Απονεμήθηκαν τα «Zero Waste Beach Awards 2023»


Απονεμήθηκαν τα «Zero Waste Beach Awards 2023»

  • Εννέα παράκτιες επιχειρήσεις ξεχώρισαν ανάμεσα σε 390 καλές πρακτικές στα φετινά Zero Waste Beach Champions 2023, στις κατηγορίες της Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας, της Βιωσιμότητας, της Καινοτομίας και της Κοινωνικής Ευθύνης
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος συγκεντρώθηκαν φέτος 995 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή βράβευσης «Zero Waste Beach Awards 2023», κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν εννέα παράκτιες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την υπευθυνότητα τους ως προς την αποτελεσματική μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους. Ο διαγωνισμός Καλών Πρακτικών, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Zero Waste Beach», που υλοποιεί το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σε μια δυναμική συνεργασία με το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Ηλεκτρική στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου των Οικολόγων και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής , του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κου Ανδρέα Γρηγορίου, του Γενικού Διευθυντή του υφυπουργείου Τουρισμού, κ. Αντώνη Κουτσούλλη και του δημάρχου Λευκωσίας Κου Κωνσταντίνου Γιωρκάτση καθώς και πλήθος προσκεκλημένων.

Σημειώνεται ότι, τα βραβεία που απονεμήθηκαν κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά και τα επιμελήθηκε η καλλιτέχνης Σώσε Εσκιτζιάν.

Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

  • Βραβείο Αειφορίας– Aliathon Resort
  • Βραβείο Καινοτομίας-St. Raphael Resort &Marina
  • Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης – Capo Bay Hotel
  • Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας– Atlantica Aeneas Resort

Στην κατηγορία μικρών επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

  • Βραβείο Αειφορίας-Grape By the Sea και Κληματαριά
  • Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας-Aplostra Beach Bar
  • Βραβείο Καινοτομίας-Αυλή της Νεφέλης
  • Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης-Charalambos Holiday Cottage

Οι νικητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 390 καλές πρακτικές που υποβλήθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων. Το Δίκτυο λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Beach», και αποσκοπεί στην κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Οι δράσεις του προγράμματος παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα από το 2018 μέχρι και σήμερα.  Φέτος, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων έφτασαν τα 310, και συγκεντρώθηκαν 995 τόνοι ανακυκλώσιμων που αλλιώς θα κατέληγαν ως μικτά σκουπίδια στις χωματερές ή και ελεύθερα στη φύση. Το μήνυμά μας για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και των πρακτικών αειφορίας, φαίνεται να εμπεδώνεται!

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κος Ανδρέας Γρηγορίου συνεχάρη τόσο την πρωτοβουλία και την αξιοσημείωτη δράση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Ακτή όσο και το Ίδρυμα της Coca-Cola για την σημαντική του υποστήριξη.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Γενικός Διευθυντής του υφυπουργείου Τουρισμού Κος Αντώνης Κουτσούλλης ο οποίος αφού συνεχάρη με τη σειρά του τους συντελεστές του «Zero Waste Beach», τόνισε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα και των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα απορρίμματα σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η αλιεία, από τις οποίες ο τόπος μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό». Διαβεβαίωσε, επίσης, τους συντελεστές του Προγράμματος ότι στις πολύτιμες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, θα έχουν την αμέριστη υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, με στόχο τις καθαρές θάλασσες.»

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ Ξένια Λοϊζίδου, αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του «Zero Waste Beach».  «Τα αποτελέσματα του έργου είναι σημαντικά. Δείχνουν πώς με τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα πλαστικά που αφήνονται ελεύθερα στη φύση δεν χάνονται ποτέ. Γίνονται μικροπλαστικά και νάνοπλαστικά και παραμένουν για πάντα στο περιβάλλον, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα του πλανήτη και την δημόσια υγεία. Οι επιχειρήσεις της Κύπρου έδειξαν την μεγάλη τους ευαισθησία και την ετοιμότητα να δουλέψουν μαζί με την κοινωνία των πολιτών για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, για καθαρές θάλασσες!».

Στο χαιρετισμό του ο Country Sales Director της Coca-Cola HBC Κύπρου, Βαγγέλης Μόσχος αφού συνεχάρη τους νικητές για τη διάκρισή τους, σημείωσε: «Το σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο, πάντοτέ με την υποστήριξη του The Coca-Cola foundation, προωθεί σταθερά δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης που στοχεύουν στην υιοθέτηση μίας πιο φιλικής περιβαλλοντικής στάσης από την κοινωνία. Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε ένα τόσο αξιόλογο θεσμό. Πέραν από τις κοινωνικές παρεμβάσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές ως σύστημα Coca-Cola στοχεύουμε και η λειτουργία μας πάντοτε να συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου από την αρχή της χρονιάς φέτος έχουμε παρουσιάσει στην αγορά συσκευασίες με μη αποσπώμενο πλαστικό καπάκι στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιο μας. Με την κίνηση αυτή, συμβάλλουμε στην επανάκτηση και την ανακύκλωση ολόκληρης της συσκευασίας. Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 λανσάραμε και την πρωτοποριακή συσκευασία KeelClip™, η οποία καταργεί την πλαστική μεμβράνη σε όλες τις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μειώνοντας τη χρήση του πλαστικού.

Περισσότερες πληροφορίες:

Σχετικά με το The Coca-Cola Foundation

Η αποστολή του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) είναι να κάνει τη διαφορά σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιείται η The Coca-Cola Company και όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποί μας. Υποστηρίζουμε πρωτοποριακές ιδέες και θεσμούς που αντιμετωπίζουν περίπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις και αφήνουν μετρήσιμο και μακροχρόνιο αποτύπωμα. Η προσφορά μας επικεντρώνεται στη μακροχρόνια πρόσβαση σε ασφαλές νερό, την κλιματική ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και απόκριση σε καταστροφικούς κινδύνους, την κυκλική οικονομία, την οικονομική ενδυνάμωση, καθώς και σε σκοπούς που επηρεάζουν την τοπική κοινότητα της γενέτειράς μας. Από τη σύστασή του το 1984, το Ίδρυμα της Coca-Cola έχει προσφέρει επιχορηγήσεις ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με σκοπό την ενίσχυση κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.