1ο διεθνές βραβείο αφίσας σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Frederick


Στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Μαρτίου 2020, ο απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick (BA in Graphic and Advertising Design) και μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος MA in Interdisciplinary Design, Άδωνης Παπαδόπουλος, κατέλαβε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό αφίσας στη διεθνή κατηγορία για επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 570 σχεδιαστές από 27 χώρες.

Το θέμα του διαγωνισμού αφίσας ήταν «Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον» και ως στόχο είχε να αναδείξει και να προβάλει την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και τη σημασία της διαφορετικότητας σε σχέση με αυτήν για το κοινό μέλλον όλων των λαών της γης. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να απαντήσουν στο ερώτημα για το πώς μπορεί η διαφορετικότητά μας σε πολιτιστικό επίπεδο να είναι η δύναμή μας, για να ενισχύσουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε σε έναν κοινό κόσμο και μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον.

Ο Άδωνης, για το σκεπτικό του σχεδιασμού της δικής του αφίσας, ανέφερε: «Από τη Δύση μέχρι την Ανατολή και από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, όλοι οι άνθρωποι, Μαύροι, Λευκοί, Ασιάτες, βλέπουμε προς την ίδια κατεύθυνση – προς την πρόοδο της ανθρωπότητας. Όλοι έχουμε δώσει κάτι στον κόσμο. Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να ζήσουμε μαζί ως ένας κόσμος, ως ένα μέλλον».

Βραβεία δόθηκαν επίσης στην κατηγορία για μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, στη διεθνή κατηγορία για φοιτητές και σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας και στην κατηγορία για φοιτητές και σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας της Κύπρου.

Το 6ο Graphic Stories Cyprus περιλάμβανε έντεκα διαλέξεις, πέντε δημιουργικά εργαστήρια και μια διεθνή έκθεση αφίσας με την παρουσία όλων των διακριθέντων έργων του διαγωνισμού. Το Graphic Stories Cyprus, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου και υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας, είναι το μοναδικό καθιερωμένο, ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας και των εικαστικών τεχνών και έχει επιλεγεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association (EFA).