THE BITTERSWEET “Είμαι ένας φιλόδοξος από τη φύση μου άνθρωπος και έχω τον πήχυ πάντα ψηλά” (Νικόλας)


1.) Νικόλα σε καλωσορίζουμε. Το Numbers είναι το νέο single των The Bittersweet. Εϊσαι ευχαριστημένος με ό,τι έχει συμβεί ως τώρα;

Πολύ ευχαριστημένος.Το κομμάτι έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές και έχει σχεδόν 20.000 views στο youtube σε 2 μήνες. Very good numbers indeed ! Και, το σημαντικότερο, το κοινό το έχει «αγκαλιάσει».

2.) Το δελτίο τύπου που συνοδεύει αυτή την κυκλοφορία έχει πολύ ενδιαφέρον σε αυτά που διαβάζουμε: “To Νumbers μιλάει για την εξάρτηση από τα social media, τα views και τα likes, τη μάστιγα που κατατρέχει τον Σύγχρονο Άνθρωπο, το άγχος και την προσμονή της επιτυχίας και της αυτοπραγμάτωσης. Επίσης ασχολείται με τη “νουμερολαγνεία”. Είναι κυρίως αυτοκριτικό και αυτοσαρκαστικό. Η εμμονή με τα νούμερα είναι στο dna μου από τα παιδικά μου χρόνια. Σκέφτομαι νούμερα. Αναπνέω νούμερα. Λειτουργώ με νούμερα…”
Σχολίασε μας το παραπάνω.

Σαφέστατα και εγώ, όπως δυστυχώς οι περισσότεροι καλλιτέχνες, πέφτω «στη λούμπα» να τσεκάρω τα νούμερά μου/μας σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, εξαρτώμεθα πλέον οι περισσότεροι υστερικά από views, likes, subscribes… Η νέα αγχώδης πραγματικότητα του «σύγχρονου όντος» των social media. Πολλές φορές όλη μας η ευτυχία βασίζεται σε αυτά τα νούμερα. Τραγικό, στενόχωρο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Θέλοντας λοιπόν να «μαλώσω» αλλά και να ξυπνήσω πρώτα απ’όλα τον ίδιο μου τον εαυτό, αποφάσισα να κάνω ένα σκωπτικό/κυνικό/αυτοσαρκαστικό statement πάνω σε αυτό το πολύ επίκαιρο θέμα.

Χώρια του ότι από μικρό παιδί είμαι «σπασίκλας» με τα νούμερα, πάντα κάνω λίστες βασισμένες σε νούμερα και αναλύω τα πάντα αλγεβρικά, κατανέμω το κάθε τι με μια αριθμητική λογική, σε βαθμό κούρασης για τον ίδιο μου τον εγκέφαλο χα χα χα. Θα έλεγα ότι λειτουργώ με μια μαθηματική λογική.

Hence “Numbers”.

3.) Το τραγούδι συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο video clip όπου πρωταγωνιστούν κάποιες κοπέλες από το GNTM. Μίλησε μας για την παραγωγή αυτού του clip και για το πως προέκυψε η ιδέα αυτού που βλέπουμε.

Γνώρισα το καλοκαίρι τον Διονύση Κούτση, Έλληνα φωτογράφο και σκηνοθέτη εγνωσμένης αξίας. Όταν λοιπόν σκεφτόμουν επιλογές για το σκηνοθέτη του νέου μας clip, εύκολα κατέληξα σε αυτόν. Αργότερα, μέσω social media, γνωρίστηκα με τη Χρύσα και την Ίριδα, και οι δύο φρέσκες από τη συμμετοχή τους στο GNTM  Greece 2020. Συμφωνήσαμε άμεσα σε συνεργασία, και το αποτέλεσμα είναι νομίζω ειλικρινές, δυνατό και θαυμαστό. Η χορευτική δεινότητα της Ίριδας, οι αερόβιες ικανότητες της Χρύσας και το δαιμόνιο μάτι του Διονύση και του συνεργάτη του Πάτροκλου Σκαφιδά, μαζί ελπίζω με ένα δυνατό κομμάτι ηχητικά, συνετέλεσαν στο να προσφέρουμε στον κόσμο ένα clip άμεσο, έντονο, με συνεχή ροή και χορευτική κίνηση. Αυτός ήταν τουλάχιστον ο στόχος.

4.) Το Numbers είναι το πρώτο κομμάτι που παρουσιάζουν οι The Bittersweet από το νέο σας άλμπουμ September. Πότε να αναμένουμε το νέο άλμπουμ και πως θα κινείται μουσικά; Το Numbers είναι αντιπροσωπευτικό του στυλ αυτής της νέας δουλειάς;

Ο στόχος μας είναι σαφέστατος. Να κυκλοφορήσει το 3ο μας lp September τον Σεπτέμβρη του 2021. Να υπάρχει έτσι και ένας «ομοιογενής συμβολισμός» με τον τίτλο του album. Το αν θα το καταφέρουμε εξαρτάται εν πολλοίς και στην πορεία της πανδημίας…δυστυχώς. Ήδη μας έχει πετάξει πολύ εκτός προγράμματος.

Το album θα χαρακτηρίζεται από εναλλαγές και μουσική ποικιλία, ένα light and heavy «παιχνίδι». Θα υπάρχουν πολλά δυνατά κομμάτια στο στυλ του Numbers, άλλα πιο «φεύγα» και ψυχεδελικά, αλλά η μεγάλη καινοτομία είναι ότι θα περιέχει αρκετές μπαλάντες!

Θα κινείται δηλαδή και σε ένα ήσυχο, στοχαστικό mood.

5.) Οι The Bittersweet υφίστανται από το 2007 και το September όταν με το καλό κυκλοφορήσει θα είναι το τρίτο σας άλμπουμ. Πως κρίνεις την μέχρι τώρα διαδρομή του συγκροτήματος;

Μεγάλη κουβέντα αυτή η ερώτηση, την οποία θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να την απαντήσω προφορικώς, για να μπορέσω να επεκταθώ…

Τηρουμένων των αναλογιών, και με δεδομένη τη συρρίκνωση και όλο μικρότερη εμπορική δυναμική/απήχηση  της μουσικής βιομηχανίας και του μουσικού προιόντος προς όφελος μιας “fast food” λογικής εύκολων και γρήγορων ακουσμάτων, θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές είμαι σχετικά ευχαριστημένος από την πορεία του γκρουπ.

Το ακροατήριο δηλαδή που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον εμπορικό «δέκτη» μπαντών όπως οι The BitterSweet, έχει δείξει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη δουλειά μας και μας έχει τιμήσει. Ta κλιπ μας έχουν κάνει καλά νούμερα αναλογικά και οι κριτικές είναι πάντα ενθουσιώδεις. Υστερούμε όμως πολύ στο «φυσικό» προιόν…Τα albums μας έχουν πουλήσει λίγο, σε μια πιάτσα φυσικά που δεν ασχολείται διόλου πλέον με το φυσικό προιόν…Ποιοί αγοράζουν πια βινύλια και cd?

Προσωπικώς όμως, βάσει αυστηρών standards, θα είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Είμαι ένας φιλόδοξος από τη φύση μου άνθρωπος και έχω τον πήχυ πάντα ψηλά. Από τη δική μου σκοπιά, η μπάντα έχει ακόμα σκαλοπάτια να ανέβει για να θεωρηθεί «επιτυχημένη». Με την παλιά καλή έννοια. Στα δικά μου μάτια.

Σε μια πιάτσα ολοένα πιο συρρικνωμένη και ελαφρώς «εχθρική», θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όπλο μας τα μουσικά μας ιδεώδη.

6.) Σε αυτή την αρκετά μακρά πορεία του συγκροτήματος, τι κρατάς και τι θα άλλαζες αν αυτό ήταν εφικτό; Ποιες θεωρείς ότι είναι οι κορυφαίες στιγμές αυτού του ταξιδιού με όχημα τους The Bittersweet;

Θα πέταγα εύκολα τις λανθασμένες επιλογές κάποιων συνεργατών, μέσα και έξω από τη μπάντα, θα πέταγα τα 6 χαμένα χρόνια καθυστέρησης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου album, θα άλλαζα σίγουρα κάποιες δικές μου προσεγγίσεις και συμπεριφορές που μετανιώνω. Και όλη την ηχητκή προσέγγιση παργαωγής του 2ου μας album “The Age Of New Delirium”.

Κρατάω όλο τον αγώνα και τη διαδρομή, την προσήλωση στα μουσικά ιδανικά με τα οποία ξεκίνησε η μπάντα, το ότι κάνουμε το χόμπυ μας επάγγελμα, τα ωραία live, κάποια απ’ αυτά πολύ μεγάλα events και, κυριότατα, τη μεγάλη αποδοχή και θερμή ανταπόκριση του κοινού που είναι «ενημερωμένο μουσικά», αλλά και των κριτικών, δημοσιογράφων, sites. Θα έλεγα ότι οι BitterSweet είναι μια μπάντα που κάνει «γκελ» λίγο περισσότερο στους πιο εξειδικευμένους ακροατές. Μέχρι τώρα.

Χωρίς ποτέ όμως αυτό να ήταν αυτοσκοπός μας.

