Τι καιρό θα μας κάνει την Καθαρά Δευτέρα;

Τι καιρό θα μας κάνει την Καθαρά Δευτέρα;

Αρχικά θερμός, ξηρός καιρός με σκόνη, στη συνέχεια πιο ασταθής και δροσερότερος

Συνοπτική Κατάσταση: Το ομαλό πεδίον σχετικά ψηλών πιέσεων πάνω από τη Μικρά Ασία και Ανατολική Μεσόγειο σταδιακά εξασθενεί και την Πέμπτη ασθενής ζώνη χαμηλής πίεσης με συνδεδεμένο ψυχρό μέτωπο περνά από την Κύπρο με αποτέλεσμα αλλαγή στην αέρια μάζα από θερμή-ξηρή τις πρώτες μέρες και ΒΑ-ΝΑ ανέμους σε δροσερότερη-ασταθή από την Πέμπτη και στροφή των ανέμων σε δυτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο, που θα βρίσκεται τη Δευτέρα (7.3) στα 1015mb, θα σημειώσει πρώτα σταδιακά πτώση για να φτάσει τα 1007mb την Πέμπτη και (11.3) ενώ στη συνέχεια μικρή άνοδο στα 1012 mb μέχρι την Κυριακή (13.3).

Καιρικές συνθήκες: Σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης συνοπτικής κατάστασης που θα επικρατεί στην Κύπρο μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε συνέχεια στον ξηρό, κυρίως αίθριο καιρό με μακρές περιόδους ηλιοφάνειας εναλλασσόμενες με περιόδους αυξημένων ψηλών νεφώσεων και θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή – χαρακτηριστικά στη Λευκωσία η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη αναμένεται να φτάσει τους 25C (κανονική στους 18C)! Από την Πέμπτη, με την αλλαγή των ανέμων σε δυτικούς, οι θερμοκρασίες πέφτουν σημαντικά και επανέρχονται σε λίγο πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Η μεταφορά σκόνης από ερημικές περιοχές της Σαχάρας στο ΝΑ ρεύμα αέρος θα είναι σημαντική από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα θα επικρατεί γενικά κυρίως αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις και ασθενείς μέχρι μέτριους ΒΑ-ΝΑ ανέμους σε όλες τις περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα βρίσκεται σε ψηλά για την εποχή επίπεδα. Αραιή σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Την Τρίτη θα επικρατεί μερικώς συννεφιασμένος μέχρι συννεφιασμένος καιρός σε όλες τις περιοχές. Η ορατότητα τοπικά μειωμένη λόγω της αιωρούμενης σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι γενικά ασθενείς μέχρι μέτριοι από ΒΑ-ΝΑ διευθύνσεις.

Την Τετάρτη θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός σε όλες τις περιοχές όμως η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη λόγω της σκόνης. Η μέγιστη θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα είναι μέχρι μέτριοι ΝΑ αλλά στα προσήνεμα ανατολικά παράλια θα καταστούν πρόσκαιρα μέχρι ισχυροί.

Την Πέμπτη θα επικρατεί κυρίως αίθριος καιρός μέχρι τοπικά συννεφιασμένος καιρός σε όλες τις περιοχές ενώ η ορατότητα θα είναι βελτιωμένη λόγω μείωσης της σκόνης. Η μέγιστη θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές. Οι άνεμοι στη διάρκεια της ημέρας στρέφονται σε Δυτικούς- ΒΔ μέχρι ισχυροί σε όλες τις περιοχές το απόγευμα.

Την Παρασκευή θα επικρατεί μερικώς συννεφιασμένος το πρωί μέχρι συννεφιασμένος καιρός το απόγευμα με πιθανότητα βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων στα δυτικά παράλια, τα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ιδιαίτερα στα ορεινά και τις κεντρικές πεδιάδες, παραμένοντας, όμως, πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέχρι ισχυροί στις περισσότερες περιοχές, και, πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια παράλια, μέχρι πολύ ισχυροί το απόγευμα. Καλή ορατότητα.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος παντού σταδιακά, όμως, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν κυρίως στο εσωτερικό, στα ορεινά καθώς και στα δυτικά και νότια παράλια όπου αναμένονται το απόγευμα ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέχρι ισχυροί στις περισσότερες περιοχές, και, πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια παράλια, μέχρι πολύ ισχυροί. Οι θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Η ορατότητα θα είναι πολύ καλή.

Την Κυριακή-μέρα των καρναβαλιών- ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με σταδιακά αυξημένες νεφώσεις σε όλες τις περιοχές. Στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού υπάρχει πιθανότητα ελαφρών βροχών τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέχρι ισχυροί στις περισσότερες περιοχές, και, πρόσκαιρα στα δυτικά και νότια παράλια, μέχρι πολύ ισχυροί το απόγευμα. Η ορατότητα θα είναι πολύ καλή.

