Άγγελος Ανδριανός «Να είσαι πλούσιος σημαίνει, να ‘χεις την πόρτα σου ανοιγμένη…να μπαίνεις μπούνια με τα χίλια και σε κανέναν ούτε ρέστα δε χρωστάς»


Κι’ όμως ο «πλούτος» δεν μετριέται μόνο με χρήματα και αγαθά, μπορεί να μετρηθεί με αγκαλιές, συναισθήματα, χάδια και φιλία αρκεί να  τον δεις με μια αλλιώτικη ματιά. Κάτι που κάνει και η τραγουδίστρια και δημιουργός Πέννυ Μπαλτατζή στο όμορφο κομμάτι της, με τίτλο «πλούτος»  και το οποίο ερμηνεύει με την ξεχωριστή του φωνή ο Άγγελος Ανδριανός. Ένα μουσικό κομμάτι που έχει αρχίσει το ταξίδι του από την στιγμή που δημιουργός και ερμηνευτής το τραγούδησαν μαζί σε μια μουσική σκηνή… όπως ο  ίδιος ο Άγγελός Ανδριανός μας εξομολογείται στη συζήτηση που είχαμε μαζί του.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Άγγελε, ο Ιούλιος που μας ήρθε σε βρήκε πιο «πλούσιο» μετά από μια όμορφη συνεργασία που ξεκίνησες με την τραγουδίστρια και δημιουργό Πέννυ Μπαλτατζη. Θες να μας μιλήσεις λίγο για την συνεργασία σας ;

Με την Πέννυ είμαστε φίλοι αρκετά χρόνια. Είναι ένα πλάσμα πολύ ξεχωριστό, χαμογελαστό και απλόχερο. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας τα λέγαμε πολλές φορές τηλεφωνικά. Κάποια στιγμή λοιπόν μου έστειλε το συγκεκριμένο τραγούδι όπως το είχε γράψει με ένα πιάνο. Ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα και ήθελα να το δοκιμάσω, να του δώσω το προσωπικό μου στίγμα με την ερμηνεία και τη χροιά μου. Μου άρεσε πολύ τόσο ο στίχος όσο και η μελωδία και γύρω στα τέλη Ιουνίου, μπήκαμε στο στούντιο και το τραγούδι ήταν έτοιμο.

Θα έλεγε κανείς πως ο τίτλος κομματιού «Πλούτος» είναι λίγο ασυνήθιστος. Αλήθεια ποιος τον έχει επιλέξει ;

Πράγματι είναι ένας ασυνήθιστος τίτλος τραγουδιού.  Η αλήθεια είναι πως μετά από αυτή την ερώτηση, έψαξα αν υπάρχει κάποιο τραγούδι με αντίστοιχο τίτλο και είδα πως όχι… ο «Πλούτος» λοιπόν και ως τίτλος είναι έμπνευση της Πέννυς Μπαλτατζή.

Θα έλεγες είναι ένα κομμάτι που ανταποκρίνεται στο είδος της μουσικής που «υπηρετείς» ;

Απόλυτα! Έκανα παύση αρκετό καιρό από την δισκογραφία επειδή δεν είχα βρει κάτι που να με εκφράζει όπως θα ήθελα. Έτσι λοιπόν ο «Πλούτος» είναι ένα τραγούδι το οποίο έχει στοιχεία από το καλό παλιό ελληνικό ρεπερτόριο συνδυασμένα με φρέσκο ήχο και εμπνευσμένο στίχο.

Πώς ένιωσες αλήθεια όταν το ερμήνευες πρώτη φορά ;

Η πρώτη φορά που το ερμήνευσα μπροστά σε κόσμο, ήταν σ’έναν υπέροχο κήπο ενός μαγαζιού με το οποίο συνεργάζομαι στην Αθήνα και  πραγματικά ενθουσιάστηκα που το κοινό ανταποκρίθηκε αμέσως και χειροκροτούσε ρυθμικά Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά  και την πρώτη φορά που το τραγουδήσαμε μαζί με την Πέννυ πριν από λίγες μέρες σε μία εμφάνισή μας κοντά στην θάλασσα. Εκεί αισθάνθηκα ότι ο «Πλούτος» ξεκινάει το ταξίδι του…

Ποιοι οι αγαπημένοι σου στίχοι από το κομμάτι και γιατί ;

«Να είσαι πλούσιος σημαίνει, να ‘χεις την πόρτα σου ανοιγμένη…να μπαίνεις μπούνια με τα χίλια και σε κανέναν ούτε ρέστα δε χρωστάς»… αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος από το ρεφρέν του. Αναφέρεται σε μία εντελώς συναισθηματική προσέγγιση του πλούτου και με εκφράζει απόλυτα γιατί είναι ωραίο να δίνεσαι σε αυτό που κάνεις, στην αγάπη, γενικώς στους ανθρώπους… και επίσης, σε κανέναν ρέστα δεν χρωστάς… μια πολύ σημαντική φράση, γιατί πολλοί από εμάς κουβαλάμε στις αποσκευές μας τη σκιά τού «τι θα πει ο κόσμος»… Οπότε ουσιαστικά ο στίχος λέει πως δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν, ειδικά όταν κάνεις αυτό που θέλεις και σου αρέσει… κάντο και ζήσε τη στιγμή!

Θα μας μιλήσεις λίγο και για το όμορφο βίντεο κλιπ που ετοιμάσατε ? 

Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε τόσο ωραία με την Πέννυ που αποφασίσαμε να συμμετάσχει και στο video clip. Πρόκειται για μια πολύ ωραία βόλτα στα πιο χρωματιστά σοκάκια της Αθήνας, τα Αναφιώτικα. Μαζευτήκαμε μια μέρα με πολύ υψηλή θερμοκρασία, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, γελάσαμε πολύ και αυτό βγήκε πιστεύω προς τα έξω, μέσω της σκηνοθεσίας του Χρήστου Τζούτη.  Καθίσαμε στα σκαλοπάτια μαζί με την Πέννυ και αυθόρμητα τραγουδήσαμε τον «Πλούτο», πλάνο το οποίο κρατήσαμε για την έναρξη του τραγουδιού. Με συνόδευσαν φίλοι και μουσικοί που τους ευχαριστώ για το χαμόγελο και τη θετική τους διάθεση… στο ρυθμό του τραγουδιού μας χάρισε χορευτικές κινήσεις η Γιώτα Τσιμπρικίδου

Mε την Πέννυ Μπαλτατζή δεν συνεργάζεστε μόνο δισκογραφικά σωστά; 

Κάναμε μια κοινή εμφάνιση πριν λίγες εβδομάδες. Πραγματικά περάσαμε πολύ όμορφα πάνω στη σκηνή και ο κόσμος το ευχαριστήθηκε πολύ! Προσωπικά τη θαυμάζω πολύ, τόσο για την ερμηνεία όσο και για την αύρα της. Η Πέννυ είναι ένα αερικό που σε παρασέρνει με τη μελωδικότητα της χροιάς της. Και ναι, σχεδιάζουμε και κάποιες μελλοντικές εμφανίσεις.

Αν έπρεπε μέσα σε τρείς γραμμές να μιλήσεις να μας συστήσεις τον εαυτό σου, τι θα έγραφες ;

Ένας νέος άνθρωπος με ανησυχίες, προβληματισμούς, όνειρα, ευαισθησίες…Ένας καλλιτέχνης με πολλά χρόνια πορείας που σε κάθε νέο μουσικό βήμα οραματίζεται να ξεπερνά τον εαυτό του.

Εκτός από το κομμάτι ποιον άλλο  «πλούτο» έχεις ;

Νιώθω πραγματικά πολύ «πλούσιος»…! Είμαι υγιής, περπατάω, μπορώ να τρέχω, να παίζω, να σηκώνω αντικείμενα, να μιλάω, να παρατηρώ, να τραγουδάω…πράγματα απλά, αλλά όχι δεδομένα. Πρόσφατα η μητέρα μου πέρασε εγκεφαλικό. Δυστυχώς δεν έχει επανέλθει ακόμα στο 100%… Από τη μία στιγμή στην άλλη έχασε τα…δεδομένα. Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ χειρότερα…Ας είμαστε λοιπόν ευγνώμονες με αυτά που έχουμε, για να είμαστε ευτυχισμένοι… Επίσης «έχω πλούτο αρκετό και στην ψυχή και στο μυαλό» όπως λέει και στο κομμάτι, γιατί έχω πολλούς και καλούς φίλους και πάνω από όλα την οικογένεια μου, τους δικούς μου ανθρώπους, που είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα.

Αυτή τη φορά έγραψε κομμάτια η Πέννυ για σ’ένα . Εσύ θα έγραφες γι’αυτήν ;

Με μεγάλη μου χαρά, φυσικά ! Γράφω συνεχώς μελωδίες. Ίσως κάποια στιγμή δημιουργήσουμε και κάτι μαζί!

Σκέφτηκες ποτέ πως όλο αυτό που ζήσαμε θα επηρέαζε αρνητικά την μουσική με οποιοδήποτε τρόπο ;

Το ζήσαμε και το ζούμε… πιστεύω πως μέσα από δύσκολες καταστάσεις η Τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, ανανεώνεται, αναζωογονείται, εξελίσσεται, έχει να “πει” κάτι. Έτσι λοιπόν πιστεύω πως οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες μπορεί να επηρεάστηκαν πολύ αρνητικά, μέσα σ’αυτούς κι εγώ… Έχουμε δει όμως και ακούσει πολλές νέες δημιουργίες που γεννήθηκαν στο διάστημα αυτό, πολλές αξιόλογες προσπάθειες μέσα από την ενδοσκόπηση ανθρώπων της Τέχνης. Πιστεύω πως και αυτή η άσχημη εμπειρία είναι μια ευκαιρία, ακόμη, που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη…

Το καλοκαίρι που θα σε βρει ;

Ήδη με βρίσκετε στην όμορφη Καβάλα που ήρθα για λίγες μέρες διακοπών – και σας έχω μαζί μου γιατί απαντώ στις ερωτήσεις σας. Επιστρέφω στην Αθήνα για να συνεχίσω τις εμφανίσεις μου σε χώρους με τους οποίους συνεργάζομαι και είναι απόλυτα ασφαλείς για το περίεργο καλοκαίρι που ζούμε. Παράλληλα, έχω και κάποιες εμφανίσεις εκτός Αθηνών, όπως αυτή στην γενέτειρα μου στο Άργος, που θα τις συνδυάσω με κάποιες μέρες ξεκούρασης.

Τέλος θα ήθελα να μου πεις μέχρι που θα ήθελες να φθάσει ο «πλούτος» σου ;

Να φτάσει όπου υπάρχουν Έλληνες και μπορούν να καταλάβουν το νόημα των στίχων. Να έχει ο «Πλούτος» το όμορφο ταξίδι που του αξίζει. Πάνω από όλα εύχομαι να είμαστε καλά, να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και να μην υπάρξει ποτέ ξανά η ανάγκη να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας…