Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου: «Ελλάς Πολιτική Κρατούμενη» – Νέο album


Μετά από 3 χρόνια ηχογραφήσεων οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου επιστρέφουν με ένα νέο 2-πλό album που ταράζει τα νερά, με τίτλο «ΕΛΛΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ», το οποίο κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη δισκογραφική FM Records. Ο πολιτικός δίσκος που περίμεναν όλοι, έγινε πραγματικότητα. Μια τεράστια παραγωγή με στιβαρούς στίχους, συγκλονιστικές αφηγήσεις και απαράμιλλες μουσικές συνθέσεις, κατά βάση λαϊκές/έντεχνες, αλλά με διάχυτα τα σύγχρονα, συμφωνικά, αρχαϊκά και βυζαντινά στοιχεία, που δένουν αρμονικά, και στοιχειοθετούν ένα υπέροχο μουσικό άκουσμα.

Ένα έργο που ζυμώθηκε στα χρόνια της κρίσης και των καίριων κοινωνικο-πολιτικών συγκυριών, ξεπηδώντας μέσα από την καθημερινότητα, αφουγκράζεται τις βαθύτερες κοινωνικές ανησυχίες, και μιλά για όλους τους Έλληνες. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της εποχής μας, καθώς απεικονίζει σαν φωτογραφία και αποτυπώνει όσα βιώνουν οι Έλληνες αυτή την δύσκολη περίοδο. Από την ανεργία και τις αυτοκτονίες, ως την παραπληροφόρηση, την διαφθορά, την αδικία, την λιτότητα, τα όνειρα που έμειναν πίσω, τις αγωνίες που βιώνουμε όλοι, αλλά και το μαρτύριο που υφίσταται η μητέρα-Ελλάδα. Ένας ειλικρινής σχολιασμός που προβληματίζει, εκφράζει, αλλά και γεμίζει τις ψυχές ελπίδα και αγωνιστικότητα.

Το γεμάτο συμβολισμούς εξώφυλλό του κοσμεί ένας πίνακας της Μάγδας Ράπτη, που απεικονίζει την Ελλάδα ως δέσμια, με δεσμά οικονομικά, που την ψυχή της κατατρώγουν οι Άρπυιες.

areti_ioanna

Ήδη δύο τραγούδια του δίσκου «ΕΛΛΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του τελικού του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης στο Nashville στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο θεσμό για τους συνθέτες παγκοσμίως. Και όχι άδικα, αφού ο συγκεκριμένος δίσκος είναι πολύ προσεγμένος συνθετικά, και λυρικά, ενώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λαϊκή, συμφωνική και παραδοσιακή μουσική, με χρώματα και ρυθμούς από όλη την Ελλάδα.

Οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, ανεβάζουν έναν πήχη ψηλότερα την ελληνική μουσική του σήμερα, με το όραμα και το ανεξάντλητο ταλέντο τους, παίρνοντας τη σκυτάλη των παλαιότερων σπουδαίων δημιουργών, εξυψώνοντας για ακόμα μια φορά το ελληνικό τραγούδι στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα τραγούδια του δίσκου γνωρίζουν ήδη μεγάλη εξάπλωση μέσα από τα social media, καθότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυνατό έργο, με ιδιαίτερη διάδοση κυρίως στη νεολαία. Δίνει όμως και μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης, και όντως είναι ένας ενωτικός κρίκος για τους Έλληνες του σήμερα, ένα έργο που αξίζει τελικώς να φυλαχτεί σε κάθε δισκοθήκη για τις επόμενες γενιές.

Συμμετέχουν 9 ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Πορτογάλος και φιλέλληνας τραγουδοποιός Luis Gonzaga, η σπουδαία ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη(όπου στον δίσκο καταθέτει κάποιες από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες της καριέρας της), οι άξιοι και υπερταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς ερμηνευτών Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, Σωτήρης Ψυλλάκης και Γιώργος Λάσκαρις, ο ξακουστός Πόντιος τραγουδιστής Δημήτρης Καρασαββίδης(σε μια ανατρεπτική ερμηνεία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα), και ο γνωστός ρεμπέτης Γιώργος Ράπτης, που υπογραμμίζει τον λαϊκό χαρακτήρα του έργου. Τα κείμενα αφηγείται με μοναδική εκφραστικότητα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου.

Στο μπουζούκι και πάλι ο διάσημος δεξιοτέχνης Γιώργος Ξενοκώστας, στα βιολιά ο ανεπανάληπτος Ικαριώτης βιολιστής Νίκος Φάκαρος και ο λαοφιλής Πόντιος λυράρης Κώστας Αγέρης, στα κρουστά συμμετέχει η δυναμική Νάνσυ Αγγελάκη, ενώ στο σαξόφωνο ο έξοχος Νίκος Κουλούρης. Στο λαούτο ο Γιώργος Κωνσταντάκης, στις κιθάρες και στο πιάνο ο υπέροχος Δημήτρης Τσινιδέλος, ενώ ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, εκτός από ερμηνευτής, χαρίζει και δύο απολαυστικές πιανιστικές εκτελέσεις σε δύο τραγούδια του δίσκου.

Το συλλεκτικό 2-πλό νέο album «ΕΛΛΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» των μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Ιωάννας&Αρετής Σπανομάρκου, κυκλοφορεί από την FM Records.

Tracklisting:

1. Εδώ λαός – Νάντια Καραγιάννη
2. Βράζουν τα μέσα μου – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
3. Ποντικότρυπα – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
4. Presente – Luis Gonzaga
5. Αναβρασμός στη γειτονιά – Δημήτρης Καρασαββίδης
6. Για λίγες σταγόνες ευτυχίας – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
7. Βαρέθηκα την παραπληροφόρηση – Σωτήρης Ψυλλάκης
8. Τι κοινωνία είναι αυτή – Γιώργος Ράπτης
9. Γι’αυτόν τον άνθρωπο – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
10. Πληθώρα – Ορχηστρικό
11. Μήνυμα αυτοκτονίας – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
12. Ήταν τρελός – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
13. Φιλαργυρία – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
14. Άπληστος – Γιώργος Λάσκαρις
15. Ελλάς πολιτική κρατούμενη – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
16. Άρπυιες – Σωτήρης Ψυλλάκης
17. Τα πουλιά – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
18. Προσεύχεται η μάνα σπίτι – Νάντια Καραγιάννη
19. Υφαρπαγή ονείρων – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
20. Ήλιε μου αληθινέ – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
21. Η κρίση – Επίλογος – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
22. Κύριος του εαυτού μου (Senhor de mim) – Αρετή Σπανομάρκου και Ιωάννα Σπανομάρκου