Αλέκος Συσσοβίτης: «Προσδοκώ σε άλλα κι όχι τη δημοσιότητα»

Μόνο η αυθεντικότητα και ειλικρίνεια μπορούν να χαρακτηρίσουν την συνέντευξη που έδωσε στο site μας ο ταλαντούχος ηθοποιός Αλέκος Συσσοβίτης, με αφορμή την συμμετοχή του στην παράσταση «Δάση στα Γόνατα». Μια συνέντευξη στην οποία μας μιλά για όλα όσα πραγματεύεται η παράσταση, πως ταξιδεύει στο τοπίο του ήρωα που  υποδύεται , γιατί βιώνει την υποκριτική σαν ένα είδος ψυχανάλυσης , πως καταφέρνει να συμβαδίζει με την αρνητική του πλευρά, πως παλεύει με το θηρίο του έρωτα και  πως «υπηρετεί|» την αγάπη. Ένας αυτοδίδακτος ηθοποιός που αγαπά το άγνωστο και είναι ενάντια των θρησκειών . Ένας «πρίγκιπας της φωτιάς» που αν και υπήρξε και θύτης και θύμα καταφέρνει με έναν δικό του τρόπο να επιβάλει τη γνώμη του. Ένας σπουδαίος άνθρωπος που  απολαμβάνει τη ζωή με όσα έχει και δεν επιδιώκει πιο σπουδαία πράγματα.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Κύριε Συσσοβίτη , στις 21 Ιανουαρίου είχατε την πρεμιέρα μιας φιλόδοξης παράστασης, βασισμένη σ’ ένα εκπληκτικό έργο, και η οποία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Μιλήστε μας γι’ αυτήν

Ναι , με πετυχαίνεται στις πρόβες της παράστασης «Δάση στα γόνατα», όπου η ομάδα bijoux de kant συναντά τον Άκη δήμου. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι , σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουλέτη. Θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Μαζί μου είναι Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κοψιδάς και ο Ντένης Μακρής.

Πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται την δύναμη της αγάπης και του έρωτα . Διαδραματίζεται πιθανόν στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας ,αλλά δεν είναι τοποθετημένο κάπου χρονικά . Είναι ένα έργο που διαπραγματεύεται τα μεταφυσικά , τον έρωτα, την ευτυχία, την πίστη , την αγάπη , τις σχέσεις των ανθρώπων και όσα προσευχόμαστε. Μιλά για το θαύμα , την αγιοσύνη , για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να πιστέψει σε κάτι ανώτερο. Παίρνει κομμάτια από το μυθιστόρημα και διαμορφώνει ένα καινούργιο έργο. Ο Άκης Δήμου , μ’ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσπαθεί να ακουμπήσει τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Ο κύριος Άκης Δήμου κατάφερε να ακουμπήσει και τα συναισθήματα των ηθοποιών της παράστασης ;

Ναι βέβαια. Ο Άκης Δήμου με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο ακουμπάει τη ψυχή και των ηθοποιών του. Οι ήρωες στην σκηνή, καταθέτουν και εξομολογούνται πράγματα από τα εσώψυχα τους τα οποία ευαισθητοποιούν τον σκηνοθέτη .

Οι εξομολογήσεις που κάνετε στην σκηνή, είναι εξομολογήσεις που θα θέλατε να κάνατε και ως Αλέκος Συσσοβίτης ;

