Γιώργος Βαλάρης στο music.net.cy: «…έχω ένα διαφορετικό τρόπο από τους άλλους σκηνοθέτες. Τους διαχειρίζομαι συναισθηματικά»

Γιώργος Βαλάρης στο music.net.cy: «…έχω ένα διαφορετικό τρόπο από τους άλλους σκηνοθέτες. Τους διαχειρίζομαι συναισθηματικά»

Είναι, θα έλεγα, η παράσταση της χρονιάς. Mια παράσταση που κέρδισε το κοινό. Ο παραγωγός , σκηνοθέτης και ταλαντούχος ηθοποιός της παράστασης Γιώργος Βάλαρης, μας μιλά για αυτήν, για την επιλογή του Γιάννη Βογιατζή , τα σχόλια της Μαίρης Χρονοπούλου , για την πίστη του στο Θεό και πολλά άλλα….

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

Σ: Κύριε Βάλαρη, πώς νιώθετε που η παράσταση σας γνωρίζει τόση επιτυχία ;

Γ.Β.: Πολύ ευτυχισμένος, ένα από τα όνειρα μου γίνεται πραγματικότητα και γνωρίζει τόση μεγάλη επιτυχία. Είναι μια παράσταση που ο κόσμος αναγνώρισε και αγάπησε. Θα έλεγα νιώθω πρωτοπόρος, γιατί ένα θρυλικό μιούζικαλ της Φίνος Φίλμ ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή.

Σ: Πόσο εύκολο ήταν να μεταφέρετε στη σκηνή μια ταινία, που μπορεί να χρειάστηκαν και μέρες για να γυριστεί;

Γ.Β.: Χρειάστηκε πάρα πολλή δουλεία και σεβασμό ώστε να μπορέσω να απεικονίσω αυτή την εποχή και την ταινία, κρατώντας το ίδιο κλίμα, χωρίς όμως να ξεχνάω πως είναι μια παραγωγή του 2017 – 2018 και απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό.  Τελικά όμως, με πολύ καλούς συνεργάτες και πολύ εργασία, η παράσταση ανέβηκε και ο κόσμος την αγκάλιασε.

Σ: Ποιό κομμάτι της παράστασης σας συγκίνησε όταν το γράφατε και νιώθετε περηφάνια  όταν «παίζεται» στη σκηνή ;

Γ.Β.: Οι σκηνές με τον Γιάννη Βογιατζή . Είναι τιμή να παίζω με τον ίδιο ηθοποιό, που ήταν στην ταινία. Όταν βρίσκομαι στη σκηνή μαζί του, είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος. Επιπλέον, είμαι περήφανος για την απόδοση του «άνοιξε πέτρα για να μπω», όπως έχει αυτή  διαμορφωθεί. Η ίδια η Μαίρη Χρονοπούλου, μου είπε κάτι πολύ τιμητικό, ότι κάποιες σκηνές κατάφερα να τις κάνω καλύτερες από την ταινία.

Σ: Θέλετε λοιπόν να μας πείτε και σχόλια άλλων ηθοποιών, που είχαν πρωταγωνιστήσει στην ταινία;

Γ.Β.: Ναι, θα σου πω, πως η κυρία Μάρθα Καραγιάννη , το είδε, της άρεσε και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Μαρία Κορινθίου. Η κυρία Μαίρη Χρονοπούλου όταν το είδε, μου εξέφρασε το θαυμασμό της για την παράσταση, αλλά και για την επιλογή και την απόδοση της Ζέτας Δούκα. Επιπλέον, η κυρία Μαίρη Χρονοπούλου, μου εξέφρασε την χαρά της για το «ρίσκο»  που πήρα, να παίξω το ρόλο του Λάκη Κομνηνού .

Σ.: Αν αυτοί οι ηθοποιοί σας έκαναν αρνητικά σχόλια, ποιά θα ήταν η αντίδραση σας;

Γ.Β.: Εγώ πορεύομαι πάντα με τη δική μου γνώμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν  ακούω, ή δεν λαμβάνω υπόψη μου τα σχόλια  που μου γίνονται . Ευτυχώς, είχαμε ίδιες απόψεις (γέλια)!

Σ.: Αλήθεια, πώς σας ήρθε η ιδέα, να βάλετε τον κύριο Βογιατζή στη σειρά ;

Γ.Β.: Προφανώς βρισκόμουν σε οίστρο… γέλια. Είναι κάποια πράγματα, που δεν τα συλλαμβάνεις πώς έρχονται στο μυαλό σου…  Για μένα όμως αυτή, ήταν μια ευτυχής στιγμή, γιατί o κύριος  Βογιατζής δεν είχε άλλες υποχρεώσεις στο εθνικό και δέχθηκε την πρόταση μου.

