ΑΝΔΡΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ – The Meditation Guru – Rajesh Ananda

Όταν λένε στα νεαρά αγόρια να «ανδρωθούν» και να μην κλαίνε καταπνίγοντας έτσι τα συναίσθημα τους, είναι ανθυγιεινό. Πολλοί άνδρες υποφέρουν από συναισθηματική καταστολή που μπορεί να εκδηλωθεί με επιβλαβείς τρόπους όπως βίαιη συμπεριφορά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανησυχία, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονία.

Συχνά, οι ενήλικες άνδρες έχουν προβλήματα σχέσεων επειδή, όταν ήταν νεότεροι, τα συναισθήματα καταπιέσθηκαν σκόπιμα λόγω της ομότιμης και της κοινωνικής πίεσης. Οι περισσότερες γυναίκες θα ήθελαν ο άνθρωπος τους να είναι πιο εκφραστικός και να δείχνει περισσότερο συναίσθημα – και γιατί όχι!

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα είναι απλώς συναισθήματα που επιλέγουμε να μην αναγνωρίζουμε και, ως εκ τούτου, παραμένουμε άπραγοι ή δεν τα εκφράσουμε με υγιή τρόπο.

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα συναισθήματα δεν μπορούν ποτέ να κατασταλούν εντελώς και θα αναζητήσουν έκφραση με κάποια μορφή, οπότε δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να τα θάψουμε.

Η προβολή των συναισθημάτων μας δεν είναι αδυναμία – είναι το αντίθετο. Οι κανόνες για το φύλο που υπαγορεύει η κοινωνία μας, δεν είναι πάντοτε σωστοί, και σίγουρα όχι για το θέμα αυτό.

Κλάμα

Το να κλαίει ένας άντρας ή νεαρός ενήλικας είναι υγιές και δείχνει ότι έχουμε βαθιά συναισθήματα που περιστασιακάβγαίνουν στην επιφάνεια. Δεν είναι θηλυπρεπές να κλαίμε και αν αυτό μας επιφέρει συναισθηματική απελευθέρωση, τότε θα ήταν σωστό να το πράξουμε.

Τα συναισθήματά μας μας επιτρέπουν να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να επικοινωνούμε καλύτερα. Αν η ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό καταστέλλεται, φυσικά, θα νιώσουμε απογοητευμένοι.

Ο διαλογισμός μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη συναισθηματική έκφραση και μέσω της εξάσκησης, όλες οι καταστολές και τα μπλοκαρίσματα σιγά-σιγά απομακρύνονται . Έχουμε τότε το θαυμάσιο συναίσθημα ότι τίποτα δεν μας σταματάει να είμαστε οι εαυτοί μας, και η ζωή είναι πιο εκπληκτική.

Η ελευθερία έκφρασης είναι ένα ισχυρό πράγμα. Είναι εύκολο να την αποκτήσετε – επιτρέψτε μου να σας δείξω πώς …

Πηγή : Rajesh Ananda