Τα λόγια των χαρακτήρων που υποδύομαι προσπαθώ να τα ταυτίζω με δικά μου βιώματα. Αυτό οφείλεται στις καταβολές του παρελθόντος , την μνήμη, τον τρόπο που μεγαλώσαμε, το πώς μας επηρέασε η οικογένεια και το πως διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας μας μέσα από τις σχέσεις μας. Αυτό λοιπόν είναι μια προσωπική κατάθεση και εύχομαι αυτό να γίνεται και με τους υπόλοιπους συναδέλφους . Βέβαια κάθε ηθοποιός λειτουργεί με άλλο τρόπο , άλλος βιωματικά, άλλος με τη φαντασία και άλλοι συνδυάζοντας αυτά τα δύο. Εγώ είμαι από αυτούς που τα συνδυάζουν , αναπολώ δικά μου βιώματα και προσπαθώ να ταξιδέψω στο τοπίο του χαρακτήρα που υποδύομαι. Πιστεύω πως αυτός είναι και ο απώτερος στόχος στην υποκριτική, μέσα από τους ρόλους να μπορείς να κάνεις ενδοσκόπηση και να μαθαίνεις πράγματα για’σένα τα οποία δεν ήξερες, πράγματα τα οποία έρχονται από το χώρο του ασυνείδητου στο χώρο του συνηδειτού. Μπορούμε να δούμε πιο βαθιά ποιοι είμαστε και ποια η πορεία μας στη ζωή (απλά σκαλίζοντας το κείμενο) .Το να υποδύεσαι ρόλους είναι αρκετά ψυχαναλυτικό.

Ένα είδος ψυχανάλυσης ;

Έτσι το βιώνω εγώ. Σαν ένα τοπίο κάθαρσης . Ένα τοπίο γνώσης .Αναπόληση συναισθημάτων που με την πάροδο του χρόνου σε βοηθά να καταλάβεις πιο βαθιά τον εαυτό σου.

 Αναπόληση συναισθημάτων όμως, δεν σημαίνει και ξεθάβω αναμνήσεις , πράγματα που έγιναν και ίσως μας πληγώσανε ;

Ε, δεν τα ξεθάβεις όλα. Βέβαια δεν είναι κακό να το κάνεις αυτό, γιατί έτσι μπορείς να αποδεχθείς αυτό που είσαι τώρα. Πολλές φορές, τείνουμε να νιώθουμε τύψεις και ενοχές για πράγματα που κάναμε , οπόταν, εγώ νιώθω πως με την αναπόληση των συναισθημάτων μπορώ να συμβαδίζω με την αρνητική μου πλευρά και να μην προσπαθώ να την διώξω ή να την οικτίρω . Αυτή είναι η φύση μας . Γνωρίζοντας τα καλά και τα κακά μας, κοιτώντας πίσω στις πράξεις , τις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας σίγουρα βελτιωνόμαστε . Εγώ και να μην βελτιωθώ νιώθω πως η γνώση και μόνο  με βοηθά να αποδεχθώ αυτό που είμαι. Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο βήμα για να το κάνει κάποιος.

Αποδέχεστε και τα αρνητικά τον άλλων ;

Όσο αντέχει η ψυχή μου τα αποδέχομαι. Όταν όμως η ψυχή μου δεν μπορεί, προτιμώ να σιωπώ.

Είπατε είναι ένα έργο που τονίζει τη δύναμη της αγάπης και του έρωτα ; Πιστεύετε λοιπόν πως η δύναμη αυτών των δύο συναισθημάτων είναι διαχρονική ;Μήπως το έργο δεν τοποθετείται χρονικά γιατί αυτά τα συναισθήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα ;

Η γενεσιουργός δύναμη του έρωτα είναι διαφορετική . Ο κάθε άνθρωπος, πρέπει να ερωτευτεί για να γονιμοποιήσει και να διαιωνίσει το είδος του. Αυτός είναι ο σκοπός του. Αυτό δεν αλλοιώνεται, απλά με τον καιρό μαλακώνει και ησυχάζει. Ο έρωτας είναι ένα θηρίο που θα υπάρχει πάντα μέσα μας. Είναι στο dna του ανθρώπου να ερωτεύεται . Από την άλλη η αγάπη είναι διαχρονική , εγώ παρόλο που έχω χάσει εδώ και χρόνια τους δικούς μου η ανάμνηση τους είναι πάντα ζωντανή , η αγάπη μου γι’αυτούς παραμένει το ίδιο ισχυρή . Πιστεύω πως ο άνθρωπος καλείται να υπηρετήσει την αγάπη , είναι το πιο δυνατό του όπλο απέναντι στο θάνατο . Το φως της αγάπης είναι ισχυρό .

