Γιώργος Σταματάρης: Τον Γιάννη Πάριο τον θεωρώ τον μουσικό μου “πατέρα”

Γιώργος Σταματάρης: Τον Γιάννη Πάριο τον θεωρώ τον μουσικό μου “πατέρα”

 

Για το κομμάτι που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, την απόφαση του να μην εμφανίζεται κάπου μόνιμα τα Σάββατα, τη βοήθεια που του δίνει ο μικρός Μάρκος και πολλά άλλα «εξομολογείται» στο site μας ο ταλαντούχος Γιώργος Σταματάρης.

Γιώργο μου, εδώ και καιρό, δεν έχεις κυκλοφορήσει κάποιο μουσικό κομμάτι. Υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσεις κάτι τώρα;

Ναι, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου , (το κουμπαράκι μου), ένα κομμάτι σε στίχους και μουσική του ίδιου.

Πότε υπολογίζεις να κυκλοφορήσει; 

Σε δύο τρείς μήνες περίπου

Να υποθέσω θα είναι στο στυλ που σε συνηθίσαμε τον τελευταίο καιρό;  Δηλαδή να περιμένουμε από εσένα μια όμορφη μπαλάντα;

Ναι, θα είναι μια ωραία μπαλάντα.   Ήθελα να είναι ένα όμορφο κομμάτι κοντά στα ακούσματα των καιρών.

Θες να μας αποκαλύψεις λίγο τον τίτλο της μπαλάντας σου;

Είναι γρήγορα ακόμα .

Αν κάποιος θέλει να σ’ ακούσει να τραγουδάς ζωντανά που μπορεί να σ’ ακούσει;

Kάθε Παρασκευή εμφανίζομαι στο buοno στη Λευκωσία (πρώην  le cafe).

Από όσο γνωρίζω όμως θα συμμετέχεις και σε μια συναυλία ;

Ναι, θα έχω την τιμή να τραγουδήσω δίπλα στα ιερά «τέρατα» της μουσικής τον Γιώργο Χαζτηνάσιο και τον Γιώργο Θεοφάνους, στη συναυλία  «Ο δικός μας ο δρόμος», στις 7 Μαρτίου στo Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Η συναυλία θα έχει  φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τραγούδια  θα ερμηνεύσουν  επίσης ο Κώστας Μακεδόνας , η Δέσποινα Ολυμπίου και η Μαρία Θεοδότου.

 

 

Ο γιος σου, ο μικρός Μάρκος άλλαξε τη ζωή σου  ή ακόμα και τον χαρακτήρα σου;

Νομίζω, με τον ερχομό του ένα παιδί κάνει πιο ευσυγκίνητους τους γονείς του .  Γενικά όμως, δεν έχω αλλάξει σε κάτι, απλά  έγινα ένας υπερπροστατευτικός πατέρας. Ίσως άλλαξα λίγο τα ωράρια μου. Δυσκολεύτηκα λίγο στην αρχή αλλά τώρα συνήθισα.

Να υποθέσω του τραγουδάς για να κοιμηθεί;

Ναι, αν μου το ζητήσει

Ποιο το αγαπημένο του τραγούδι;  

Το «Γιατί είσαι η αλήθεια μες τη ψευτιά μου» του Πάριου

Με το που έμπαινες στο χώρο της μουσικής ήξερες ποιο στυλ μουσικής σου ταιριάζει;

Στη δουλεία μας δεν είναι μόνο ότι μας αρέσει. Eμένα μου αρέσουν οι μπαλάντες, αλλά δεν μπορώ να τραγουδώ μόνο αυτές. Στα 14 μου όταν άρχισα να τραγουδώ ερμήνευα πολλά έντεχνα και ξένα, όπως τραγούδια του Bon Jovi … (και κάπου εδώ ερμηνεύει και ένα ρεφρέν… από Bon Jovi).

Ο αγαπημένος σας τραγουδιστής να υποθέσω είναι ο Πάριος;

Ναι

Έτυχε να τον γνωρίσεις; Σε άκουσε να τραγουδάς;

Όταν έκανα τις συναυλίες που ήταν αφιέρωμα στον Πάριο, έπαιζε ένα φωνητικό μήνυμα  στο οποίο  ο Γιάννης Πάριος έλεγε «Γιώργο σ’ευχαριστώ που με τιμάς με αυτό το αφιέρωμα»  αυτό ήταν μεγάλη τιμή.  Τον θεωρώ ως τον δεύτερο μου πατέρα , το «μουσικό μου πατέρα».

