Γιατί τα Βραβεία Grammy απέκλεισαν την Taylor Swift ;

Γιατί τα Βραβεία Grammy απέκλεισαν την Taylor Swift ;

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «αποκλεισμό» και «αδικία» τη μία μόνο υποψηφιότητα που έδωσε η Ακαδημία Ηχογράφησης στην Taylor Swift.

Όλα τα βλέμματα της μουσικής βιομηχανίας ήταν στραμμένα στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα 61α Βραβεία Grammy, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.

Το κυριότερο θέμα συζήτησης είναι ο ηχηρός αποκλεισμός ενός από τα μεγαλύτερα φαβορί, της Taylor Swift, στην οποία δόθηκε σχεδόν… χαριστικά μόνο μία υποψηφιότητα για τον τίτλο του «Καλύτερου Pop Vocal Άλμπουμ» με το «reputation».

Ο έκτος προσωπικός δίσκος της Αμερικανίδας τραγουδίστριας θεωρούταν ένα από τα κυριότερα φαβορί για το «Άλμπουμ της Χρονιάς», σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχαν κάνει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και το «Delicate» διατηρούσε ελπίδες να προταθεί για το «Τραγούδι της Χρονιάς».

Τελικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, προξενώντας τις δίκαιες αντιδράσεις του κοινού και του Τύπου.

Taylor Swift - Grammy Awards 2016 - speech
Το 2016 στην απονομή του βραβείου για το «Άλμπουμ της Χρονιάς».

Το «reputation» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 και κατόρθωσε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες διάθεσης. Οι πωλήσεις του διεθνώς την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας ανήλθαν στα δύο εκατομμύρια.

Η Taylor Swift αναδείχθηκε στο μοναδικό καλλιτέχνη στα χρονικά με τέσσερα άλμπουμ που έχουν κάνει ντεμπούτο σημειώνοντας πωλήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου.

Το «reputation» ήταν το εμπορικότερο άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, ενώ μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει παγκοσμίως πωλήσεις άνω των 8,5 εκατομμυρίων, αποτελώντας το δεύτερο εμπορικότερο δίσκο της pop star, μετά το «1989» με περίπου 10,5 εκατομμύρια πωλήσεις διεθνώς.

Το γεγονός ότι έχει ήδη κερδίσει το βραβείο για το «Αγαπημένο Pop / Rock Άλμπουμ» στα American Music Awards και για το «Εμπορικότερο Άλμπουμ» στα Billboard Music Awards 2018, έδινε βάσιμες ελπίδες στο «reputation» να προταθεί για το «Άλμπουμ της Χρονιάς» στα 61α Βραβεία Grammy.

Taylor Swift - Grammy Awards 2012
Στα Βραβεία Grammy του 2012.

Ο φετινός αποκλεισμός της Taylor Swift από τις γενικές κατηγορίες των Βραβείων Grammy έχει προκαλέσει αίσθηση και συζητείται πιο έντονα από κάθε άλλο υποψήφιο.

Σημειωτέον, φέτος η Ακαδημία Ηχογράφησης αποφάσισε να διευρύνει από σε 4 σε 8 τους υποψηφίους στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες της διοργάνωσης, εξαιτίας των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί πέρυσι από τον αντίστοιχο αποκλεισμό του Ed Sheeran.

Έχοντας αποσπάσει μόνο μία υποψηφιότητα, η Taylor Swift σημειώνει τη χειρότερη επίδοση της καριέρας της στα Βραβεία Grammy. Μία μόνο υποψηφιότητα είχε κερδίσει ξανά το 2008, στην κατηγορία του «Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη», δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο της στη δισκογραφία.

Το προηγούμενο άλμπουμ της Taylor Swift, το περίφημο «1989», και τα τραγούδια του μέτρησαν συνολικά δέκα υποψηφιότητες στα Βραβεία Grammy του 2015 και του 2016. Στην αστέρα της pop απονεμήθηκαν τότε τρία βραβεία: Για το «Άλμπουμ της Χρονιάς», το «Καλύτερο Pop Vocal Άλμπουμ» και το «Καλύτερο Μουσικό Βίντεο».

Η Taylor Swift έχει στην κατοχή της δέκα βραβεία Grammy. Επίσης ο νεότερος ηλικιακά παραλήπτης του βραβείου για το «Άλμπουμ Της Χρονιάς» και η πρώτη γυναίκα σόλο καλλιτέχνης που έχει κερδίσει δύο φορές το συγκεκριμένο βραβείο.

Taylor Swift - Grammy Awards 2010
Η συγκομιδή στα Βραβεία Grammy του 2010.

Ο άδικος (για πολλούς) αποκλεισμός του «reputation» έχει γίνει αιτία για αιχμηρά σχόλια από κορυφαία μέσα ενημέρωσης.

Το «USA Today» έγραψε χαρακτηριστικά ότι «εάν το σύνολο των κύριων κατηγοριών στα Grammy φέτος αποτελούταν από λαμπρά παραδείγματα, τότε σίγουρα, ο αποκλεισμός της Taylor Swift θα είχε νόημα {…} αλλά τα Grammy βάζουν τα πραγματικά καλύτερα άλμπουμ του έτους να διαγωνιστούν εναντίον τυχαίων υποψηφίων, των οποίων τα ονόματα φαίνεται ότι έχουν κληρωθεί από ένα καπέλο για να συμπληρώσουν τις κατηγορίες.»

Προς το παρόν, η Taylor Swift δεν έχει λύσει τη σιωπή της.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυσικές πωλήσεις του «reputation» είναι υψηλότερες από το άθροισμα των φυσικών πωλήσεων που έχουν σημειώσει οι κυκλοφορίες που είναι υποψήφιες για το «Άλμπουμ της Χρονιάς» στα 61α Βραβεία Grammy.

Πηγή : HIT CHANNEL