Έστω και αν η αγάπη μπορεί να προκαλέσει πόνο ;

Μα θα προκαλέσει εκ φύσεως , η αγάπη και το μίσος, όπως η χαρά και η λύπη, όπως το καλό και το κακό συμπορεύονται. Αν δεν υπήρχε το ένα δεν θα υπήρχε το άλλο. Για να καταλάβουμε τι αγαπάμε φτάνουμε να μισούμε. Έτσι είναι η ζωή ποικίλη και όχι μονοδιάστατη .Όμως όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντήσουμε μόνο όταν φθάσουμε στην αιωνιότητα.

Το πώς να αποδίδεται κάθε ρόλο το έχετε μάθει μπαίνοντας στο χώρο της υποκριτικής ;

Ευτυχώς αυτή η δουλειά, την οποία παραλληλίζω με την ψυχανάλυση είναι ατέλειωτη. Όλοι όσοι είμαστε στο χώρο μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας θα έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν θα απαντηθούνε ποτέ , δεν είναι καν στην φύση μας να τα απαντήσουμε. Για εμένα είναι όλα ερωτήματα τα οποία εξαρχής δεν γνώριζα μιας και δεν έχω σπουδάσει την υποκριτική και είμαι αυτοδίδακτος , τα έμαθα όλα επί σκηνής, από καλές και κακές συνεργασίες , την τόλμη που έχω να αντιμετωπίζω ρόλους και κείμενα που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτό με βοηθά στο να γίνομαι καλύτερος.

Είναι ένα έργο που μιλά για την αγιοσύνη και το θαύμα, για την πίστη σε κάτι ανώτερο. Εσείς πιστεύεται ότι υπάρχει κάτι ανώτερο , πιστεύεται στα θαύματα ;

Δεν μπορώ να το ορίσω αυτό . Είμαι δύσπιστος .Είμαι ενάντια των θρησκειών και τον τρόπο που τις επιβάλλουν στον κόσμο .Εγώ αυτό το ανώτερο το καταλαβαίνω κοιτώντας την νύκτα τον ουρανό, βλέπω ότι το σύμπαν είναι ένα αφανές τοπίο και είναι πολύ μικρό για το δικό μας νου. Δεν υπάρχει κάτι ανώτερο από μας. Κάποτε ήμουνα ποιο μηδενιστής τώρα είμαι πιο αγνωστικιστής και αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να δίνει δικαίωμα στο άγνωστο , δεν θέλω να κατέχω την γνώση των πραγμάτων. Ένας φίλος μου, μου έλεγε χαρακτηριστικά « Αλέκο , δεν θέλω και δεν έχω ανάγκη να τα ξέρω όλα» . Είναι ωραίο το άγνωστο ,το μυστήριο.

Το να τα ξέρουμε όλα ίσως μας αγχώνει πιο πολύ ;

Ναι , γιατί δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα. Το άγνωστο είναι δεδομένο. Κοιτώντας τον ουρανό, δεν ξέρουμε τι βλέπουμε , πως είναι δυνατόν να κατέχουμε τη δική μας γνώση για το τι σημαίνει Θεός , Χριστιανισμός, Πολυθεϊσμός κλπ , έννοιες που έγκειται στη φαντασία του νου. Βαθύτερα μέσα μας ,υπάρχει κάτι στο οποίο δεν θα ήθελα να δώσω ταυτότητα. Όσο για τα θαύματα, είναι περισσότερο ελπίδες και προσδοκίες του νου. Όλοι ελπίζουν σ’ένα θαύμα αλλά εγώ δεν πιστεύω σε αυτό, είμαι πιο πραγματιστής, είμαι πιο γαλήνιος μέσα μου. Διάβασα μια φράση κάποτε που με βοήθησε πολύ στο να ησυχάσω, να ηρεμήσω , «η γαλήνη βρίσκετε στην αποδοχή της μη γαλήνης » .

 Στον πρίγκιπα της φωτιάς υποδύεστε έναν ήρωα που σκορπά πόνο και δυστυχία ;

Όχι δεν θα τον έλεγα έτσι .

