5 Καθημερινές Κινήσεις Για Περισσότερη Ευτυχία


Η επιστήμη σήμερα γνωρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας μας οφείλεται σε εμάς και συγκεκριμένα στις σκέψεις και τις πράξεις που κάνουμε καθημερινά αλλά και στο αίσθημα ικανοποίησης που αντλούμε από τη ζωή μας.

Η Θετική Ψυχολογία, από την άλλη, που είναι η επιστήμη που μελετά τους τρόπους και τα μέσα επίτευξης μιας καλύτερης και πληρέστερης ζωής, έχει διατυπώσει πολλές αποδεδειγμένα αξιόλογες προτάσεις από τις οποίες επιλέξαμε πέντε. Εκείνες που είναι πιο σημαντικές με βάση το άμεσο και χειροπιαστό όφελός τους. Ορίστε ποιες είναι αυτές:

1.Ανάπτυξε την ευγνωμοσύνη σου

Ο καθηγητής ψυχολογίας Robert Emmons, παγκόσμιος πρωτοπόρος επί δεκαετίες, μελέτησε όχι μόνο το θέμα της ευγνωμοσύνης αλλα κυρίως τα οφέλη της. Προτείνει μια απλή καθημερινή άσκηση για να αναπτύξεις την ευγνωμοσύνη σου.

Φτιάξε μία λίστα ευγνωμοσύνης. Βρες καθημερινά τουλάχιστον τρία πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρά ή μεγάλα. Θα μπορούσε να είναι π.χ. ακόμα και το χαμόγελο ενός περαστικού ή ένα μικρό λουλούδι που φύτρωσε στον κήπο σου ή στη γλάστρα σου. Κάνε το με συνέπεια κάθε μέρα χωρίς εξαιρέσεις.

2.Κοιμήσου καλά

Ο ύπνος είναι ο απόλυτος φυσικός γιατρός του ανθρώπινου οργανισμού. Σώμα, πνεύμα και ψυχή, αναζωογονούνται, επιδιορθώνονται και ενισχύονται κάθε βράδυ μέσα από τη διαδικασία του ύπνου. Η θλίψη, η ανησυχία και οι δυσάρεστες σκέψεις υποχωρούν μετά από έναν καλό ύπνο. Και από την άλλη, η παραγωγικότητα, η δημιουργικότητα, η μάθηση, ενισχύονται με κάθε νέο ξύπνημα. Κοιμήσου λοιπόν για τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, εξασφαλίζοντας στον εαυτό σου έναν ήσυχο και βαθύ ύπνο χωρίς περισπασμούς.

3.Κινήσου όσο το δυνατόν περισσότερο

Απλά σήκω από τον καναπέ ή την καρέκλα του γραφείου σου – αλήθεια ξέρεις πόσες φορές πρέπει να σηκώνεσαι μέσα στην ημέρα; –  και κινήσου με κάθε ευκαιρία. Ανέβα σκάλες, περπάτα, βγες βόλτα είτε έχει ήλιο είτε βροχή, τρέξε, κολύμπησε, πήγαινε στο γυμναστήριο. Γενικά κάνε ό,τι σου αρέσει. Μόνο μην κάθεσαι. Οι αποδείξεις για τα οφέλη της κίνησης στην ψυχοσωματική και την πνευματική υγεία δεν έχουν τέλος, καθώς ενισχύονται διαρκώς από τα αποτελέσματα που προκύπτουν από νέες έρευνες. Εντάσσοντας περισσότερη κίνηση εξάλλου στη ζωή σου είναι βέβαιο ότι κι εσύ ο ίδιος θα νιώσεις την ευεξία σου να τονώνεται από την πρώτη ημέρα.

4.Δώσε ώθηση στη σκέψη σου με διαλογισμό

Ο διαλογισμός δεν είναι τόσο δύσκολος όσο ίσως νομίζουν οι περισσότεροι. Ούτε είναι κάποιο υπερβατικό φαινόμενο ή εμπειρία. Αυτά που είναι εξάλλου πέρα για πέρα αληθινά είναι τα οφέλη του τα οποία βεβαιώνονται από πλήθος ερευνών. Το πιο χειροπιαστό του όφελος είναι το ότι σε βοηθά σταδιακά να μπορείς να ανακατευθύνεις τις σκέψεις σου μακριά από τα όποια αρνητικά, ενώ ταυτόχρονα σε ωθεί να ζεις στο παρόν. Αρκούν 5-10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα. Κάτσε κάπου χαλαρά και ήσυχα και συγκέντρωσε τη σκέψη σου στην αναπνοή σου χωρίς καμία πίεση. Κάθε φορά που η σκέψη σου αρχίζει να περιπλανιέται σε άλλα θέματα, κάτι που είναι απόλυτα φυσικό και θα πρέπει να το περιμένεις, προσπάθησε να την επαναφέρεις ξανά στην αναπνοή σου. Συνέχισε να το κάνεις αυτό κάθε μέρα, όποια ώρα σε εξυπηρετεί.

5.Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις

‘Οποια είδους ασχολία και να έχεις, ακόμα και αν δεν είναι εργασία με αμοιβή αλλά κάτι που απλά απολαμβάνεις ή με το οποίο ασχολείσαι καθημερινά όπως π.χ μαγειρική στο σπίτι, γυμναστική ή συμμετοχή στο παιχνίδι των παιδιών, φρόντισε να εμβαθύνεις σε αυτήν και να αφιερώνεις τον χρόνο και τη συγκέντρωση που απαιτεί η πλήρης απορρόφησή σου στη δραστηριότητα αυτή. Το να εμβαθύνεις την ώρα που ασχολείσαι με κάτι έχει τεράστια οφέλη για τη διανοητική και ψυχική υγεία και ευεξία, ενώ αυξάνει συνολικά την αίσθηση ικανοποίησης που παίρνεις από τη ζωή. Επίσης, πολλαπλασιάζει την ποιότητα του αποτελέσματος της εργασίας σου.

Βάλε λοιπόν άμεσα τις 5 αυτές κινήσεις στην καθημερινότητά σου και σύντομα θα απολαύσεις τα αποτελέσματα!

Πηγή : Thrive Global Greece