Το φετινό Πάσχα θα μας βρει να μένουμε σπίτι, μακριά από λειτουργίες, μαζώξεις κι ατελείωτα τραπέζια με φίλους και συγγενείς στην εξοχή. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις ή ότι όσο μένουμε σπίτι και περνάμε χρόνο κλεισμένοι μέσα, θα πρέπει να παραδοθούμε στην απραξία και στην κατάθλιψη. Γι’ αυτό παρακάτω θα εστιάσουμε σε ήθη και έθιμα του Πάσχα που διατηρήθηκαν ανά τους αιώνες και μπορούμε τα περισσότερα να τα κάνουμε κι εμείς σπίτι μας μόνοι μας ή παρέα με τα παιδιά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Περικλείεται από μια πένθιμη, κατανυκτική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς κατά τις λειτουργίες στις εκκλησίες αναβιώνονται τα Πάθη, στασηςης ελπιδοφκαοϊού. Το φετινο Σταυρικός θάνατος και η Ταφή του Χριστού, ενώ το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή του Πάσχα το κλίμα γίνεται χαρούμενο κα εορταστικό καθώς μεταφέρεται το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης. Ετυμολογικά, η λέξη Πάσχα προέρχεται από το εβραϊκό πεσάχ που σημαίνει πέρασμα, για τον Ιουδαϊσμό συμβολίζει το πέρασμα του εβραϊκού λαού από την Ερυθρά Θάλασσα για την οδό προς τη Γη της Επαγγελίας ενώ για τον Χριστιανισμό συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Σε όλη την ελληνική επικράτεια υπάρχουν πολλά ήθη και έθιμα που ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου και φτάνουν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Τόσο οι τελετές όσο και οι διάφορες παρασκευές και συνταγές παραδοσιακών εδεσμάτων ομορφαίνουν και κάνουν πιο έντονο το κλίμα αυτών των ημερών. Επειδή όμως φέτος το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία όλων είναι να μείνουμε σπίτι.
Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια αμιγώς χαρμόσυνη ημέρα. Ημέρα Ανάστασης, Γιορτής, Άνοιξης με οικογενειακά τραπέζια γεμάτα λιχουδιές. Από το πασχαλινό τραπέζι ποτέ δε λείπουν τα κόκκινα αυγά, το αρνάκι ή κατσικάκι (ό,τι προτιμάει κανείς) συνήθως στη σούβλα και τα τσουρέκια. Το καθένα από αυτά έχει τη θέση του εδώ και πολλούς αιώνες στις εορτές ακόμα και πριν το Χριστιανισμό.
.
Ας δούμε γιατί έχουν την τιμητική τους το Πάσχα και τι συμβολίζουν.
.
· Το αυγό είναι σύμβολο της ζωής καθώς μέσα του κρύβει μια καινούργια ζωή. Με το τσούγκρισμα των αυγών το κέλυφος σπάει όπως έσπασε ο βράχος με την Ανάσταση του Χριστού. Όπως προείπαμε το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
· Το αρνάκι στη σούβλα συμβολίζει την αθωότητα και την αγνότητα. Γι’ αυτό έχει ταυτιστεί με σύμβολο του Χριστού που ως «αμνός του Θεού» θυσιάστηκε για τους ανθρώπους.
· Το τσουρέκι υιοθετήθηκε από του Έλληνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συμβολίζει επίσης την Ανάσταση καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Φέτος που θα περάσουμε αυτή τη μέρα σπίτι μπορείτε να ετοιμάσετε το αρνάκι σας στο φούρνο, γίνεται εξίσου λαχταριστό, να στρώσετε το εορταστικό τραπέζι του σπιτιού σας και να περάσετε την εορτή μαζί με τα μέλη της οικογένειάς σας με ασφάλεια και απλότητα.
Τέλος το Πάσχα είναι μια γιορτή αγάπης γι’ αυτό μην ξεχνάτε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη ή είναι μόνοι. Πάντα με προσοχή και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας ας προσφέρουμε ο καθένας τη βοήθεια που μπορεί (όχι ότι πρέπει να ενεργοποιούμαστε μόνο αυτές τις μέρες) στους ανθρώπους που μας χρειάζονται. Αναμφισβήτητα το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού και έχει ιδιαίτερη θέση για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις και οι λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δημιουργούν ένα κλίμα ξεχωριστό, κατανυκτικό αλλά και χαρμόσυνο. Αυτό το Πάσχα θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό. Ωστόσο ας το περάσουμε σπίτι κι ας ανακαλύψουμε τα βαθύτερα νοήματά του καθώς και τι μπορούμε να δημιουργήσουμε στο σπίτι μας ώστε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις, που άντεξαν στα χρόνια, και να περάσουμε όμορφα το χρόνο μας.
Καλό Πάσχα σε όλους με Υγεία και Ασφάλεια!
Πηγή : kulturosupa.gr