Το αυτοκίνητό σας καίει πολύ καύσιμο; Προσέξτε τα πιο κάτω

Μια ανάσα πριν το καλοκαίρι και ήδη άρχισαν οι πρώτες εκδρομές και εξορμήσεις στις παράλιες πόλεις. Και όσο η ζέστη ανεβαίνει, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία για μακρινές βόλτες τα σαββατοκύριακα με το αυτοκίνητο. Γι αυτό και οι ακόλουθες συμβουλές για εξοικονόμηση καυσίμων στα αυτοκίνητα, είναι αυτή την περίοδο πιο χρήσιμες από ποτέ.

Η Πίεση Ελαστικών
Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας, μια φορά την εβδομάδα ή σε κάθε ανεφοδιασμό. Αν τα ελαστικά σας είναι φουσκωμένα μόλις 1 psi λιγότερο από όσο πρέπει, η απόδοση του καυσίμου μπορεί να μειωθεί μέχρι και 3%.

Ελέγξτε το καπάκι του ντεποζίτου
Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι του ντεποζίτου του οχήματος σας είναι καλά βιδωμένο μετά από κάθε γέμισμα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τυχόν εξάτμιση του καυσίμου.

Προσέξτε το βάρος
Αποφεύγετε το υπερβολικό βάρος στο αυτοκίνητο σας. Για κάθε 45 κιλά παραπάνω που μεταφέρετε, η απόδοση του καυσίμου μπορεί να μειωθεί κατά 1-2%.

Σχάρα οροφής μόνο όταν χρειάζεται
Τοποθετείτε τη σχάρα οροφής μόνο όταν σας είναι απαραίτητη. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 5% περισσότερο καύσιμο.

Σχεδιάστε σωστά τις διαδρομές σας
Ο συνδυασμός διαδρομών – όπως για παράδειγμα συνδυάζοντας τις δουλειές που πρέπει να γίνουν με την απαραίτητη βόλτα –αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο εξοικονόμησης καυσίμου.

Αποφεύγετε τις ώρες αιχμής
Αποφεύγοντας να οδηγείτε τις ώρες αιχμής καταναλώνετε λιγότερο καύσιμο.

Οδηγείτε ήρεμα
Αν οδηγείτε επιθετικά, θα κάψετε μέχρι και 1/3 περισσότερο καύσιμο. Προσπαθήστε να μη φρενάρετε ούτε να επιταχύνετε πολύ απότομα και κρατάτε το τιμόνι όσο πιο σταθερό μπορείτε.

Ελαττώστε τη χρήση κλιματισμού
Αποφύγετε τη χρήση του κλιματισμού τις ζεστές ή κρύες ημέρες γιατί επιβαρύνει τον κινητήρα σας και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 8%. Αντίθετα, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον εσωτερικό εξαερισμό του αυτοκινήτου.

Κρατάτε κλειστά τα παράθυρα
Η οδήγηση με το παράθυρό σας ανοιχτό μειώνει την ταχύτητά σας κι αυτό συνήθως σας υποχρεώνει να πατήσετε περισσότερο το γκάζι και να καταναλώσετε περισσότερο καύσιμο. Καλύτερα χρησιμοποιείτε το εσωτερικό σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου (όχι τον κλιματισμό).

Ελέγξτε τα φίλτρα αέρος
Οι μηχανές των αυτοκινήτων είναι ανθεκτικές, αλλά χρειάζονται προστασία από τα ξένα σώματα για να λειτουργούν αποδοτικά. Η αντικατάσταση ενός βουλωμένου φίλτρου αέρα μπορεί να βελτιώσει την εξοικονόμηση καυσίμου μέχρι και 10%.

Αποφύγετε το υπερβολικό μαρσάρισμα
Δεν είναι καλό να βρίσκεται στο κόκκινο το στροφόμετρό σας. Αλλάζετε λοιπόν ταχύτητες εγκαίρως όταν ξεκινάτε ή όταν επιταχύνετε.

Χρησιμοποιείτε υψηλές ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων.
Οδηγώντας αργά με υψηλή ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, καταναλώνετε λιγότερο καύσιμο.

Χρησιμοποιείτε το cruise control
Η χρήση του cruise control στους κεντρικούς δρόμους σάς επιτρέπει να διατηρείτε σταθερή ταχύτητα και να εκμεταλλεύεστε κάθε σταγόνα καυσίμου.

Αποφεύγετε να κινείστε πάρα πολύ γρήγορα
Όσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του ανέμου που συναντά το αυτοκίνητο. Έτσι, υποχρεώνεται να καταναλώσει περισσότερο καύσιμο για να διατηρήσει την ταχύτητά του. Μια μικρή διαφορά ταχύτητας 12 χλμ/ώρα μπορεί να επηρεάσει την εξοικονόμηση καυσίμου μέχρι και 23%.

Διατηρείτε την ταχύτητά σας
Όταν βρίσκεστε σε κατηφόρα, διατηρείτε τις στροφές της μηχανής σταθερές. Θα εξακολουθείτε να έχετε καλή φόρα αν πρέπει στη συνέχεια να ανεβείτε μια ανηφόρα.

Κάνετε σέρβις στη μηχανή σας
Μια βρώμικη μηχανή αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, η χρήση του λαδιού μηχανής που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας μπορεί να αυξήσει την εξοικονόμηση καυσίμου κατά 1-2%. Βοηθάει επίσης η χρήση λιπαντικού ανώτερης ποιότητας.

 

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