Πως θα τον χαρακτηρίζατε λοιπόν ;

Παρορμητικό, με βεβαρημένο παρελθόν, ένα υπέρμετρο νευρικό άτομο, με σκληρά βιώματα και έναν πατέρα βάναυσο που προσπαθούσε να τον τιθασεύσει. Αλλά, δεν έχει μόνο μια διάσταση, έχει ντομπροσύνη και ειλικρίνεια και δεν διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων για να πετύχει όλα όσα θέλει. Μπλέκει με μια γυναίκα που του κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ότι αυτός στους άλλους, τον καταχράζεται. Όπως όλοι, έχει και αυτός αδυναμίες, δεν είναι μονόχνοτος , είναι αυτός που βγάζει το φίδι από την τρύπα στον όμιλο. Αυτός που εκτελεί τις εντολές.

Εσείς ποιος νομίζετε είναι πιο κακός αυτός που παίρνει τις αποφάσεις ή αυτός που τις εκτελεί ;

Θα μιλήσω για τον Νίτσε που έλεγε για το δίκιο του ισχυρού , γιατί αυτό βιώνουμε και τώρα ,γιατί και εγώ Μακεδόνας είμαι και βλέπω να χάνουμε το όνομα μας γιατί έτσι βολεύονται η Μέρκελ και ο Τραμπ οι οποίοι μας διατάζουν να κάνουμε αυτό που θέλουν. Δυστυχώς είναι στην φύση των πραγμάτων οι ισχυροί να καθορίζουν την μοίρα των πραγμάτων.

Εσείς νιώσατε ποτέ ότι είστε ισχυρός ;

Ναι , μ’ ένα τρόπο επιβάλω τη γνώμη μου για να εξυπηρετήσω τα δικά μου συμφέροντα. Η ηθική και η συμπεριφορά μας διαπλάθετε από τις ανάγκες μας. Αποκλείεται να μην επιβλήθηκα σε ανθρώπους, είτε γνωρίζοντας το, είτε όχι. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά ψάχνοντας ,θα δούμε πως όλοι το κάνουμε όποιο αντίκτυπο και αν έχει. Η ζωή θα είναι ένα παιχνίδι μια διαδρομή από το θύτη στο θύμα. Όμως , σε κανέναν δεν αρέσει να είναι θύμα. Ο εγωισμός μας δεν μας επιτρέπει να γινόμαστε θύματα,  θέλουμε να είμαστε όλοι θύτες. Εγώ υπήρξα και θύμα και θύτης.

Παρασύρεστε στα πάθη σας;

Ναι αρκετές φορές αλλά έχω τον έλεγχο. Βέβαια υπάρχουν και φορές που αφήνομαι συνειδητά στα πάθη ,γιατί η ζωή είναι μια μικρή διαδρομή. Στην παράσταση λέω μια φράση «αμαρτία είναι το να μην επιθυμείς».

 Ο ήρωας πατεί επί πτωμάτων να πετύχει τους στόχους του .Εσείς το κάνατε ;

Όχι δεν υπερβαίνω τα όρια και μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ ότι δεν έχω καμία ανάγκη να ασκώ σωματική και ψυχολογική βία. Έτσι και αλλιώς δεν με καίει και τόσος πόθος να κατακτήσω όλο και πιο σπουδαία πράγματα ούτως ώστε να πατάω επί πτωμάτων. Απολαμβάνω τη ζωή με όσα έχω. Ο ασύδοτος μηχανισμός που πηγάζει από το ανικανοποίητο είναι εγελτήρια δύναμη η οποία πολλές φορές μπορεί να γίνει και καταστροφική. Εγώ ευτυχώς το ελέγχω , αν δεν το έκανα θα ήμουν πιο πλούσιος, πιο γνωστός, θα έκανα πιο πολλά πράγματα.

Μα είστε αρκετά γνωστός ….

Μα δεν είναι θέμα να γίνεις γνωστός . Ο καθένας έχει προσδοκίες και ξέρει τι και που θα ήθελε να είναι. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως τα όνειρα από την πραγματικότητα απέχουν πολύ .Μπορεί να είμαι γνωστός αλλά να προσδοκώ άλλα