Απονεμήθηκαν τα βραβεία «Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2019» και «Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2019»


Πραγματοποιήθηκε απόψε Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Αρχείου του ΡΙΚ, η τελετή απονομής των βραβείων των Διαγωνισμών «Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2019», με χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου ΛΤΔ και «Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς  2019», με χορηγό την εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης, που προκήρυξε το Τμήμα Ραδιοφωνικών και Μουσικών Προγραμμάτων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Στο χαιρετισμό της στη διάρκεια της τελετής, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ραδιοφωνικών και Μουσικών Προγραμμάτων Ελένη Λουκά Μιχαήλ, ανέφερε ότι το ΡΙΚ στην προσπάθεια του να διευρύνει την πολυσχιδή πολιτιστική προσφορά του τόσο σε ότι αφορά τη ραδιοφωνική θεατρική γραφή όσο και τη συγγραφή σκετς αποφάσισε από το 2020 να αυξήσει τον αριθμό των νέων θεατρικών παραγωγών του στο ραδιόφωνο και έτσι θα μεταδίδει 15 νέα θεατρικά έργα και 15 νέα κυπριώτικα σκετς.

Υπενθύμισε επίσης ότι ένα κυπριώτικο σκετς μεταδίδεται κάθε Κυριακή μεσημέρι και ένα θεατρικό έργο κάθε Δευτέρα βράδυ. Οι καινούργιες παραγωγές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ (Audio on demand), ενώ στην ιστοσελίδα «Ψηφιακός Ηρόδοτος» είναι αναρτημένες σημαντικές παραγωγές από το Αρχείο μας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2019» αποφάσισαν να απονείμουν τρία βραβεία και έναν έπαινο.

Το Πρώτο Βραβείο (900 ευρώ) απονεμήθηκε στην ΄Ελενα Νικολάου για το έργο «Σενάρια Ζωής» και το Δεύτερο Βραβείο (600 ευρώ) απονεμήθηκε στη Λέφη Κουπεπίδη για το έργο «Μόνο μια αγκαλιά». To Τρίτο Βραβείο (500ευρώ) απονεμήθηκε στην Αγγελική Χυτήρη για το έργο «Της νύφης τα λιθάρια».

Έπαινος απονεμήθηκε στη Γεωργία Ιορδάνου για το έργο «Ο καφές».

Για το «Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς 2019» η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει τρία βραβεία και έναν έπαινο.

Το Πρώτο Βραβείο (1000 ευρώ) απονεμήθηκε στην ΄Ελενα Νικολάου για το  σκετς «Με τα λόγια χτίζω ανώγεια τζαι κατώγεια», το Δεύτερο βραβείο (750 ευρώ) στη Βέλια Βασιλείου Κύρκου για το σκετς «Παρπατώ τζαι  καπαρτίζω» και το Τρίτο βραβείο (560ευρώ) απονεμήθηκε στη Mαρία Χριστοφίνα για το σκετς «Η γέννα τζ΄ η στραπή». Έπαινοι απονεμήθηκαν στη Δέσπω Κόνιζου Λοϊζιά για το σκετς «Ο χουϊλής» και στον Λύσανδρο Λυσάνδρου  για το σκετς  «Αν έσιεις Γρουσήν… δκιάβαινε!».

Μετά την τελετή της απονομής των βραβείων αναγνώστηκαν αποσπάσματα από το Θεατρικό ΄Εργο που πήρε το Πρώτο βραβείο καθώς και από το Κυπριώτικο Σκετς που επίσης πήρε το Πρώτο Βραβείο.

Μεγάλη νικήτρια, που πήρε το πρώτο βραβείο και στις δύο κατηγορίες ήταν η κα Έλενα Νικολάου.