«1821 Έν Κύπρω – “Το τραούδιν τoυ Τζυπριανού” τζαι “Η κιουλσαπά”» Παρασκευή 8 Οκτωβρίου ζωντανά από το ΡΙΚ2


Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, το ΡΙΚ θα προβάλει σε ζωντανή μετάδοση από το Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, στις 7.30μ.μ την παράσταση με τίτλο: «1821 Έν Κύπρω – “Το τραούδιν τoυ Τζυπριανού” τζαι “Η κιουλσαπά”», με τα εμβληματικά ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου του 1821 (έν Λευκωσία Κύπρου)» και «Η Χιώτισσα (έν Λεμεσω κατά το 1821)» δραματοποιημένα ως μουσικο-θεατρικά δρώμενα.

Η παράσταση η οποία θα μεταδοθεί από το ΡΙΚ2, διοργανώνεται από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με τη στήριξη του πανιερώτατου Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου.

Ο τίτλος της παράστασης «Το τραούδιν του Τζυπριανού” τζαι “Η κιουλσαπά”» αναφέρεται μεν στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης αποκαλούσε το ποίημά του «Η 9η Ιουλίου …», αφετέρου δε στον τρόπο που διείσδυσε στη λαϊκή παράδοση το ποίημα «Η χιώτισσα», άτιτλο από πλευράς του ποιητή. Τα μηνύματα του έργου είναι διαχρονικά και πανανθρώπινα.

Δημιουργική ομάδα:

Μελοποίηση, σκηνοθεσία και σχεδιασμός εικόνας: Λάρκος Λάρκου

Κοστούμια σχεδιασμός και κατασκευή / βοηθός σκηνοθέτη: Atys (Hatice Ardost)

Φιλολογική επίβλεψη: Δρ. Κυριάκος Ιωάννου

Σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Κωνσταντινίδης

Σχεδιασμός φωτισμού: Παντελής Κοτσιρέας

Παραγωγή: Αθανασία Λάρκου

Λαμβάνουν μέρος:

Πρωτ. Νικόλαος Λυμπουρίδης – Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, Μιχάλης Χατζημιχαήλ – Μουσελλίμ αγάς Μιχάλης Ττερλικκάς – βοσκός Δημήτρης, Γιάννα Λευκάτη – ρκα (Χατζημαρία), Άντρεα  Δημητρίου – Ελένη χιώτισσα (κιουλσαπά), Λάρκος Λάρκου – αφηγητής. Ειδική εμφάνιση κάνουν οι ηθοποιοί Νεόφυτος Νεοφύτου, Ανδρέας Μελέκκης, Ανδρέας Νικολαΐδης, Κούλλης Νικολάου, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου και ο εικαστικός Χρίστος Φουκαράς.

Μουσικοί: Μιχάλης Μέσσιος: κοντραμπάσο, Άγγελος Μιχαηλούδης: κρουστά, Παναγιώτης Τσαππής: νέυ, Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα, Ελίνα Σιαμακκίδη: κανονάκι, Λάρκος Λάρκου: λαούτο