74,074.537 ευρώ το Κοινωνικό Κόστος των Εξαρτησιογόνων Ουσιών για το 2018


Σημαντική η αύξηση από προηγούμενα έτη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και η οποία διενεργήθηκε από την IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Αύξηση κατά 22.3% του κοινωνικού κόστους στην Κύπρο για το 2018 έδειξε έρευνα της IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Σύμφωνα με την έρευνα, το συνολικό κόστος για το 2018 έφτασε τα 74,074.537 ευρώ (0.35% του ΑΕΠ), σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε το 2006 και έδειξε ότι το συνολικό κόστος ήταν 60,582.792 ευρώ (0.33% του ΑΕΠ).

Κατά την ομιλία του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επισήμανε πως «η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της σύγχρονης κοινωνίας, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, κατά τις οποίες είναι διάχυτη η διαπίστωση ότι ζούμε πλέον σε μια περίοδο που τη διακρίνει γενικότερη και συνεχής έκπτωση θεσμών και αξιών. Οι κοινωνικές αναταράξεις και τα συνεπακόλουθα προβλήματα τους, απειλούν τη νεολαία μας και προκαλούν αυξημένη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της κυπριακής κοινωνίας». Όπως υπέδειξε, οι ουσίες είναι μέσο φυγής του νέου ανθρώπου από μια αφόρητη αδιέξοδη προσωπική και κοινωνική πραγματικότητα. Ο νέος ψάχνει αυτά που έχει ανάγκη: έναν κοινωνικό ρόλο, στοιχεία μιας κοινωνικής ταυτότητας, μια θέση έστω σε μια περιθωριακή ομάδα και την αντίσταση στο κατεστημένο και τους εκφραστές του. 

Ο Καθηγητής Φελλάς, τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην αύξηση του φαινομένου των ναρκωτικών διαδραματίζουν αυτά που ισχύουν στην οικονομία και την απασχόληση. «Η ανεργία και η φτώχεια είναι δύο από τα βασικά ζητήματα που προκαλούν την ένταση και τη συχνότερη εμφάνιση των φαινομένων χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην κοινωνία μας αλλά και παγκοσμίως», είπε. Ο ομιλητής αποκάλεσε τους νέους «το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας», μίλησε για τη τους που είναι χωρίς προοπτικές εργασίας, χωρίς μέλλον, χωρίς αξιοκρατία, «απέναντι σε ένα υποθηκευμένο μέλλον». Υπέδειξε πως η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν δίνει λύσεις, μίλησε για την ανάγκη διαφορετικών δομών, νοοτροπίας και αντίληψης, καθώς και για συλλογική, αποφασιστική και οργανωμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ολοκλήρωσε τονίζοντας πως το κλειδί της καταπολέμησης του κοινωνικού ζητήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών βρίσκεται στην πρόληψη.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, αναφέρθηκε στην έρευνα που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΑΕΕΚ για παρουσίαση ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο. Είπε πως η φετινή είναι η τρίτη έρευνα μετά από αυτές του 2006 και 2016, ενώ εξάγγειλε πως η ΑΑΕΚ θα διεξάγει έρευνες κόστους κάθε δύο χρόνια, ώστε να γίνεται ακόμα πιο συστηματική και αποτελεσματική η παρακολούθηση της κατάστασης, που θα χρησιμοποιούνται για επικαιροποίηση των πολιτικών της Κύπρου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία παρουσίασε η κα. Χριστίνα Κόκκαλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: 

  • 1168 είναι οι χρήστες οπιοειδών υψηλού κινδύνου, 
  • 175 οι υψηλού κινδύνου χρήστες μεθαμφεταμινών, 
  • 14% των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, 
  • 35.8 χρόνια, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των 12 περιπτώσεων θανάτου από υπερβολική χρήση παράνομων ουσιών.

Από το συνολικό κοινωνικό κόστος των 74,074.537 ευρώ, το 77.5% πηγαίνει στην επιβολή του Νόμου, το 11.9% αφορά στην απώλεια εισοδημάτων, το 7.0% στην περίθαλψη και την θεραπεία, το 2.2% στον συντονισμό (ΑΑΕΚ), ενώ για την πρόληψη μονάχα το 1.4%.

Η εκδήλωση έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο λόγω της πανδημίας, στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.