Διαλέξεις Ελεύθερων Πανεπιστημίων. Ο θεσμός του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει για περισσότερο από 20 χρόνια


Ο φετινός κύκλος διαλέξεων των Ελεύθερων Πανεπιστημίων, ενός θεσμού επιμόρφωσης δια βίου μάθησης και μέσο πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στο ποιοτικό επιστημονικό έργο που οικοδομείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ανοίγει «αυλαία» με πέντε Ελεύθερα Πανεπιστήμια. Το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο, το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και το νεοσύστατο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Ιερά Μητροπολιτική Περιφέρειεα  Ταμασού και Ορεινής, το οποίο εγκαινιάζεται, μεγαλώνοντας την οικογένεια των Ελεύθερων Πανεπιστημίων.

Στον επιτυχημένο θεσμό που το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνει ανελλιπώς στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, θα δοθούν πέραν των 40 εκλαϊκευμένων επιστημονικών διαλέξεων, με θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, όπως: υγεία, ιστορία, αρχαιολογία, πολιτική, δικαιοσύνη, τεχνολογία, κοινωνιολογία, κ.λπ.

Με θέμα «Το Μεταναστευτικό ως Ανθρωπιστικό, Οικονομικό και Πολιτικό Πρόβλημα: Η κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανοίγει αυλαία ο 22ος κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα. Την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Ανδρέας Μορφίτης, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, θα εξετάσει τρόπους διαχείρισης αυτού του σοβαρού θέματος κι αν υπάρχει μακρόπνοη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Όσον αφορά το καινούργιο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο θα ξεκινήσει προσφέροντας τον 1ο Κύκλο Διαλέξεων στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, στην κοινότητα Επισκοπειού, αρχίζοντας την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, με το επίμαχο νομικό θέμα «Ο ανθρώπινος παράγοντας στην επιβολή ποινών». Εισηγητής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο 10ος Κύκλος Διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι αρχίζει την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 με θέμα: «H πανδημία του νέου Κορωνοϊού – Τι γνωρίζουμε και ποιες οι προοπτικές», με εισηγητή τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρο Καραγιάννη. Σε γραπτή ανακοίνωση της Ιεράs Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αµµοχώστου αναφέρεται ότι «στόχος του Ελεύθερου Πανεπιστηµίου είναι η ενηµέρωση του ευρύτερου κοινού µέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επίκαιρα, σύγχρονα και διαχρονικά θέματα. Μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαµίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αµµοχώστου επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αµµοχώστου».

Ο 17ος Κύκλος Διαλέξεων του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστήμιου στην Πάφο αρχίζει την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 με θέμα «Μια άγνωστη ακρόπολη και ένας μυστήριος τύμβος: Ανασκαφές Πανεπιστημίου Κύπρου στην Παλαίπαφο (2006-2019)» με εισηγήτρια την Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ακολούθως, την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020 αρχίζει ο 3ος Κύκλος Διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς με θέμα «Η Πόλη Χρυσοχούς στα χρόνια της Αγγλοκρατίας», με εισηγητή τον Γιώργο Γεωργή, Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελεύθερων Πανεπιστημίων που θα ολοκληρωθεί στον Μάιο του 2021, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://ucy.ac.cy/events/free-universities ή να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στο τηλ. 22894305, ηλεκτρ. ταχυδρομείο: events@ucy.ac.cy.

Σημειώνεται ότι ένεκα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (SARs-CoV-2), για προστασία  της δημόσιας υγείας των ακροατηρίων με φυσική παρουσία, καθόλη την περίοδο των διαλέξεων, θα τηρούνται ανεξαιρέτως τα προβλεπόμενα και απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις υποδείξεις ή τα διατάγματα της Κυπριακής Πολιτείας.