LUPE “Θέλησα να περιπλανηθώ εκτός των ορίων της gothic και dark προσέγγισης και να συμπεριλάβω μια πιο άμεση ερμηνεία”


Συνέντευξη στη Μάριαν Νικολάου

  1. Καλωσορίζουμε τον Μιχάλη Λατουσάκη (LUPE) στο CY. Μιχάλη, συγχαρητήρια για τη νέα σου δουλειά με γενικό τίτλο Dark Room.

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το όμορφο καλωσόρισμα.

  1. Πού ηχογραφήθηκε το άλμπουμ και με ποιους συντελεστές;

Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από εμένα στο προσωπικό μου studio και το mastering έκανε ο Ηλίας Δουμπάκης.

Στο άλμπουμ συμμετέχουν ο Νικήτας Κίσσονας (Methexis) και ο Δημήτρης Σκαφιδάς (Mosquito) στις κιθάρες, ενώ στο κλαρινέτο είναι ο Γιάννης Γεωργόπουλος.

  1. Σε τι μορφές θα κυκλοφορήσει το Dark Room; Έχεις κάποια συνεργασία με δισκογραφική ή θα το κυκλοφορήσεις μόνος σου, και τι σκέφτεσαι για τη διανομή του;

Διατίθεται σε Digital μορφή και σε Digipack CD. Η κυκλοφορία είναι ανεξάρτητη και η διανομή θα γίνει κυρίως μέσω του bandcamp αλλά θα είναι διαθέσιμο και σε κάποια τοπικά μαγαζιά όπως ο Ιανός και το le disque noir.

  1. Τι σε ενέπνευσε για το concept του Dark Room; Μίλησέ μας λίγο περισσότερο γι αυτό.

Οι 4 “τοίχοι” του Dark Room είναι:

Ο Διχασμός, η Προσμονή, η Αποδοχή και η Παράθεση.

Δεν υπήρξε τόσο το στοιχείο της έμπνευσης, όσο αυτό της ανάγκης για έκφραση και τελικά της αποφόρτισης.

  1. Σε ποιο κοινό απευθύνεται η μουσική του Lupe;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί τα ερχόμενα χρόνια, αφού το project έχει μόλις 2 χρόνια ζωής. Τα είδη μεταξύ των οποίων θεωρώ πως κινείται το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι: Alternative, art rock, darkwave και musical.

  1. Στιχουργικά πού κινείται το Dark Room; Γράφεις τους στίχους ο ίδιος;

Στιχουργικά κινείται μεταξύ των τεσσάρων εννοιών που προανέφερα και πιο συγκεκριμένα μιλάει για την συνειδητοποίηση του αποχωρισμού από έναν βαθύ και μάταιο έρωτα. Το Dark Room αποτελεί την πρώτη μου επίσημη στιχουργική δουλειά, αφού στον πρώτο δίσκο (Burn) οι στίχοι είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.

  1. Η φωτογράφηση για το promo του Dark Room είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Ποιος είναι ο φωτογράφος και ποια η ιδέα πίσω από τη φωτογράφηση;

Τα εύσημα εδώ, πηγαίνουν στα αδέλφια Καστανάκη.

Φωτογράφος ήταν η Δομνίκη Καστανάκη και το όλο concept δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε από τον γραφίστα του άλμπουμ Γιώργο Καστανάκη.

Η ιδέα πίσω από τη φωτογράφηση δεν ήταν άλλη από την υλοποίηση του Artwork. Δηλαδή, την οπτικοποίηση της μουσικής μέσα από τη ματιά του γραφίστα, η οποία και διήρκησε αρκετούς μήνες, λόγω της τεράστιας χειρωνακτικής εργασίας που απαιτήθηκε.

  1. Σε ποιους τομείς εξελίχθηκε το ύφος σου σε σχέση με το ντεμπούτο σου άλμπουμ Burn και με ποιον τρόπο έγινε αυτό πιστεύεις;

Κύριες εξελίξεις ήταν η ποιότητα της παραγωγής και η μουσική προσέγγιση. Έπειτα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ασχολήθηκα πολύ με την τέχνη της μίξης και ταυτόχρονα με την μουσική αλλά και τη φωνητική μου ταυτότητα. Θέλησα να περιπλανηθώ εκτός των ορίων της gothic και dark προσέγγισης και να συμπεριλάβω μια πιο άμεση ερμηνεία.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η ποιότητα της παραγωγής αποτελεί βασικό στοιχείο μιας καλής κυκλοφορίας, πέρα από τη σύνθεση και την ενορχήστρωση. Μελλοντικά θα εστιάσω ακόμα περισσότερο στο στοιχείο αυτό.

  1. Στο Burn υπήρξε έντονη η αυτοσχεδιαστική διάθεση. Κατά πόσο παρέμεινε αυτό το στοιχείο του Lupe και στο Dark Room;

Ο αυτοσχεδιασμός παραμένει κύριο συστατικό της δημιουργίας. Όμως αυτή τη φορά περιορίστηκε και έφτασε μέχρι την προπαραγωγή του δίσκου. Από εκεί και πέρα όλα λειτούργησαν πιο επαγγελματικά. Φυσικά ο αυτοσχεδιασμός δεν χάθηκε, αφού είχε ήδη ενσωματωθεί στην τελική σύνθεση.

  1. Η θεατρικότητα στον τρόπο της ερμηνείας σου μέσα από ποιες επιρροές περνάει;

Οι υποσυνείδητες (μέχρι πρότινος) επιρροές που έχουν εμφανιστεί σε μένα τα τελευταία χρόνια είναι οι εξής:

David Bowie, Daniel Gildenlow, Peter Murphy, Peter Gabriel, Andrew Eldritch και Pink Floyd

  1. Μίλησέ μας λίγο και για τα άλλα σχήματα που συμμετέχεις, τους Onism και τους

 Mosquito.

Οι Mosquito είμαστε μια post gothic rock μπάντα. Είναι η οικογένεια μου, σε μουσικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο. Ξεκινήσαμε το 2014 και μετά τον πρώτο δίσκο που κυκλοφόρησε το 2017 (Interlacing Eternity), αναμένεται και o δεύτερος μέσα στο 2021.

Το duo project Onism, δημιουργήθηκε με έναν πολύ φυσικό τρόπο στις αρχές του 2020 και μέχρι σήμερα πέρα από 2 covers, έχουμε κυκλοφορήσει 1 Ep (Leyes) και 3 Singles περιμένοντας σε 1 μήνα την κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ “The Diary Of Fools”.

Με την Εφραιμία (Luna) γνωριζόμαστε από το 2015. Το σχήμα μας λειτουργεί ως ένα ακόμα μέσο επικοινωνίας και διαλόγου για εμάς αναφορικά με όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Είναι πολύ όμορφο να συνδημιουργείς τόσο αβίασα και μάλιστα με τον άνθρωπο που συμπορεύεσαι.

  1. Μιχάλη, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην κυκλοφορία του Dark Room και σε ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη!

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.