Οι διατροφικές σου συνήθειες είναι επιλογές

Οι διατροφικές σου συνήθειες είναι επιλογές

Πόσες αποφάσεις παίρνεις σχετικά με τρόφιμα ή ροφήματα σε μια τυπική ημέρα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι περίπου 15… Στην πραγματικότητα, κάνεις περίπου 200 επιλογές τροφίμων ή ροφημάτων καθημερινά!

Είτε θέλεις να σταματήσεις ή είτε όχι το πρωί για να πάρεις καφέ, να προσθέσεις ή όχι λίγη κρέμα στον καφέ σου, να παραγγείλεις μαζί, είτε ένα μικρό είτε ένα μεγαλοπρεπές γλυκό, είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι όλες αυτές είναι διαφορετικές επιλογές.

Είτε λοιπόν το συνειδητοποιούμε είτε όχι, παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις σχετικά με το εάν πρέπει να φάμε ή όχι, ποια τροφή να επιλέξουμε, πού θα την καταναλώσουμε, με ποιο τρόπο (στο χέρι, σε τραπέζι με σερβίτσιο, μπροστά στη τηλεόραση κ.ο.κ) και πόσο θα καταναλώσουμε τελικά.

Λαμβάνουμε κάθε μέρα παρόμοιο αριθμό αποφάσεων για τον οργανισμό μας. Αυτό πράγματι είναι μεγάλη είδηση!

Σημαίνει ότι εκατοντάδες φορές την ημέρα, έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις κάτι διαφορετικό. Μπορείς να επιλέξεις να καθίσεις για μεσημεριανό γεύμα χωρίς κινητό ή tablet και να απολαύσεις τα οφέλη του, να τρως πιο ενσυνείδητα δηλαδή. Μπορείς να διαλέξεις ένα μικρότερο πιάτο ή μπολ. Μπορείς να περπατάς όταν μιλάς στο τηλέφωνο και να μην είσαι στάσιμος. Μπορείς να παραγγείλεις μια σαλάτα για να συμπληρώσεις το κυρίως γεύμα και όχι τηγανητές πατάτες. Μπορείς να επιλέξεις να καταναλώσεις ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό αντί για δεύτερο ποτήρι κρασί.

Kανένας δεν είναι τέλειος!

Κάνοντας ενσυνείδητη διατροφή δεν σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις σου είναι οι σωστές, σημαίνει να πετυχαίνεις καθημερινά αρκετές μικρές νίκες. Ίσως μια μέρα να παραγγείλεις τις πατάτες αντί για τη σαλάτα ή να πιεις και το δεύτερο ποτήρι κρασί (ή και τα δύο). Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν ζούμε σε μια γυάλα!

Η κατάκτηση ενός μέρους αυτών των ευκαιριών που μας δίνονται καθημερινά, μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη αξία για τη διατροφή σου και κατεύθυνση σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και, τελικά, σε ένα διαφορετικό σύνολο συνηθειών. Όπως βλέπω ξανά και ξανά στη διαιτολογική μου πράξη, αυτό τελικά οδηγεί σε λιγότερο βάρος … χωρίς δίαιτα.

Είσαι ο πρωταγωνιστής της διατροφής σου!

Αλλά προτού μπορέσεις να αρχίσεις να κάνεις διαφορετικές διατροφικές επιλογές, είναι σημαντικό να αποδεχθείς το γεγονός ότι στην πραγματικότητα γίνονται επιλογές. Σωστά; 

Μια συνήθεια, τελικά, είναι απλά μια επιλογή που έχεις κάνει τόσο συχνά που δεν αναγνωρίζεις πλέον ότι είναι επιλογή. Επιλογές όπως η παραγγελία κρασιού, ορεκτικό, προσθήκη και επιδορπίου όταν δειπνήσεις έξω. Επιλογές όπως η κατανάλωση μεγάλων μερίδων, να τρως στο πόδι και όχι με την ησυχία σου, παραγγελία από το efood κάθε φορά που εργάζεσαι αργά στο σπίτι σου.
Αυτές οι παραπάνω συνήθειες είναι όλες επιλογές! Που σημαίνει ότι είναι στο χέρι σου να επιλέξεις διαφορετικά…

Λάβε δράση!

Καθώς περνάει η μέρα σου, προσπάθησε να παρατηρήσεις όταν κάνεις μια επιλογή τροφίμων, ροφημάτων ή ακόμη και δραστηριότητας.

– Τι επιλέγεις;
– Τι άλλο θα μπορούσες να επιλέξεις;
– Πώς θα σου φαίνονταν να επιλέξεις διαφορετικά αυτή τη φορά;

Κατέβασε το αρχείο που σου επισυνάπτω σε αυτό το link για να ξεκινήσεις από τώρα: https://www.mednutrition.gr/images/e-vivliothiki/entupo-diatrofikes-sunithies.pdf​.

Αυτή είναι μια από τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιώ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του γραφείου για να αναπτύξουμε σταδιακά συνήθειες και συμπεριφορές που οδηγούν σε λιγότερο βάρος, χωρίς να έχεις ανάγκη πλέον το πλάνο της δίαιτας. Δοκίμασέ το και δες τι αποφάσεις παίρνεις και τι αποφάσεις μπορείς να πάρεις.

Πηγή : Πάρης Παπαχρήστος / MedNutrition.gr

Category Featured, ΥΓΕΙΑ