Πάνος Στεργίου “η ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή θα έπρεπε να είναι εξαγώγιμο προϊόν”


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

1.) Πάνο καλησπέρα και ελπίζουμε να σε βρίσκουμε υγιή και δημιουργικό όσο γίνεται αυτές τις δύσκολες μέρες; Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Πότε ξεκίνησε η μουσική σου πορεία και ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα;

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία! Η μουσική μου πορεία ξεκινάει από τα πρώτα μου εφηβικά χρόνια, με τη συμμετοχή μου σε πολλές μπάντες και κάνοντας πολυάριθμα lives. Το 2014 αποφάσισα να κάνω ένα solo project εκφράζοντας τις μουσικές μου – και όχι μόνο- ανησυχίες, κάνοντας τα πάντα μόνος μου, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Τα πρώτα μου ερεθίσματα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του rock και του metal.

2.) Έχεις κυκλοφορήσει 2 άλμπουμ ως τώρα με το προσωπικό σου project. Τι διαφορές υπάρχουν από την μία δουλειά στην άλλη;

Αν και κινούνται και τα δυο albums στο alternative rock, οι διαφορές είναι μεγάλες. Αφορούν κυρίως στην παραγωγή και στην θεματολογία των τραγουδιών. Το πρώτο μου album είναι πιο “τραχύ” και “ακατέργαστο”, σε όλα τα επίπεδα, σε σχέση με το “Know Thyself” που το θεωρώ πιο ώριμη και μεστή δουλειά.

3.) To Know Thyself είναι μια δουλειά με κατά την γνώμη μας πολύ όμορφα τραγούδια. Έχει αυτόν τον british χαρακτήρα και μια νοσταλγική διάθεση θα λέγαμε. Αυτό είναι που ήθελες να πετύχεις δημιουργώντας αυτό το άλμπουμ;

Η αλήθεια είναι ότι τα τραγούδια του album δεν τα έγραψα με έναν εκ των προτέρων μουσικό προσανατολισμό. Έγραψα ελεύθερα και αβίαστα αυτό που έβγαινε από μέσα μου. Και κατέληξε να έχει αυτόν τον British χαρακτήρα. Εν τέλει, ναι, είναι αυτό που ήθελα να πετύχω.

4.) Πως έχει πάει ως τώρα η προώθηση του Know Thyself; Είσαι ευχαριστημένος;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος! Η προώθηση του δίσκου συνεχίζεται σταθερά, με το feedback του κόσμου να είναι θετικό. Αυτό μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω να γράφω τη μουσική μου.

5.) Ποιο είναι το καλύτερο και πιο συγκινητικό σχόλιο που έχεις ακούσει ως τώρα για το άλμπουμ ή για κάποιο από τραγούδια σου;

Τα περισσότερα σχόλια που ακούω με κάνουν να συγκινούμαι ιδιαίτερα, γιατί νιώθω ότι ο κόσμος ταυτίζεται με τη δουλειά μου και αγκαλιάζει το “Know Thyself”, το οποίο θεωρώ πνευματικό μου παιδί.

6.) Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μουσικές και ποιοι καλλιτέχνες έχουν επιδράσει πιο πολύ σε αυτό που ακούμε στο Know Thyself;

Γενικά ακούω πολλά και ετερόκλητα είδη μουσικής. Όλο αυτό το απόσταγμα ακουσμάτων είναι που γέννησε το “Know Thyself”. Οι μπάντες που με έχουν επηρεάσει περισσότερο είναι οι R.E.M, οι Placebo, οι Smashing Pumpkins, και φυσικά οι αξεπέραστοι Iron Maiden.

7.) Μουσική, στίχοι, ερμηνεία, εκτέλεση, ενορχήστρωση, παραγωγή από σένα και μόνο! Από ανάγκη ή από επιλογή;

Eίναι καθαρά θέμα επιλογής. Αυτό που κάνω θέλω να φέρει, από την αρχή μέχρι το τέλος, αποκλειστικά την σφραγίδα Panos Stergiou. Θέλω να είναι το πνευματικό μου παιδί, όπως είπα και παραπάνω. Χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Βέβαια όλο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί είμαι μόνο εγώ και ο εαυτός μου και όταν πρέπει να πάρω μια απόφαση δεν υπάρχει κανείς εκεί να βοηθήσει, πέραν εμού. Σε αντίθεση με μια συλλογική δουλειά που υπάρχουν περισσότερες ιδέες και απόψεις για το πώς θα γραφτεί ένας δίσκος.

8.) Ποια είναι η άποψη σου γενικότερα για την ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή; Πως κρίνεις το επίπεδο της;

Η άποψη μου είναι ότι η ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή απαρτίζεται από θαυμάσιες μπάντες και έξοχους καλλιτέχνες. Θα έπρεπε η μουσική αυτή να είναι εξαγώγιμο προϊόν. Κρύβει διαμάντια και αξίζει πολύ να ασχοληθεί κάποιος μαζί της και να την ψάξει σε βάθος.

9.) Έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις σε κάποια νέα τραγούδια; Τι σχεδιάζεις;

Προς το παρόν έχω επικεντρωθεί στην προώθηση του “Know Thyself”. Θα ήθελα να ακουστεί όσο πιο πολύ και μακριά γίνεται. Σιγά σιγά στο μέλλον σχεδιάζω τη σύνθεση νέων τραγουδιών για τον τρίτο μου δίσκο.

10.) Σε ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση και σου ευχόμαστε τα καλύτερα! Δύο τελευταία λόγια δικά σου, μια ευχή για όλους μας σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση! Είναι χαρά και τιμή μου! Να είμαστε όλοι καλά, να προσέχουμε πολύ και να ακούμε πολλή μουσική. Είναι το μόνο φάρμακο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε!