Μικρά Βήματα Για Την Προστασία Της Γης

World environment day and environmental eco friendly concept with green earth on volunteer's hands. Element of image furnished by NASA (World environment day and environmental eco friendly concept with green earth on volunteer's hands. Element of imag

Εξοικονόμησε ενέργεια, πες όχι στην σπατάλη φαγητού και προστάτεψε το περιβάλλον.

Οι πιο ωραίες πρωτοβουλίες, δράσεις και εκστρατείες οργανώνονται και πραγματοποιούνται καθημερινά γύρω μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να προσφέρουμε. 

Κάθε μέρα παίρνεις αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον και τη φύση, σπάνια όμως το αναλογίζεσαι.

Εξοικονόμησε ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι

Θέλεις να συμβάλλεις άμεσα και αποτελεσματικά στη τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2); Θέλεις παράλληλα να κάνεις οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος; Αν ναι, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

-Κλείσε τις συσκευές του σπιτιού από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by).

-Τον χειμώνα άνοιξε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως στα νότια παράθυρα για περισσότερη ζέστη.

-Αέριζε το σπίτι μόνο όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό ή άλλα θερμαντικά μέσα που έχουμε στην πρίζα.

-Απόφυγε να ανοιγοκλείνεις την πόρτα της ηλεκτρικής κουζίνας την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς κάθε φορά που την ανοίγεις χάνεται σημαντικό ποσό θερμότητας.

-Ρύθμισε το ψυγείο στη μέγιστη κλίμακα, αλλά κοντά στη μεσαία σκάλα ψύξης. Επίσης μην βάζεις ζεστά φαγητά στο ψυγείο και μην ανοίγεις συχνά την πόρτα του.

-Βάζε πλυντήριο μόνο όταν γεμίσει και μείωνε τη θερμοκρασία πλύσης στους 30-40ο C. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν το ίδιο καλά τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

-Επίλεξε τα κατάλληλα ρούχα για μέσα στο σπίτι. Προτίμησε στενά ρούχα τα οποία θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη επαφή με το δέρμα και από πάνω κάποιο χοντρό πουλόβερ με άνετη υφή, ώστε να διατηρεί το σώμα σου στη σωστή θερμοκρασία.

-«Ντύσε» το σπίτι σου. Μην αμελείς να στρώνεις χαλιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία χάνεις τουλάχιστον 10% της οικιακής θερμότητας από τα ακάλυπτα πατώματα.

Πες όχι στη σπατάλη φαγητού

Ξέρεις ότι κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ θα μπορούσαν να καταναλωθούν; Ή ότι την ίδια στιγμή 868 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ασιτία; Αν δεν θέλεις λοιπόν τα τρόφιμα που καταναλώνεις, ή δεν καταναλώνεις να καταλήγουν στα σκουπίδια, κάνε τα εξής:

-Προγραμμάτιζε τα ψώνια σου και το μενού της εβδομάδας. Έλεγχε τα τρόφιμά σου και στη συνέχεια φτιάχνε μια λίστα μόνο με τα τρόφιμα που σου λείπουν. Στα ψώνια σου παίρνε μαζί τη λίστα σου και προσπάθησε να την τηρείς αυστηρά χωρίς να επηρεάζεσαι από προσφορές!

-Έλεγχε τις ημερομηνίες λήξης. Αν δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις ένα προϊόν του οποίου η ημερομηνία λήξης πλησιάζει, βρες ένα άλλο με πιο μακρινή ημερομηνία λήξης.

-Μην ξεχνάς τον προϋπολογισμό σου. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων.

-Διατήρησε τις τροφές σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

-Όταν ψωνίζεις νέα τρόφιμα, τοποθέτησέ τα στο πίσω μέρος του ψυγείου, φέρνοντας στο μπροστινό μέρος τα παλαιότερα που έχεις ήδη στο ψυγείο σου. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να βρεις αργότερα στα ράφια σου αλλοιωμένα τρόφιμα.

-Χρησιμοποίησε το φαγητό που περίσσεψε για το γεύμα ή το δείπνο της επόμενης ημέρας ή κατάψυξέ το για μελλοντική χρήση.

-Κάνε τις τροφές σου λίπασμα. Είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν κάποια υπολείμματα τροφών, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορείς να βάζεις σε ειδικούς κάδους λιπασματοποίησης. Σε λίγους μήνες θα έχεις το τέλειο λίπασμα για τα φυτά σου!

-Δώσε μια ευκαιρία στα άσχημα φρούτα και λαχανικά. Είναι το ίδιο θρεπτικά και γευστικά, όμως δεν φτάνουν στο καλάθι σου επειδή δεν είναι σμιλευμένα ή καλοφτιαγμένα.

Προστάτεψε το περιβάλλον

Ξέρεις ότι 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσές μας κάθε χρόνο; Από την πιο κοντινή σου παραλία ως τη μακρινή Αρκτική, τα πλαστικά πνίγουν τις θάλασσες καταδικάζοντας σε θάνατο τη θαλάσσια ζωή. Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το πλαστικό; Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στις 2 θαλάσσιες χελώνες έχει φάει πλαστικά, το 90% των θαλασσοπουλιών έχει πλαστικά στο στομάχι του, ενώ τα πλαστικά απορρίμματα έχουν αποτελέσει ως σήμερα αιτία τραυματισμού ή και θανάτωσης περισσότερων από 270 ειδών άγριας ζωής.

Αν θέλεις να προστατέψεις το περιβάλλον κάνε τα εξής:

-Έχε μαζί σου το μπουκάλι σου! Τα πλαστικά μπουκάλια είναι τα πιο κοινά σκουπίδια που συλλέγονται στους καθαρισμούς παραλιών, τραυματίζοντας ή θανατώνοντας τα θαλασσοπούλια. Αντίθετα, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια κρατούν το νερό δροσερό και τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια διατηρούν το ρόφημα ζεστό ή δροσερό.

-Πες όχι στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Έχε μαζί τα δικά σου μαχαιροπίρουνα και αν παραγγείλεις φαγητό ενημέρωσε πως δεν θα χρειαστείς πλαστικά μαχαιροπίρουνα με την παραγγελία σου.

-Πες όχι στο καλαμάκι! Τα καλαμάκια είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις θάλασσές μας και τη ζωή που φιλοξενούν, ενώ χρειάζονται ως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν.

-Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης που δεν ανακυκλώνεται. Φύλαξε το φαγητό σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία ή χρησιμοποίησε αλουμινόχαρτο που ανακυκλώνεται.

-Προτίμησε σαπούνι σε μορφή μπάρας και όχι σε υγρή μορφή, αποφεύγοντας έτσι την πλαστική συσκευασία.

-Αντικατάστησε τα οικιακά καθαριστικά με φυσικά.

-Αγόραζε γάλα σε γυάλινα μπουκάλια τα οποία είναι επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται.

-Σε ό,τι αφορά στα ψάρια, μπορείς να συμβουλεύεσαι τον Fish Guide, Οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, του WWF Ελλάς που θα σου αποκαλύψει τα μυστικά της υπεύθυνης ψαροφαγίας. Μην ξεχνάς πως οι υγιείς θάλασσες, περνούν από το πιάτο σου!

Έχεις μία ευκαιρία να αλλάξεις συνήθειες και να σώσεις τον πλανήτη προστατεύοντας το μέλλον σου και το μέλλον των επόμενων γενιών. Τι σκοπεύεις να κάνεις με αυτή;

Πηγή : Thrive Global Greece