογιάννης Βεράνης, Κωνσταντίνος Πλούσιος, Δημήτρης Στάθης, και ο ίδιος ο συνθέτης.

 • Είναι στίχοι με ιδιαιτερότητα ;

Είναι στίχοι σύγχρονοι οι οποίοι ωστόσο χαρακτηρίζονται από την αμεσότητα και τη γνησιότητα του παλιού λαϊκού τραγουδιού θα έλεγα.

 • Θα μας πείτε κάποιους που σας εντυπωσίασαν πιο πολύ ;

“Ξερόκλαδα στον άνεμο και πέτρες μες το δρόμο, μου ‘πες θα φύγεις κι έπιασα κουβέντα με τον πόνο……..”

 • Είναι μια δουλειά με λαϊκό ύφος. Αυτό το «ύφος» θεωρείτε ότι έχει συγκεκριμένο κοινό ;

Ναι. Ξεκάθαρα το λαϊκό τραγούδι έχει το κοινό του. Κατά καιρούς όμως προσελκύει αρκετό κόσμο και από άλλα είδη.

 • Πόσο κοντά είναι στις προηγούμενες σας δουλειές ;

Από ρεπερτοριακή άποψη, θα έλεγα είναι αρκετά κοντά. Σε αυτή την δουλεία  παίζουν αρκετοί δεξιοτέχνες οι οποίοι είχαν παίξει και στον πρώτο μου δίσκο. Και μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται δύο τραγούδια του Νίκου και στο «Ροδόσταμο». Υπάρχουν βέβαια και αρκετές διαφορές με κυριότερη αυτή της ομοιομορφίας. «Το Φυλαχτό» είναι ένας δίσκος τον οποίο υπογράφει μόνο ένας συνθέτης ενώ το Ροδόσταμο είναι ένας δίσκος στον οποίον συμμετέχουν πολλά άτομα.

 • Ποιά η πιο όμορφη στιγμή αυτής της συνεργασίας ;

Αυτή η συνεργασία είχε πολλές όμορφες στιγμές. Νομίζω πως όλες οι μέρες των ηχογραφήσεων με γεμίζουν με ωραίες αναμνήσεις.

 • Θεωρείτε πως είναι ρίσκο να γίνει ένας δίσκος με συνθέσεις μόνο ενός καλλιτέχνη; ( με την έννοια του να κινδυνεύει να γίνει βαρετό κλπ)

Το αντίθετο…. στην υλοποίηση του θα έλεγα πως είναι πιο εύκολο. Τώρα, όσο για τον κίνδυνο να γίνει βαρετός….. ναι, αυτός υπάρχει. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή στις ενορχηστρώσεις αλλά και στη σειρά με την οποία τοποθετούνται τα τραγούδια.

 • Κάθε φορά που κυκλοφορείτε μια νέα δουλειά σας αγχώνει κάτι ;

Κάθε φορα που γεννιέται ένας δίσκος είναι σαν να γεννιέται ένα κατά κάποιον τρόπο πνευματικό μας παιδί. Συνεπώς τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Χαρά και άγχος παράλληλα. Γενικά όμως είμαι αισιόδοξη οτι τα καλά τραγούδια πάντα θα βρίσκουν το δρόμο τους.

 • Να υποθέσω η κατάσταση αυτή άλλαξε όσα σχέδια είχατε για εμφανίσεις ; ή να περιμένουμε κάτι από εσάς ;

Αυτή η κατάσταση σαφώς ανέτρεψε τα σχέδιά μου και ακυρώθηκαν αρκετές προγραμματισμένες συναυλίες. Αλλά, περιμένω κι εγώ όπως όλοι τις εξελίξεις και την έναρξη των πολιτιστικών γεγονότων.

 • Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας ;

Η μουσική και γενικότερα οι τέχνες είναι πολύτιμα στοιχεία της ζωής μας. Οι καλλιτέχνες απαρνιούνται πάρα πολλά πράγματα στη ζωή τους προκειμένου να ακολουθήσουν αυτό τους το όνειρο και να υπηρετήσουν την τέχνη. Θα ήθελα, λοιπόν, δημόσια να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που όλο αυτό το δύσκολο διάστημα δεν σταμάτησαν με κάθε τρόπο να εκφράζονται και να αναμεταδίδουν μουσική και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τον κόσμο που υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει με πολλή αγάπη την προσπάθειά μας να υπάρχουμε. Εύχομαι και η πολιτεία να σταθεί αντάξια των καλλιτεχνών τώρα που την χρειάζονται. Καλή μας αντάμωση λοιπόν και πάλι στη σκηνή!!!!