Ανοικτή Διαδικτυακή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ νεαρών ακτιβιστών και ακτιβιστριών και φορέων χάραξης πολιτικής για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ‘There is No Plan(et) B: Youth activism in the fight against climate change in Cyprus’, το οποίο χρηματοδοτείται από το A.G. Leventis Foundation και το Hellenic Observatory του London School of Economics (LSE) και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πρόγραμμα στοχεύει στην διευρεύνηση και κατανόηση των απόψεων των νέων, καθώς και του ακτιβισμού τους, όσο αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς και των συνδέσεων μεταξύ τοπικών μορφών νεολαιίστικής συμμετοχής με το παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας για την κλιματική δικαιοσύνη.

Στην εκδήλωση έγινε σύντομη παρουσίαση του έργου από την ερευνητική ομάδα (Σπύρο Σπύρου, Ελένη Θεοδώρου και Τζιωρτζίνα Χρίστου) καθώς και τοποθέτηση από τον κ. Νικόλα Μούρο εκ μέρους των Youth for Climate Cyprus. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από σημαντικούς φορείς χάραξης πολιτικής και συγκεκριμένα από: την κα. Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπο Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας⸱  τον Δρ. Θεόδουλο Μεσημέρη, Ανώτερο Λειτουργό Περιβάλλοντος, Προϊστάμενο Κλάδου Κλιματικής Δράσης, Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος⸱ την  Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου,  Προϊστάμενη της Μονάδας για την ΕΠΑΑ, ΥΠΠΑΝ, και Πρόεδρο της Επιτροπής για την ΕΑΑ της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των ΗΕ⸱ την Δρ. Μαρίνα Νεοφύτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Μηχανικής και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Κύπρου⸱ και την κα. Μυρτώ Σκουρουπάθη, Μηχανικό Περιβάλλοντος & Αντιπρόεδρο των Φίλων της Γης Κύπρου.

Τις παρεμβάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και ομιλητριών ακολουθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε παραγωγικό διάλογο σχετικά με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη ενίσχυσης της εμπλοκής των νέων, τόσο στον αγώνα για την κλιματική δικαιοσύνη όσο και ευρύτερα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ‘There is No Plan(et) B: Youth activism in the fight against climate change in Cyprus’ μπορούν να ληφθούν από τον κύριο συντονιστή της ερευνητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Σπύρο Σπύρου,  Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς, e-mail: S.Spyrou@euc.ac.cy καθώς και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.lse.ac.uk/Hellenic-Observatory/Research/Cyprus-Projects-2019/There-is-No-Planet-B-youth-activism-in-the-fight-against-climate-change-in-Cyprus