Ένα από τα όνειρα σου να υποθέσω θα ήταν και ένα ντουέτο μαζί του;

Αν γίνει αυτό θα είμαι και ο πιο ευτυχισμένος τραγουδιστής που υπάρχει .

Πιστεύεις πως ο καλός τραγουδιστής και ο σωστός καλλιτέχνης  είναι αυτός που μελετά το αντικείμενο του συνεχώς;

Ναι, έτσι πρέπει να είναι ο σωστός καλλιτέχνης.  Εγώ ακόμα μελετάω για τη μουσική. Δεν μπορώ να βλέπω κάποιους νεαρούς να βγαίνουν να τραγουδούν αλλά προηγουμένως να μην έχουν μελετήσει .

Θεωρείς ότι τα μέσα κυρίως τα  ραδιόφωνα δεν προβάλλουν πολύ τους Κύπριους καλλιτέχνες ή μήπως οι Κύπριοι δεν προσφέρουν «υλικό» για να το προβάλλουν;

Τα ραδιόφωνα μας είναι «έρμαια» των εταιριών της Ελλάδας που τους «επιβάλλουν»  τι να παίξουν.  Κάνουν συμφωνίες με αυτούς. Αυτό όμως εμένα δεν με ενοχλεί γιατί έχω την αγάπη του κόσμου και αυτό μου αρκεί.  Και μια δυο φορές να ακουστεί ένα κομμάτι μου εμένα μου αρκεί, με τιμά.  Αλλά για όλα αυτά δεν φταίνε οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι σου που δεν λείπει ποτέ από τις εμφανίσεις σου;

Φυσικά, το «ποιος να συγκριθεί μαζί σου» και το «Έσπασε η νύκτα δυο κομμάτια» του Ρέμου.  Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα τραγούδια τα οποία δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να μην τραγουδήσει.

Η μουσική θεραπεύει κατά τη γνώμη σου;

Ναι, και μπορώ να σου εξηγήσω και γιατί.  Διάβασα κάπου ότι κάποιες έρευνες έδειξαν πως ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής θεραπεύει.  Συγκεκριμένα ξέρω ότι τραγούδια της Νανάς Μούσχουρη παίζει σε ψυχιατρικές κλινικές για να ηρεμεί τους ασθενείς,

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που θες να ακούς όταν δεν είσαι καλά;

Ναι, υπάρχει και το τραγουδά και μια σπουδαία ερμηνεύτρια η Βίκυ Μοσχολιού ,αναφέρομαι στο «δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ», μ’αρέσει η φράση «και έγινε η σπίθα πυρκαγιά». Βέβαια, μου αρέσει εξίσου και το «τόσα γράμματα» του Πάριου.

Θα έκανες αφιέρωμα σ’ Ελληνίδες καλλιτέχνιδες και αν ναι για ποιες;

Είναι πολλές, η Μαρινέλλα , η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και άλλες σπουδαίες ερμηνεύτριες.

 Η κ. Κενεβέζου είναι αυστηρή μαζί σου;

Ναι, είναι τελειομανής και αυτό φαίνεται και από τη δουλειά της, αλλά οι συμβουλές της είναι πολύ σημαντικές για’ μένα.  Είναι αυστηρή μαζί μου αλλά θέλω να την συμβουλεύομαι γιατί, αν δεν σου δίνει ο άνθρωπος σου τες σωστές συμβουλές ποιος θα στις δώσει;

Ο μικρός Μάρκος έχει άποψη  για τα τραγούδια σου;

Ε!  Όχι είναι μικρός ακόμα αλλά όταν κάνω πρόβες  με ρωτάει αν θέλω βοήθεια…γέλιο

Ποιος ο αγαπημένος του τραγουδιστής;

Ο Αντώνης Ρέμος

Πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί να χωριστεί σε εμπορική και ποιοτική;  

Όχι , η μουσική είναι μουσική. Δεν μπορείς να χωρίζεις σε λαϊκό, έντεχνο και ποπ , απλά θα μπορούσαμε να πούμε αυτός τραγουδά καλά τα λαϊκά, τα έντεχνα κλπ