21 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών


Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA),  αντιπροσωπεύοντας 35 εκατομμύρια εθελοντές δότες από 55 διαφορετικές χώρες ανακοινώνει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World marrow donor day, WMDD) για φέτος στις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι μια ξεχωριστή μέρα για να ευχαριστήσουμε όλους τους δότες που έχουν προσφέρει μόσχευμα μυελού των οστών σε κάποιο ασθενή παγκοσμίως αλλά και όλους τους δότες που έσπευσαν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες στο αρχείο της χώρας τους. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει καθιερώσειτο Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας» οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων αλλογενής μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο- τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς από όλο τον κόσμο να ψάξουν για συμβατό δότη. Κάθε χρόνο πέραν των 50,000 ασθενών παγκοσμίως ψάχνουν για κάποιο δότη και το50% των ασθενών που τελικά εντοπίζουν κάποιο συμβατό δότη, ο δότης αυτός είναι από άλλη χώρα.Ο θεσμός του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Μυελού των Οστών ξεκίνησε μόλις το 2015 και έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο Σεπτεμβρίου οργανώνονται εκδηλώσεις διεθνώς μέσω των αρχείων δοτών κάθε χώρας, των κέντρων μεταμόσχευσης, πρωτοβουλιών ασθενών, εθελοντών, υποστηρικτών κτλ.

Από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πέραν του ενός εκατομμυρίου ασθενείς ανά το παγκόσμιο έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος.  Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αίματος του ομφάλιου λώρου είναι μια σωτήρια θεραπεία για περισσότερες από 70 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασσαιμίας.

«Η  Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια για να εξασφαλίσει ότι οι δωρεές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από εθελοντές δότες δίνονται στους ασθενείς που τις χρειάζονται, ανεξαρτήτωςεθνικότητας, θρησκείας ή κοινωνικής τάξης. Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών είναι η ενσάρκωση της αξίας, του σεβασμού και της αγάπης που θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους δότες για την αλτρουιστική τους πράξηως κοινότητα μεταμόσχευσης (ιδιαίτερα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους). Είναι μόνο μια μέρα, που όμως αντικατοπτρίζει με συγκεντρωτικό τρόπο αυτό που σκεφτόμαστε και θέλουμε να δείξουμε όλο το χρόνο. “- Jeff Szer, Πρόεδρος του WMDA.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (Κ.Ι.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου  λειτουργεί το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών. Θέτοντας νέο όραμα «για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα», προσπαθεί και συνδυάζει τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που εξασφάλισε διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό το 2008.

Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας  αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επίσης η συνεχής υπογεννητικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, μειώνει  ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

  • Το αρχείο του Κ.Ι. με πέραν των 170,000 εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως.
  • Μέχρι σήμερα 504 δότες του αρχείου του Κ.Ι έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 33 διαφορετικές χώρες.

Στόχος του Κυπριακού Αρχείου Δοτών, είναι η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση του, καταγράφοντας όλο και περισσότερους εθελοντές δότες μυελού των οστών…. για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!

Για να μάθετε περισσότερα για την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Μυελού των Οστών, επισκεφτείτε το  https://worldmarrowdonorday.org/

Για την ιστοσελίδα της Διεθνής Ένωσης Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) επισκεφτείτε το https://www.wmda.info/και για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα το www.karaiskakio.org.cy