ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΜΙΚΕΛΑΤΟΣ «ίσως έπρεπε να είχα στοιχεία του Ωνάση»

Ό,τι πιο όμορφο στην επαγγελματική του πορεία είναι η «συνάντηση» του ταλαντούχου και γοητευτικού Αγησίλαου Μικελάτου με τον Ωνάση σε νεαρή ηλικία, στην παράσταση «Ωνάσης – «Τα θέλω Όλα»». Ένας ρόλος που τον έκανε να μελετήσει πιο πολύ την πολυτάραχη ζωή αυτού του ανθρώπου, να ανασύρει από μέσα του στοιχεία που είχε καλά κρυμμένα και ίσως έπρεπε να είχε φανερώσει πιο πριν, ένας «Κροίσος» που του δίδαξε πως η ζωή τρέχει και πρέπει να ζεις το κάθε λεπτό της.

Κύριε Μικελάτο, η νέα θεατρική σεζόν σας βρίσκει να συμμετέχετε σε μια πολύ σπουδαία παράσταση «ΩΝΑΣΗΣ – ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ” στην οποία υποδύεστε τον Ωνάση σε νεαρή ηλικία . Ένας ρόλος πρόκληση ;

Ο Ωνάσης είναι ένας άνθρωπος που έχει απασχολήσει πάρα πολύ με την δράση του, αλλά και την προσωπικότητα του, αυτό από μόνο του είναι πρόκληση. Ο Ωνάσης σαν προσωπικότητα έχει ακραίες αντιθέσεις, μπορεί να είναι ο πιο τρυφερός άνθρωπος του κόσμου, αλλά παράλληλα να είναι και ο πιο σκληρός.

Ίσως αυτό ήταν που σας «ιντρικαρε» πιο πολύ στον ρόλο ;

Ναι έχει πάρα πολλές τέτοιες ακρότητες. Έχει αντίθετα και πολύ έντονα μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Γενικά είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί το κομμάτι που επωμίζομαι εγώ είναι αυτό που δείχνει όλα όσα έζησε ο Ωνάσης με την οικογένεια του στην Σμύρνη, όσα έζησε στην καταστροφή της μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Είναι ένα μέρος της ιστορίας του Ωνάση που δεν το γνωρίσουν πολλοί. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τις περιπέτειες που είχε με τις γυναίκες και τις δουλειές του, όχι όμως για τα χρόνια που έζησε στη Σμύρνη, αλλά και τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του.

Εσείς τα γνωρίζατε πριν την συμμετοχή σας στην παράσταση ;

Όχι, δεν ήξερα ούτε εγώ κάτι πιο πριν. Πριν μου πει  ο κύριος Σταμάτης Φασουλής, να μοιραστούμε αυτό το χαρακτήρα του οποίου θα έκανα τα πρώτα χρόνια της ζωής του, δεν γνώριζα για αυτά έτσι μπήκα στην διαδικασία να διαβάσω τις βιογραφίες, κάποιες ταινίες αλλά και κάποια ντοκιμαντέρ που υπάρχουν για την ζωή του. Ήθελε ψάξιμο και έρευνα αυτός ο ρόλος. Κάτι στο οποίο μας βοήθησε πολύ ο Σταμάτης δίνοντας μας το υλικό. Εγώ και ο Σταμάτης δουλέψαμε πολλές ώρες μαζί μιας και ο ήρωας που υποδυόμαστε έπρεπε να έχει μια συνέπεια ως προς την κινησιολογία του τα εκφραστικά του μέσα, τα χαρακτηριστικά κλπ. Έπρεπε να παρακολουθώ πολύ τον Σταμάτη σε ότι έκανε, να αποκωδικοποιήσω την ουσία των κινήσεων, της συμπεριφοράς και του λόγου.

Φοβάστε ότι τελειώνοντας η παράσταση θα σας αφήσει κάτι από τον Ωνάση ;

Μου έχει μείνει ήδη. Όλοι άνθρωποι κρύβουμε πολλά  μέσα μας. Το θέμα, πολλές φορές, είναι πως ένας ηθοποιός κάθε φορά που υποδύεται ένα ρόλο καλείται να ψάξει μέσα του για να βρει αυτά που κρύβει. Καμιά φορά πρέπει να ανασύρουμε πράγματα τα οποία θα κουβαλάμε μέσα μας και πιο μετά.

Κάποια πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα να έμεναν κρυμμένα ;

Ίσως, όμως και να έπρεπε να τα είχαμε και δεν τα είχαμε. Ίσως τελικά και εγώ να έπρεπε να είχα στοιχεία του Ωνάση.

Σκεφτήκατε κατά την διάρκεια της παράστασης και των προβών πως θα ήταν ωραίο να ζούσατε  και εσείς  μερικές από τις στιγμές  που έζησε ο Ωνάσης  ;

Σίγουρα. Ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να ζει το κάθε λεπτό. Σε μια σκήνη της παράστασης λέει η Λι( αδερφή της Τζάκυς Κέννεντυ) : «γιατί τρέχεις» και της λέει «τρέχω γιατί φοβάμαι αν σταματήσω θα σταματήσει και η ζωή». Αυτό ζηλεύω από αυτόν, ρουφούσε τη ζωή, το κάθε λεπτό.

Νομίζετε είναι ένας ρόλος που θα σας σημαδέψει ;

Πως ;

Να σας αφήσει το στίγμα του Ωνάση ;

Όχι, δεν νομίζω .

Από τις εκφράσεις του πια η αγαπημένη σας ;

Αυτή που είπα και πιο πριν «τρέχω, γιατί φοβάμαι αν σταματήσω θα σταματήσει και η ζωή»

Πως είναι το να συνεργάζεστε με τον  σπουδαίο κύριο Σταμάτη Φασουλή ;  

Το να συνεργάζομαι με τον Σταμάτη για μένα είναι ό,τι καλύτερο. Χαίρομαι που καταφέραμε να βρεθούμε καλλιτεχνικά. Είναι σπουδαίος, σέβεται τον ηθοποιό, ποτέ δεν μας μεταφέρει άγχος και αυτό πίστεψέ με έχει ιδιαίτερη σημασία.

Είναι αλήθεια ότι έχει ένα δικό του μοναδικό τρόπο για να κάνετε πρόβα;

Ναι.

Ο Ωνάσης είχε πει : «είναι στις πιο σκοτεινές μας πλευρές που πρέπει να εστιάσεις για να δεις το φως» …

Συμφωνώ . Μέσα από τα σκοτάδια του κάθε άνθρωπος βγαίνει πιο φωτεινός.

Είχε μιλήσει και για την αποτυχία και είπε : «Δεν μου αρέσει να χάνω» ..

Ναι αλλά εγώ δέχομαι την αποτυχία, είναι μέσα στη ζωή.

Σας φοβίζει κάτι στην παράσταση;  

Όχι , είναι ό,τι πιο όμορφο στην επαγγελματική μου πορεία.

Κατά τι γνώμη σας τι είναι αυτό που θα εντυπωσιάζει τον θεατή ;  

Ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Τα σκηνικά, το κείμενο η μουσική όλα είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, θα έλεγα είναι μια παράσταση για εξωτερικό.

Θα σας λείψει η ο Ωνάσης ;

Πολύ,  πάρα πολύ.

Ναι αλλά θα σας έχει μείνει κάτι από αυτόν.

Ναι είναι πολύ όμορφο αυτό που λες. Πάντα από κάθε ρόλο κρατώ κάτι σαν φυλακτό.

Πληροφορίες παράστασης  :

Ωνάσης – «Τα θέλω Όλα»

Σκηνοθεσία : Σταμάτης Φασουλής

Θέατρο Παλλάς

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00,Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 20:30, Κυριακή: 19:00