Θερμοκρασίες: Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά όλη τη βδομάδα. Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη η θερμοκρασία θα βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ενώ από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή σε τιμές ελαφρά μόνο πάνω από τις κανονικές. Η θερμοκρασία θα ακολουθήσει ανοδική πορεία από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, θα σταθεροποιηθεί με μικρή μόνο πτώση την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειώσει περαιτέρω πτώση που θα είναι πιο αισθητή στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού. Μικρή ανάκαμψη της θερμοκρασίας την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία θα βρίσκεται από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη σε θετική απόκλιση από 3 μέχρι και, κατά τόπους, 6 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή. Από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή η θετική απόκλιση θα περιοριστεί στον ένα μέχρι δυο βαθμούς πάνω από το κανονικό.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 18C το Σάββατο και 25C την Τετάρτη ενώ οι ελάχιστες από τους 8C τη Δευτέρα μέχρι 12C την Τετάρτη.

Στα ανατολικά και βόρεια παράλια οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται στους 19C τη Δευτέρα και το Σάββατο και τους 23C την Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 10C το Σάββατο και 14C την Πέμπτη.

Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ των 18C το Σάββατο και την Κυριακή και 24C την Τετάρτη ενώ οι ελάχιστες από 10C τη Δευτέρα και 15C την Τετάρτη.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ10 C το Σάββατο και 17C την Τετάρτη. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 2C το Σάββατο και 8 C την Τετάρτη.

Πεδίον ανέμων: Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη θα επικρατούν άνεμοι από ΒΑ μέχρι ΝΑ διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι παντού με εξαίρεση τα ανατολικά παράλια την Τρίτη και την Τετάρτη όπου θα είναι μέχρι ισχυροί. Μέσα στην Πέμπτη, με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς και καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής θα είναι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί στα νότια παράλια και μέτριοι στο εσωτερικό. Το Σάββατο και Κυριακή οι άνεμοι θα παραμείνουν δυτικοί, μέτριοι μέχρι πρόσκαιρα ισχυροί στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια και μέχρι πολύ ισχυροί στα νότια και δυτικά παράλια.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα είναι παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας, άνκαι, από Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, η σχετική υγρασία τις μεταμεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται σε τιμές κάτω από τις κανονικές για την εποχή. Ελαφρές μέχρι μέτριας έντασης βροχές είναι πιθανόν να σημειωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές με τις μεγαλύτερες ποσότητες στα δυτικά παράλια και τα ορεινά ενώ περιορισμένης έκτασης βροχές αναμένεται να πέσουν στα ορεινά και περιοχές του εσωτερικού το απόγευμα της Κυριακής. Θα παρατηρηθεί παγετός αέρος στις ψηλότερες περιοχές του Τροόδους πάνω από 1500μ μόνο από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή. Ο παγετός εδάφους αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις ψηλότερες ορεινές περιοχές πάνω από 1000μ από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Ανάγκες θέρμανσης: Θα επικρατούν σε όλες τις περιοχές της Κύπρου θερμοκρασίες ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό της βδομάδας. Συνεπώς και οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι πιο χαμηλές από τις αναμενόμενες για την εποχή διαφοροποιημένες σύμφωνα με την τοποθεσία. Στις παραλιακές περιοχές καθώς και περιοχές του εσωτερικού αυτές οι ανάγκες θα βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ενώ στις ορεινές περιοχές, οι ανάγκες θα αυξηθούν από την Παρασκευή, όμως, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν μέχρι μέτριες ανάλογα με το υψόμετρο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ – 14.3.2016
Τοπικές βροχές αναμένεται να απομακρυνθούν από την περιοχή της Κύπρου μέχρι την ανατολή του ηλίου και η μέρα θα αρχίσει με κυρίως αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές με σταδιακή αύξηση των νεφώσεων κατά τις μεσημβρινές ώρες και πιθανότητα τοπικών βροχών το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 8-20C στο εσωτερικό, 12-20C στα παράλια και 3-11C στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι δυτικοί, αρχικά μέτριοι στα παράλια και ασθενείς στο εσωτερικό, θα ενισχυθούν σε όλες τις περιοχές μέχρι ισχυροί στο εσωτερικό και πρόσκαιρα μέχρι πολύ ισχυροί στις παράλιες περιοχές. Η θάλασσα, αρχικά παντού πολύ ταραγμένη, θα καταστεί μέχρι το απόγευμα κυματώδης και τοπικά στα δυτικά και νότια παράλια, μέχρι πολύ κυματώδης. Η ορατότητα θα είναι πολύ καλή σε όλες τις περιοχές.

@PRoACT METEO*
Concept developed by: Andreas CHRISTODOULOU
Climatologist-Geographer Reading University, UK

 

Category SHOWBIZ & LIFE