Αντώνης Καλογιάννης: 5+1 τραγούδια – διαμάντια που ερμήνευσε ο σπουδαίος καλλιτέχνης


Την τελευταία του ανάσα σε ηλικία 81 ετών άφησε σήμερα ο Αντώνης Καλογιάννης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σύγχρονους τραγουδιστές.

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, που αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής με προσφυγική καταγωγή, γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1935 και μεγάλωσε στην Καισαριανή, κάνοντας τα πρώτα βήματά του το 1966 όταν συναντήθηκε τυχαία με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο τσαγκαράδικο που δούλευε και τελικά συνεργάστηκαν.

 

Το 1967, όταν εγκαθιδρύεται η χούντα ο Αντώνης Καλογιάννης φεύγει στο εξωτερικό, όπου μαζί με άλλους μεγάλες καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη τάσσονται ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Εμφανίστηκε στη Σάλα Τσαϊκόφσκυ, στη Σάλα του Λένιγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ, ηχογράφησε, κάποια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που κυκλοφόρησαν τότε εκεί και πολλά χρόνια αργότερα και στην Ελλάδα.

Το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα και άλλους) και ποιητές στιχουργούς (Γιάννης Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο και άλλους).

«Η Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, υπήρξε ένας κορυφαίος σταθμός στην πορεία των ανθρώπων όλης της Γης, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους. Ένα κόσμο που το κάθε αύριο θα ήταν πάντα καλύτερο από τα χρόνια που μένουν πίσω. Ογδόντα χρόνια μετά τη μεγάλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, παρά τη μεγάλη πίκρα που άφησαν στην ψυχή μας τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, το μήνυμα της Οχτωβριανής Επανάστασης παραμένει πάντα επίκαιρο και ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων που ελπίζουν πως ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει έτσι και πως θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο» είχε δηλώσει το 1997 ο κ. Καλογιάννης.

Οι εμφανίσεις του Αντώνη Καλογιάννη στην τηλεόραση ήταν περιορισμένες ωστόσο τον βλέπουμε σε μια από αυτές, το 2008 στην εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου «Δρόμοι», που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Καισαριανή – τη γειτονιά που γεννήθηκε και ζούσε μέχρι σήμερα, ενώ όταν επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο, είπε χαρακτηριστικά πως εκεί «παίχτηκε το μεγαλύτερο δράμα της Ευρώπης».

Πηγή : sputniknews.gr