Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα «Ρόδακας- Δημιουργία και Πολιτισμός»

Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα «Ρόδακας- Δημιουργία και Πολιτισμός»

To Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα «Ρόδακας- Δημιουργία και Πολιτισμός» συστάθηκε το 2018 από την  Άννα και Αμαρυλλίς Παπαντωνιου με στόχο την ανάπτυξη φιλανθρωπικών δράσεων μέσα από την προώθηση των Τεχνών των Γραμμάτων και γενικά του Πολιτισμού.

Με σλόγκαν  «Wanted Creativity» οι ιδρύτριες απευθύνονται σε όσους πιστεύουν ότι με τη δημιουργία μπορείς να δώσεις ζωή και τους καλούν να γίνουν φίλοι του Ιδρύματος, στηρίζοντας το ή με συνεργασίες, είτε πρόκειται για άτομα είτε για εταιρείες. Με αυτό κατά νου, οι ιδρύτριες  επιδιώκουν να επεκτείνουν  το πεδίο δράσης του Ιδρύματος ώστε να ενσωματώνει  κάθε τι που αποτελεί δημιουργία στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Για καλύτερη επίτευξη των στόχων τους, θα επιδιώξουν συνεργασία με άλλους οργανισμούς, που έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, με πρώτο στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων που αφορούν θέματα παιδιών και εφήβων.

Απώτερος στόχος των ιδρυτών και των φίλων του ιδρύματος είναι  να επενδύσουν στη νέα γενιά, συνεχιστές  αυτής της ζωής,  ο καθένας από το πόστο που υπηρετεί, με νέους τρόπους δημιουργίας και προσφοράς.

Ήδη, το Ίδρυμα συνεργάστηκε με το Καραϊσκάκειο  Ίδρυμα ως χορηγός στην στήριξη της εκδήλωσης “Dinner for life”. Η εκδήλωση είχε στόχο τη συλλογή χρημάτων για δημιουργία εξειδικευμένου «Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου Παιδικού Καρκίνου».

Αυτή τη στιγμή, ο «Ρόδακας» συμμετέχει στη διάδοση και προβολή της κυπριακής γαστρονομίας με την αγορά και προώθηση του βιβλίου της Μαριλένας Ιωαννίδου «Θησαυρός της Κυπριακής κουζίνας» που κυκλοφορεί στα Ελληνικά και Αγγλικά.

Στις επόμενες δράσεις του Ιδρύματος,  συμπεριλαμβάνονται εκδηλώσεις φιλανθρωπικού και κοινωφελούς χαρακτήρα,  εκθέσεις ζωγραφικής ατομικές η ομαδικές, οργάνωση διαλέξεων και συζητήσεων καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και γενικότερα  οποιαδήποτε δημιουργία μπορεί να μετατραπεί σε προσφορά στην κοινωνία

Να σημειώσουμε πως η ονομασία του Ιδρύματος πηγάζει από το ρόδακας (ρόδαξ, ρόδον, τριαντάφυλλο), το οποίο ανέκαθεν ήταν ένα διαχρονικό κόσμημα, σύμβολο δημιουργίας και χαράς. Ο αριθμός των φύλλων του είχε διαχρονικό συμβολικό χαρακτήρα. Συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (αέρας, γη, φωτιά, νερό), τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ή τους δώδεκα θεούς Ολύμπου. Ήταν σημεία ομορφιάς, αγνότητας, ευγονίας, λατρείας και ισχύος για πολλούς λαούς. Συναντάται επίσης στην χριστιανική θρησκεία, ζωγραφισμένος σε εικόνες της Παναγίας. Τα φύλλα του ελληνο-χριστιανικού ρόδακα σχηματίζουν Σταυρό.

Το έμβλημα του ιδρύματος φιλοτέχνησε ο γλύπτης  Παναγιώτης Πασάντας.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο email:
rodaxfoundation@gmail.com και στο τηλεφωνο 22374389 ή 22765672

 

 

 

 

 

 

Category BRANDS