7.) Όλα αυτά τα χρόνια που είσαι ενεργός μουσικά και ακόμα περισσότερο με την διαδρομή σου στους The Bittersweet , οι εμπειρίες σου είναι πλούσιες. Πως κρίνεις γενικότερα την ελληνική μουσική πραγματικότητα βάση αυτών που έχεις βιώσει; Τι σου αρέσει και τι σε χαλάει;

Μου αρέσει το ότι υπάρχουν πραγματικά πολλές ταλαντούχες μπάντες, μια πληθώρα πολύ αξιόλογων σχημάτων στον ροκ χώρο στην Ελλάδα.

Με χαλάει που οι ποιοτικές αυτές μπάντες, κατ’εμέ καλύτερες από αντίστοιχες πολύ πιο “flashy” μπάντες του εξωτερικού, δεν προβάλλονται σχεδόν καθόλου εδώ.

Έχει δημιουργηθεί ένα hip αδιαπέραστο “ghetto”, το οποίο αποβάλει αυτόματα ότι είναι «περίεργο», λίγο διαφορετικό, ότι δε μπορεί εύκολα να καταταχθεί και να ταξινομηθεί.

Λειτουργούμε με ταμπέλες και με στυλιστικά προαπαιτούμενα. Ειδικά o indie χώρος. Όποιος σκέπτεται και πορεύεται διαφορετικά, δυσκολεύεται ακόμα και να βρει ευκαιρίες για live!
Και οι ελάχιστες εταιρείες που έχουν απομείνει στην rock/indie/alternative σκηνή, δυστυχώς λειτουργούν με αυτό το σκέπτικο. Με χαλάει τρομερά αυτό, με ξενερώνει. Style over essence.

Και παντελής έλλειψη φαντασίας.

8.) Εδώ και καιρό βιώνουμε μια τρομερά θλιβερή κατάσταση ευρύτερα για την ανθρωπότητα και ακόμα περισσότερο για την Τέχνη. Πως έχει βιώσει εσύ όλο αυτό που συμβαίνει; Σε πάγωσε ή ενδεχομένως κάπου σε βοήθησε και δημιουργικά;

Ξεκινάω ανάποδα. Δεν με βοήθησε πουθενά, με ξενέρωσε πλήρως, δεν βρίσκω τίποτα θετικό ή «διδακτικό» σε μια τέτοια σαρωτική ανθρώπινη τραγωδία. Σκεφτείτε από την αρχή της πανδημίας δεν έχω εμπνευστεί, ουσιαστικά δεν έχω γράψει τίποτα ενδιαφέρον καινούριο, έναν χρόνο τώρα. Το Numbers είναι κομμάτι του 2019. Κάποιες ιδέες υποτίθεται «εμπνευσμένες απ’τον covid” έμειναν ανολοκλήρωτες.

Τώρα ως ενεργή μπάντα, η όλη κατάσταση μας τσάκισε, πραγματικά. Και ψυχολογικά και, κυρίως, πρακτικά. Σταματήσαμε τις ηχογραφήσεις του September, σταμάτησαν τα live, σταμάτησαν όλα.

Ελπίζω τώρα με τους εμβολιασμούς να χτιστεί αυτό το περίφημο «τείχος ανοσίας” και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, έστω και σιγά-σιγά.

9.) Ποιο είναι το μεγαλύτερο μουσικό σου όνειρο; Τι θα ήθελες να συμβεί καλλιτεχνικά στον Νικόλα Αλαβάνο και στο όχημα του που λέγεται The Bittersweet τα επόμενα χρόνια;

Το μουσικό μου όνειρο…;; Είναι πολλά!!

Πρωτίστως εύχομαι να πάει καλά η νέα μας δουλειά September, να γνωρίσει πιο μαζική απήχηση και προβολή από τις προηγούμενες και φυσικά να κάνουμε αρκετά live για να την προωθήσουμε, Η σκηνή είναι η ζωή και η ψυχή των μουσικών.

Θα ευχόμουν συμμετοχή σε μεγάλα φεστιβάλ, εφ’ όσον αυτά ξαναξεκινήσουν. Και έχω και δύο διακαείς πόθους, χρόνια τώρα. Να ανοίξουμε κάποτε live για τον Cave, τους Cure, τους Radiohead ή τους Blur!

Στο τελευταίο φτάσαμε πολύ κοντά με το Ejekt του 2013, αλλά τελευταία στιγμή ακύρωσαν…οι άτιμοι!

10.) Νικόλα σε ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση και ευχόμαστε να δούμε και στη Κύπρο τους The Bittersweet όταν θα είναι αυτό εφικτό. Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρεις τα αμέσως επόμενα σχέδια σας και ό,τι άλλο θα ήθελες να συμπληρώσεις.

Eγώ ευχαριστώ για τις πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, πολύ to the point!

Τα σχέδιά μας λίγο ως πολύ τα ανέφερα προηγουμένως. Έκδοση του September το 2021 και πολλά-πολλά live. Μακάρι να σας έρθουμε και στην Κύπρο!!