Σ.: Πιστεύετε ότι με αυτή την παράσταση, έχετε ολοκληρωθεί ως καλλιτέχνης, ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ;

Γ.Β.: Όχι, ποτέ, εγώ είμαι ανήσυχο πνεύμα , είναι απλά η μεγαλύτερη μου επιτυχία. Χαίρομαι που το κάνω, και είμαι έτοιμος για άλλα πιο μεγάλα στοιχήματα. Στα άμεσα σχέδια μου, είναι να κάνω και άλλες ελληνικές ταινίες και κυρίως μιούζικαλ, αλλά και να γράψω και δικά μου μιούζικαλ, όπως το 80’s. Το ρεπερτόριο είναι μεγάλο, έτσι και αλλιώς.

Σ.: Με τους ηθοποιούς είστε πολύ αυστηρός , θα λέγατε; Είστε τελειομανής ως ηθοποιός και σκηνοθέτης;

Γ.Β.: Όχι, έχω ένα διαφορετικό τρόπο από τους άλλους σκηνοθέτες. Τους διαχειρίζομαι συναισθηματικά, οπότε δεν χρειάζεται να είμαι αυστηρός.

Σ.: Είστε φίλοι με τους ηθοποιούς σας;

Γ.Β.: Όχι , δεν κάνω φιλίες  με τους ηθοποιούς, αλλά κάνουμε καλή παρέα, βγαίνουμε έξω και περνάμε καλά.

Σ.: Πιστεύετε ότι η φιλία είναι κάτι δύσκολο ;

Γ.Β.: Ναι! Έχω φίλους από παλιά, αλλά με άτομα εκτός του χώρου.

Σ.: Αν ανεβάζατε αγγλική ταινία, πιστεύετε, θα είχε την ίδια απήχηση στον κόσμο;

Γ.Β.: Με τα κατάλληλα πρόσωπα, ναι. Αλλά πιστεύω τώρα είναι η εποχή του ελληνικού έργου, και μου αρέσει.

Σ.: Έχετε κάποια φράση, που όταν κάτι δεν πάει καλά την σκέφτεστε, τη λέτε και προχωράτε ;

Γ.Β.: Ναι, «όλα καλά θα πάνε».

Σ.: Θα λέγατε, είστε άνθρωπος με πίστη;

Γ.Β.: Ναι, αν δεν έχεις πίστη, δεν πας πουθενά. Δεν ξέρω τι είναι Θεός. Δεν τον έχουμε δει, αλλά ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη και αυτό μας κάνει πολλές φορές να νιώθουμε δυνατοί.  Πιστεύω πως, η μεγαλύτερη δύναμη είναι αυτή που κρύβουμε μέσα μας, ο Θεός είναι μέσα μας.

Σ.: Πιστεύετε ότι ισχύουν όλα όσα λέγονται, για τη γλώσσα του σώματος, πιστεύετε, δηλαδή, πως οι ηθοποιοί με τις κινήσεις τους, δίνουν νόημα στην κάθε σκηνή;

Γ.Β.: Ναι, το μεγαλύτερο προσόν και συστατικό του ανθρώπου είναι η ενέργεια και οι ηθοποιοί έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό.

Σ.: Έχετε χρόνο για τον εαυτό σας ή η δουλεία σας, γεμίζει το χρόνο σας;

Γ.Β.: Ναι, είναι η αλήθεια είμαι πολύ αφοσιωμένος στη δουλεία μου, γιατί είμαι και παραγωγός στην παράσταση. Έχω ελάχιστο χρόνο, αλλά μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, δεν μου λείπει κάτι, νιώθω πλήρης με την παράσταση. Θα ήθελα μόνο να έβρισκα λίγο περισσότερο χρόνο για να γυμναστώ.

Σ.: Αλήθεια, πόσο εύκολες είναι οι διπλές παραστάσεις ;

Γ.Β.: Σε κάθε δουλειά όλα έχουν κόπο, όμως εμείς, στις «γοργόνες και μάγκες» περνάμε τόσο όμορφα και δεν υπάρχει κούραση.

Σ.: Πόσο θα διαρκέσουν οι παραστάσεις;

Γ.Β.: Θα παίζουμε μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Μετά θα ’ρθουμε Κύπρο, σε Λευκωσία , Λεμεσό και Λάρνακα και μετά πάμε Θεσσαλονίκη.  Έπειτα, θα συνεχίσουμε με την παράσταση «Μια κυρία στα μπουζούκια»  στο θέατρο BROADWAY.

Σ.: Γιατί επιλέξατε τον κύριο Πλούταρχο για να ερμηνεύει τα τραγούδια ;

Γ.Β.: Νομίζω, πως ένας καλός σκηνοθέτης οφείλει να βρει το καλύτερο καστ.  Νομίζω δεν υπήρχε καλύτερος από τον Πλούταρχο, για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του Γιάννη Πουλόπουλου.

Σ.: Η ζωντανή μουσική δίνει πιο πολύ δύναμη στην παράσταση;

Γ.Β.: Δεν γίνεται να κάνεις μιούζικαλ χωρίς ζωντανή μουσική. Αν σέβεσαι τον θεατή, πρέπει να του δώσεις αυτό που πρέπει.