Νερό στον αστεροειδή Bennu εντόπισε το OSIRIS-REx


Το Δεκέμβριο η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx έφτασε με επιτυχία στον αστεροειδή Bennu, εκκινώντας μια αποστολή που θα διαρκέσει 2 χρόνια. Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται κοντά στον αστεροειδή για μόλις μία εβδομάδα, ωστόσο, στις παρατηρήσεις του συμπεριλαμβάνεται μια τεράστια ανακάλυψη: η παρουσία νερού στον αστεροειδή!

Πρόκειται για έναν αστεροειδή διαμέτρου 560 μέτρων, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Γη.

Η NASA ανακοίνωσε αυτήν την ανακάλυψη αναφέροντας ότι το νερό βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σε αργιλώδη ορυκτά στον Bennu. Χρησιμοποιώντας τα φασματοσκόπια ορατής και υπέρυθρης ακτινοβολίας και θερμικών εκπομπών του OSIRIS-REx, το διαστημικό σκάφος εντόπισε την παρουσία υδροξυλίων, δηλαδή μορίων από άτομα οξυγόνου και υδρογόνου.

Οι ερευνητές της NASA πιστεύουν ότι ομάδες υδροξυλίων πιθανότατα υπάρχουν και σε άλλα αργιλώδη ορυκτά σε όλο το εύρος του αστεροειδούς, κάτι που σημαίνει ότι στο παρελθόν υπήρχε “έντονη αλληλεπίδραση με το νερό”. Ο Bennu έχει πολύ μικρό μέγεθος για να φιλοξενήσει νερό από μόνος του, επομένως, το πιθανότερο είναι ότι κάποτε αποτελούσε κομμάτι ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς.

Όπως αναφέρει η Amy Simon, ερευνήτρια στην ομάδα που μελετά τα δεδομένα του OVIRS,

Η παρουσία ενυδατωμένων ορυκτών σε ολόκληρο τον αστεροειδή επιβεβαιώνει ότι ο Bennu είναι απομεινάρι από την εποχή που σχηματίστηκε το Ηλιακό Σύστημα. Γι’ αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα για την αποστολή του OSIRIS-REx που έχει ως σκοπό να μελετήσει τη δομή πρωτόγονων πτητικών και οργανικών. Τα δείγματα που συλλέγει θα επιστρέψουν στη Γη το 2023 και οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριών για τη γέννηση και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος μας“.

Πηγή : MTN