Altribe ” Η μουσική είναι τέχνη και μοιράζεται “


Συνέντευξη στην Μάριαν Νικολάου (Απαντάει η Fiona Λαμπρίδη)

  • Παιδιά καλώς ήρθατε. Το The Promised Land η νέα σας δουλειά, κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;

Όπως κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα άλμπουμ, αισθάνομαι να φεύγει ένα βάρος. Δίνουμε πολύ ενέργεια στην δημιουργία των τραγουδιών, στις ηχογραφήσεις, στον σχεδιασμό και το artwork… Όταν λοιπόν φεύγει από εμάς χρειάζεται λίγος χρόνος αποσυμπίεσης. Μέχρι να αρχίσουν τα λάιβ!

2.) Τι ακούτε να λένε εκεί έξω για αυτή τη δουλειά ως τώρα και ποιες οι προσδοκίες σας από την συγκεκριμένη κυκλοφορία;
Δεν έχω προσδοκίες από την μουσική. Η μουσική είναι τέχνη και μοιράζεται. Είναι όμως δικαίωση να βλέπεις ότι η μουσική σου αρέσει και το «the promised land» αρέσει!

3.)  Που πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις και ποιός επιμελήθηκε την παραγωγή του νέου άλμπουμ;
Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο 2nd floor studio στην Αθήνα. Παραγωγοί είναι ο Albert Παναγιωτόπουλος και ο Άκης Μουχλιανίτης. Βέβαια οι Altribe έχουμε δουλέψει αρκετό χρόνο μαζί και ο καθένας συνεισφέρει στο ύφος και στον ήχο με το παίξιμό του και τις ερμηνείες του.

4.) Ποιος είναι υπεύθυνος για τις συνθέσεις και τους στίχους που ακούμε στο The Promised Land αλλά και ευρύτερα στους Altribe;
Fiona: Παραδοσιακά τους στίχους τους γράφει ο Albert, καμιά φορά του δίνω θεματολογικές ιδέες, εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις που συνεργαστήκαμε με στιχουργό. Οι περισσότερες συνθέσεις σε αυτό το άλμπουμ είναι του Άλμπερτ. Εγώ έχω γράψει 2 από αυτές και ο Άλμπερτ έβαλε το θαυματουργό του χεράκι! Συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια και είναι σπάνιο να μην επέμβουμε ο ένας στον άλλον.

5.) Διαβάζουμε στο βιογραφικό σας ότι σαν συγκρότημα προσπαθείτε να ενώσετε τις ποικίλες επιρροές που φέρνει μαζί του κάθε μέλος. Με βάση αυτό, με ποιο τρόπο δουλεύετε το υλικό σας και πότε νιώθετε ότι μια σύνθεση είναι ολοκληρωμένη;
Δεν το προσπαθούμε ιδιαίτερα. Γίνεται φυσικά. Ο κάθε μουσικός προσαρμόζει το ταλέντο του στην εκάστοτε μουσική σύνθεση. Υπάρχει ένας κοινός άξονας. Να μας αρέσει το τραγούδι. Αυτός είναι ο κυριότερος στόχος μας. Να κάνουμε ωραία τραγούδια που να μπορούν να παιχτούν από μια κιθάρα και φωνή, μέχρι συμφωνική ορχήστρα.

6.) Πως κρίνετε εσείς οι ίδιοι την έως τώρα πορεία του συγκροτήματος μέσα στα χρόνια; Τι κρατάτε και τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε;

Δεν ξέρω αν θα άλλαζα κάτι. Ό,τι κι αν έχω κάνει στη ζωή μου ήταν επιλογή μου την τότε στιγμή. Φαντάζομαι πως όλοι μας στο συγκρότημα κάθε φορά, σε κάθε άλμπουμ αυτο κάναμε. Είναι το έργο μας. Δεν καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες, την αποδοχή που μπορεί να έχει. Ενδέχεται να φτιάξεις ένα αριστούργημα και να μην το μάθει κανείς, ποτέ!

7.) Ως μια ενεργή live μπάντα σε όλη αυτή την πορεία, ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες συναυλιακές στιγμές σας;
Σίγουρα – το έχω ξαναπεί και θα το λέω πάντα: Οι ανοιχτές συναυλίες, σε εξωτερικό χώρο. Οι φεστιβαλικές συναυλίες. Που ο κόσμος έρχεται να ακούσει μουσική, να ιδρώσει μαζί μας, να απελευθερωθεί.

8.) Ποιο είναι πιστεύετε το πιο ιδιαίτερο στοιχείο που κάνει την μουσική των Altribe ξεχωριστή; Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να ακούσει την μουσική σας;
Οι Altribe για τους ροκάδες είναι ποπ. Για τους ποπ είναι ροκ. Μοιάζουμε ανένταχτοι. Όλοι μας έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία, σπουδές, ώρες πτήσεις που λέμε, σε στούντιο, λάιβ και αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Ίσως αυτό να είναι το χαρακτηριστικό μας τελικά. Δεν μπορεί κάποιος να μας κατατάξει σε συγκεκριμένο είδος. Δεν έχουμε μπει σε κουτάκι… Είμαστε τελικά οι ανένταχτοι εραστές της τέχνης μας!

9.) Πώς μπορεί κάποιος και πού να ακούσει το
The Promised Land; Κυκλοφορεί ή πρόκειται να κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή;
Κυκλοφορεί και είναι διαθέσιμο σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα τύπου itunes, amazon, spotify…

10.) Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια και ό,τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, δουλεύουμε καινούριο υλικό και είμαστε σε θέση αναμονής να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μας έχουν λείψει οι live εμφανίσεις και η επαφή με τον κόσμο. Ευχόμαστε σύντομα να βρούμε τον δρόμο της προσαρμογής αλλά και της ροής ξανά των πραγμάτων. Με όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση και σοφία…

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στην όμορφη Κύπρο.