Ανοιξιάτικος ο καιρός αυτή την εβδομάδα – Δείτε αναλυτικά!

Εναλλαγή βροχερού καιρού και ηλιοφάνειας με τη θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο

Συνοπτική Κατάσταση: Υψηλή ατμοσφαιρική πίεση με ομαλό βαρομετρικό πεδίο καλύπτει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτή τη βδομάδα με ασθενείς ζώνες χαμηλής πίεσης να περνούν από την Κύπρο την Πέμπτη-Παρασκευή και αργά την Κυριακή. Σαν αποτέλεσμα θα επικρατεί εναλλαγή κυρίως αίθριου καιρού με περιόδους αυξημένης συννεφιάς και τοπικών, κυρίως ασθενών, βροχών στα πεδινά και ημιορεινά και χιονοπτώσεων στα ψηλότερα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα- Τρίτη (8-9.2) η ατμοσφαιρική πίεση θα βρίσκεται στα 1023mb ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά για να φτάσει τα 1017mb την Παρασκευή (11.2) ανεβαίνοντας και πάλι το Σάββατο (13.2) στα 1021mb για να πέσει ξανά την Κυριακή(14.2) στα 1017mb.

Καιρικές συνθήκες: Γενικά καλός καιρός με εναλλαγή κυρίως αίθριου καιρού με περιόδους αυξημένης συννεφιάς και τοπικών ελαφρών βροχών στα πεδινά και ημιορεινά και ασθενών χιονοπτώσεων στα ψηλότερα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη διάρκεια της βδομάδας σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος στις περισσότερες περιοχές με σημαντική ηλιοφάνεια ενώ σε ορισμένες ορεινές περιοχές θα παρατηρηθούν αυξημένες νεφώσεις τις μεταμεσημβρινές ώρες.

Την Τρίτη θα επικρατήσει κυρίως αίθριος καιρός μέχρι μερικώς συννεφιασμένος καιρός στα παράλια και μέρος της κεντρικής πεδιάδας. Στα ορεινά, ημιορεινά και περιοχές της κεντρικής πεδιάδας θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν αρκετά για να δώσουν βροχές στα πεδινά-ημιορεινά και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά πάνω από 1200μ.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος μέχρι μερικώς συννεφιασμένος στα παράλια και την κεντρική πεδιάδα ενώ στα ορεινά θα είναι μερικώς συννεφιασμένος μέχρι συννεφιασμένος.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι παντού κυρίως συννεφιασμένος με πιθανότητα τοπικών βροχών στις περισσότερες περιοχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, πάνω από 1500μ θα παρατηρηθεί χιονόπτωση.

Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά την Κυριακή που πιθανόν να φέρουν ελαφρές βροχές.

Θερμοκρασίες: Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας.
Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία τη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή θα βρίσκεται από 1 μέχρι και 3 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 15C την Τρίτη και 20C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 4 C τη Δευτέρα και την Τρίτη μέχρι 9 C την Παρασκευή.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται μεταξύ 15C τη Δευτέρα-Τρίτη και 19C το Σάββατο ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 6C την Τρίτη και 11C την Κυριακή.

Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ 16C τη Δευτέρα-Τρίτη και 20C από την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες μεταξύ 7C τη Δευτέρα- Τρίτη και 13C την Παρασκευή στα δυτικά.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 3C τη Δευτέρα και 9C το Σάββατο. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ -3C τη Δευτέρα και 4C Παρασκευή- Σάββατο-Κυριακή.

Πεδίον ανέμων: Λόγω της συνοπτικής κατάστασης οι άνεμοι δεν θα υπερβούν σε ένταση τα 6Βf στη διάρκεια της βδομάδας. Τις περισσότερες μέρες θα επικρατούν ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι 1-4Βf από διάφορες διευθύνσεις, κυρίως βόρειες τη Δευτέρα-Τρίτη και νοτιοδυτικές στη συνέχεια. Οι ισχυρότεροι άνεμοι θα παρατηρηθούν στα παράλια την Πέμπτη και την Παρασκευή, ΝΔ-Δ μέχρι 6Bf. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατεί άπνοια σε πολλές περιοχές της κεντρικής πεδιάδας καθώς και στο πάτωμα των ορεινών κοιλάδων.

Υγρασία: Οι τιμές υγρασίας θα είναι σημειώσουν άνοδο στη διάρκεια της βδομάδας σε συνάρτηση με την άνοδο στις θερμοκρασίες. Οι συνθήκες αυτές θα ευνοούν τη δημιουργία τις μεταμεσονύκτιες και πρωινές ώρες τοπικής ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης σε απάνεμες περιοχές της κεντρικής πεδιάδας και τα πατώματα ορεινών κοιλάδων. Ο παγετός αέρος θα περιοριστεί τις πρωινές ώρες της Δευτέρας-Τρίτης πάνω από τα 1000μ. Ο παγετός εδάφους θα επηρεάσει τις ορεινές ημιορεινές πάνω από 200μ τη Δευτέρα και Τρίτη. Σταδιακά το όριο παγετού εδάφους θα ανεβεί μέχρι τα 800μ προς τα τέλη της βδομάδας με την άνοδο των ελάχιστων θερμοκρασιών.

Ανάγκες θέρμανσης: Από την Τετάρτη θα επικρατούν σε όλες τις περιοχές της Κύπρου θερμοκρασίες ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή. Συνεπώς και οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή διαφοροποιημένες σύμφωνα με την τοποθεσία. Στις παραλιακές περιοχές καθώς και περιοχές του εσωτερικού αυτές οι ανάγκες θα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ενώ στις ορεινές περιοχές, οι ανάγκες θα είναι από μέτριες έως υψηλές, ανάλογα με το υψόμετρο.

Γενικά και η δεύτερη βδομάδα Φεβρουαρίου 2016 από την Τετάρτη και μετά θα χαρακτηρίζεται από ήπιες θερμοκρασίες και μειωμένες σε σχέση με το μέσο όρο ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση.

@PRoACT METEO*
Concept developed by: Andreas CHRISTODOULOU Climatologist-Geographer Reading University, UK