ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΩ ΛΕΦΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 11:00

Η Χρύσω Λέφου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην οθόνη του ΣΙΓΜΑ, γεμάτη αγάπη, ιστορίες και… μυρωδιές από τα παιδικά μας χρόνια. Καθημερινά στις 11:00, τα «ΧΡΥΣΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» μας χαρίζουν μοναδικές συνταγές, ανθρώπινες στιγμές και υπέροχες γεύσεις.

Τη Δευτέρα 1/12 μαζί μας έχουμε την Σοφία Αριστοδήμου από τη φάρμα “Καλοχωρίτικα κοτόπουλα”, η οποία θα μας φτιάξει Κοτόπουλο σουβλάκι με άγριο ρύζι και μια σούπερ γευσάτη Κοτόπιτα χωρίς φύλλο. Tip of the day: Στο καλό σουβλάκι κοτόπουλο, ο συνδυασμός από στήθος και ξεκοκαλισμένο μπούτι είναι το κλειδί. Το στήθος δίνει τη λεπτή, καθαρή γεύση και το μαλακό κρέας. Όμως, επειδή έχει λιγότερο λίπος, στεγνώνει εύκολα στο ψήσιμο. Αντίθετα, το ξεκοκαλισμένο μπούτι έχει πιο πλούσια γεύση, μαλακή υφή και περισσότερη υγρασία χάρη στο φυσικό του λίπος. Όταν τα αναμείξουμε, το μπούτι “προστατεύει” το στήθος, κρατώντας το ζουμερό, και έτσι κάθε μπουκιά έχει τέλεια ισορροπία.

 Την Τρίτη 2/12 στην παρέα μας έχουμε την Γιωργούλα Χριστοδούλου από το Εργαστήρι Παραδοσιακών Γεύσεων Σίμου! Η κ. Γιωργούλα θα μας ετοιμάσει Χιονούλες αλλά και τους πιο μυρωδάτους Κουραμπιέδες με ούζο. Ο κουραμπιές ήρθε στα ελληνικά και κυπριακά τραπέζια από τη Μικρά Ασία και έχει ρίζες στην περσική λέξη “qurabiya”, που σημαίνει μπισκότο με βούτυρο και ξηρούς καρπούς. Από την Περσία πέρασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και από εκεί στα σπίτια των Ελλήνων της Σμύρνης, της Καππαδοκίας και φυσικά της Κύπρου. Αρχικά, ήταν βασιλικό γλυκό, φτιαγμένο με αμύγδαλα και φρέσκο βούτυρο γάλακτος, για να προσφέρεται σε γιορτές και γάμους. Στην Κύπρο, στα χρόνια που πέρασαν οι κουραμπιέδες φτιάχνονταν με χοιρινό λίπος, ή αλουσίβα (σταχτόνερο). Ψήνονταν στο ξυλόφουρνο κι είχαν πάντα θέση στα Χριστούγεννα και στους αρραβώνες.

Την Τετάρτη 3/12 μαζί μας θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής του ΣΙΓΜΑ «Κωδικός 56» Κυριάκος Πενηνταέξ. Μαζί φτιάχνουμε Ντομάτες με τ’ αυγά και γιορτινά Μελομακάρονα. Οι ρίζες των μελομακάρονων φτάνουν ως την αρχαία Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι πρόσφεραν τη «μακαρία», μικρά ψωμάκια με αλεύρι, λάδι και μέλι, ως σύμβολο ανάμνησης, αφθονίας και ευλογίας.

 

Την Πέμπτη 4/12 μαζί μας έχουμε τις κυρίες Άννυ Αβραάμ & Άννα Θεοδούλου. Στο μενού θα έχουμε Μακαρόνια του φούρνου με ταλιατέλες. Οι ταλιατέλες είναι ένα από τα πιο κλασικά ιταλικά ζυμαρικά. Η παράδοση λέει πως δημιουργήθηκαν τον 15ο αιώνα στη Μπολόνια, όταν ένας σεφ εμπνεύστηκε από τα μαλλιά της Λουκρητίας Βοργία και έκοψε τη ζύμη σε μακριές, χρυσαφιές κορδέλες για να της τις αφιερώσει! Για επιδόρπιο ετοιμαστείτε για μια συγκλονιστική Κρέμα με σοκολατένια μπισκότα.

Η εβδομάδα κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο μια που πρωταγωνιστές την Παρασκευή 5/12 είναι δύο μικρά παιδιά, ο Αντρέας Βραχίμης & Χρίστος Τιμοθέου. Μαζί με τον Ανδρέα και τον Χρίστο θα φτιάξουμε το πιο θεικό Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού αλλά και το αγαπημένο φαγητό των παιδιών, που δεν είναι άλλο από σπιτική πίτσα!

 «Χρυσωμαγειρέματα»… πιο νόστιμα, πιο αληθινά και πιο δικά μας από ποτέ!