20ο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ 2022


8 – 16 Απριλίου

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός- Ζήνα Πάλλας, Λευκωσία

Ταινίες με ειδικό βάρος και ξεχωριστή οπτική, διαμαντάκια με διακρίσεις στα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, πρωτοποριακές φωνές, καταξιωμένοι κινηματογραφιστές, αλλά και περίβλεπτες κυπριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής συνθέτουν τον κορμό του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ –Κινηματογραφικές Μέρες 2022.

Για μια χρονιά ακόμη, ο κορυφαίος θεσμός δίνει το στίγμα του ανήσυχου και ανατρεπτικού σινεμά, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των τάσεων. 

Εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder προβάλλονται έξι πολυαναμενόμενες ταινίες που έχουν ήδη διακριθεί από τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο και αποτυπώνουν τα ρεύματα που απορρέουν από τα παγκόσμια φεστιβαλικά κέντρα. Πρόκειται για τις ταινίες «Belfast» του Κένεθ Μπράνα [Kenneth Branagh], «Βαγόνι αριθμός 6» του Γιούχο Κουόσμανεν [Compartment No. 6, Juho Kuosmanen], «Το Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο» του Γιόακιμ Τρίερ [The Worst Person in the World, Joachim Trier], «Ηδονή» της Νίνια Τίμπεργκ [Pleasure, Ninja Thyberg], «Αμνός» του Βάλντιμαρ Γιόχανσον [Lamb, Valdimar Jóhannsson] και «Brighton 4th» του Λεβάν Κογκουασβίλι [Levan Koguashvili].

Η ομάδα των τριών καλλιτεχνικών διευθυντών κατέληξε σ’ ένα ισορροπημένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα -Glocal Images, ενώ τέσσερις είναι οι ταινίες Κυπρίων δημιουργών που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, εκ των οποίων οι δύο συμμετέχουν ταυτόχρονα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό. 

Οι επτά διεθνείς ταινίες του τμήματος Glocal Images είναι οι εξής: «Κολλητές» της Ντίνα Ντούμα [Sisterhood, Dina Duma], «Γιούνι» της Καμίλα Αντίνι [Yuni, Kamila Andini], «Utama» του Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι [Alejandro Loayza Grisi], «Κέλτες» της Μίλιτσα Τόμοβιτς [Celts, Milica Tomović], «Nuuccha» του Βλαντιμίρ Μουνκούεφ [Vladimir Munkuev, «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά και «107 Μητέρες» του Πέτερ Κέρεκες  [107 Mothers, Peter Kerekes]. Σ’ αυτές προστίθενται οι ταινίες «Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση και «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου, οι οποίες μαζί με το «Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους και την «Κοιλάδα των Ρόδων» του Χριστόφορου Ροδίτη συμπληρώνουν τη χρυσή τετράδα των κυπριακών ταινιών.