Ανοιξιάτικος και ηλιόλουστος ο καιρός, Μεγάλη Βδομάδα και Πάσχα


Συνοπτική Κατάσταση:
Η συνοπτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο με σταδιακή διαμόρφωση προς το καλοκαιρινό μοντέλο, δηλ. σχετικά χαμηλές πιέσεις στα ανατολικά και νότια και ψηλότερες πιέσεις στα βόρεια και δυτικά. Αποτέλεσμα αυτής της στοίχισης των συστημάτων είναι η επικράτηση ενός ημι-μόνιμου ΒΔ ρεύματος αέρος.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (25.4) στο χαμηλότερό της σημείο στα 1007mb, θα σημειώσει σταδιακή άνοδο μέχρι την Πέμπτη (28.4) οπότε θα βρίσκεται στα 1014mb μέχρι το Σάββατο (30.4) για να σημειώσει μικρή πτώση την Κυριακή (1.5) στα 1012mb.

Καιρικές συνθήκες:
Ο καιρός θα συνεχίσει καλοκαιρινός με ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα. Οι άνεμοι από Δ μέχρι ΒΔ διευθύνσεις μέχρι μέτριοι το μεγαλύτερο διάστημα στις περισσότερες περιοχές. Το απόγευμα οι θαλάσσιες αύρες είναι τοπικά στα παράλια ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Περισσότερες νεφώσεις, κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, την Τρίτη και ξανά το Σάββατο και την Κυριακή. Τοπικές ομίχλες πιθανές στα νότια παράλια την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Δεν αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης αυτή τη βδομάδα.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα θα επικρατεί αίθριος καιρός παντού με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνεια και ψηλές νεφώσεις σ΄ όλο το νησί. Άνεμοι γενικά από Δ-ΒΔ διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία σε άνοδο σε πιο ψηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες τις ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σταθεροποιείται σε ψηλά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι ΝΑ ασθενείς μέχρι μέτριοι μέχρι το μεσημέρι θα αντικατασταθούν από μέτριας έντασης θαλάσσιες αύρες από Δ-ΝΔ διευθύνσεις.

Την Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με συνεχή ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα βρίσκεται κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές με τους ανέμους παντού δυτικούς ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς στα προσήνεμα το απόγευμα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με περιορισμένη ανάπτυξη νεφώσεων. Άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις μέχρι μέτριοι το πρωί με τοπικές θαλάσσιες αύρες το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο λίγο πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Το Σάββατο και την Κυριακή (Πάσχα) ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος όμως την Κυριακή θα παρατηρηθούν περισσότερες ψηλές και μέσες νεφώσεις. Άνεμοι γενικά από Δ-ΝΔ διευθύνσεις μέχρι μέτριοι τοπικά στα παράλια μέχρι ισχυροί. Θερμοκρασία σε ψηλά για την εποχή επίπεδα.

Θερμοκρασίες:
Η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ψηλά για την εποχή επίπεδα όλη τη βδομάδα. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενώ την Τρίτη θα σταθεροποιηθεί σε ψηλά επίπεδα. Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει γενικά πτώση που θα είναι σημαντική κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο παντού ενώ το Σάββατο-Κυριακή θα σταθεροποιηθεί και πάλι σε ψηλά για την εποχή επίπεδα. Η θετική απόκλιση από τη μέση ημερήσια θερμοκρασία θα κυμαίνεται από τον 1 βαθμό C την Τετάρτη μέχρι 3 βαθμούς C την Τρίτη και 4 βαθμούς C το Σάββατο και την Κυριακή. Σημειώνεται η θετική απόκλιση από τα κανονικά επίπεδα θα είναι μεγαλύτερη στις κεντρικές πεδιάδες και τα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 26C την Τετάρτη και 32C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από τους 13C την Πέμπτη μέχρι 17C την Κυριακή.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 25C την Πέμπτη και τους 28C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 14C την Πέμπτη και 18C την Κυριακή.

Στα νότια παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 25C την Τετάρτη και 29C την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 14C την Πέμπτη και τους 18C από την Κυριακή.

Στα δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 24C την Τετάρτη και Πέμπτη και των 27C το Σάββατο και την Κυριακή ενώ οι ελάχιστες από 13C την Πέμπτη μέχρι τους 17C την Κυριακή.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 18C την Τετάρτη και την Πέμπτη και 22C το Σάββατο-Κυριακή. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 9C την Πέμπτη και 12C την Κυριακή.

Πεδίον ανέμων: Σε γενικές γραμμές θα επικρατεί το καλοκαιρινό μοντέλο στις ημερήσιες μεταβολές του πεδίου ανέμων, δηλ. ασθενείς μέχρι μέτριοι ευμετάβλητοι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια ανάπτυξη μέτριας έντασης θαλάσσιας αύρας που τοπικά σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές θα καθίσταται μέχρι ισχυρή. Εξαίρεση θα αποτελέσει η Τετάρτη οπότε θα επικρατούν σε όλες τις περιοχές μέτριοι μέχρι ισχυροί (5Βf) και τοπικά στα παράλια μέχρι πολύ ισχυροί (6Βf) Δ άνεμοι.

Υγρασία: Δεν αναμένεται βροχή ούτε θα παρατηρηθεί παγετός ή παγετός εδάφους. Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας. Εξαίρεση οι χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας σε περιοχές του εσωτερικού τις μεταμεσημβρινές ώρες λόγω των ψηλών θερμοκρασιών. Πιθανότητα για ανάπτυξη τοπικής ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης στα νότια κυρίως παράλια τα πρωινά της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Ανάγκες θέρμανσης: Γενικά και η τέταρτη βδομάδα Απριλίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από θερμοκρασίες πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση θα είναι μηδενικές σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου και πολύ μικρές στα ψηλότερα ορεινά (μόνο την Τετάρτη και Πέμπτη φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για θέρμανση).

ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ-ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Μόλυνση της ατμόσφαιρας Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα βρίσκονται σε σχετικά ψηλά επίπεδα το λόγω των γενικά μέτριων ανέμων που θα επικρατούν. Τα επίπεδα σκόνης θα είναι χαμηλότερα της κριτικής τιμής των 50mg/m3 για σωματίδια με διάμετρο κάτω από 10μm από την Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη λόγω της περιορισμένης μεταφοράς σκόνης στην Κύπρο από ερημικές περιοχές της Βορείου Αφρικής. Αυξημένη μεταφορά σκόνης από το Σάββατο.
ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ Θα επικρατούν πολύ καλές συνθήκες σε όλες τις παραλίες της Κύπρου λόγω των ψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, της μέτριας έντασης θαλάσσιας αύρας και του κυρίως αίθριου καιρού που θα επικρατεί.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ Γενικά πολύ καλές συνθήκες για ναυτιλόμενους θα επικρατήσουν όλη τη βδομάδα στις κυπριακές θάλασσες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Δευτέρα (25.4.) μέχρι Κυριακή (1.5.): Μέτριος σ’ όλες τις δασικές περιοχές.