Eurovision 2019| Αποσύρεται η Ουκρανία από το διαγωνισμό!

Eurovision 2019| Αποσύρεται η Ουκρανία από το διαγωνισμό!

Το κρατικό κανάλι PBC, μετά από το σκάνδαλο μεγατόνων που το ίδιο προκάλεσε με τις παράλογες απαιτήσεις του και την άρνηση των τεσσάρων πρώτων καλλιτεχνών που ξεχώρισαν στον εθνικό τελικό “Vidbir” (Maruv, Freedom Jazz, Kazka, Brunettes Shoot Blondes) να συμμετάσχουν στη Γιουροβίζιον (πληρώνοντας 2 εκατομμύρια ως εγγύηση εάν παραβίαζαν κάποιον από τους όρους) ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρεται από την Γιουροβίζιον του Τελ-Αβίβ. Αυτό έγινε μέσω του CEO του καναλιού Zurab Alasania στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Εκεί εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά από την αρχική άρνηση της Maruv, να απευθυνθούν στην 2ο τον 3ο και τον 4ο της διαδικασίας επιλογής, και πως ο πραγματικός λόγος της απόσυρσης είναι οι σχέσεις που διατηρεί με τη Ρωσία, μία χώρα με την οποία βρίσκονται τα τελευταία πέντε χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση, η Ουκρανική μουσική βιομηχανία, άρα και οι επιλεγέντες καλλιτέχνες. οι δύο τελευταίοι καλλιτέχνες, Yuko και Anna Maria δεν ρωτήθηκαν καν, αφού η πρώτη είναι ρωσικής καταγωγής και οι γονείς της δεύτερης, φιλορωσικών φρονημάτων, εργάζονται στην Κριμαία για υπηρεσία ρωσικών συμφερόντων.

Ένα απόσπασμα από τις δραματικές δηλώσεις του Zurab Alasania: “Η εθνική επιλογή φέτος αποκάλυψε και τράβηξε την προσοχή της κοινωνίας μας στο συστηματικό πρόβλημα της μουσικής βιομηχανίας στην Ουκρανία: τις διασυνδέσεις των καλλιτεχνών από τη show business με την περιοχή όπου δεχτήκαμε επίθεση (σσ. την Κριμαία) κι όπου υπάρχουν επί πέντε συναπτά έτη στρατιωτικές συγκρούσεις. Για ένα μέρος της κοινωνίας, αυτό το γεγονός είναι αποδεκτό, όμως για άλλο προκαλεί αγανάκτηση και απόρριψη. Οι ουκρανικοί νόμοι δεν προτείνουν περιορισμούς στο έργο των ερμηνευτών και καλλιτεχνών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρά το μεγάλο δημόσιο αίτημα για επίλυση αυτής της κατάστασης. Στην παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με τον νόμο περί δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, καθώς και κάτω από τις συνθήκες υπερβολικής πολιτικοποίησης της εθνικής διαδικασίας επιλογής, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποφάσισε να αρνηθεί να συμμετάσχει στο Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision-2019”.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατούσε αυτές τις μέρες είναι η ανάρτηση ψηφοφορίας (poll) με θέμα την παραμονή η όχι της χώρας στον διαγωνισμό. Οι αντικρουόμενες απόψεις οδήγησαν την Oleksandra Koltsova, μέλος του Δ. Σ. του καναλιού να δηλώσει: “Αυτή η κατάσταση αποτελεί κρίση, για την οποία δεν υπάρχει ορθή απάντηση, καθώς η κοινωνία είναι μοιρασμένη”. Από την πλευρά μας θυμίζουμε ότι και το μεγάλο φαβορί η Tayanna αποσύρθηκε πριν ακόμα γίνει ο τελικός, για “αδιευκρίνιστους λόγους”, ενώ το 2017 η Ουκρανία έθεσε βέτο για την εκπρόσωπο της Ρωσίας, Julia Samoylova, απαγορεύοντάς της να τραγουδήσει στη Γιουροβίζιον του Κιέβου. Τελικά, σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κανείς πιστοποιητικό κοινωνικών (φιλοουκρανικών = αντιρωσικών) φρονημάτων… Το πιο λυπηρό όμως είναι η μεροληπτική στάση της EBU, η οποία ανέχεται την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ουκρανίας, ενώ αντίθετα κατακρίνει διαρκώς και τιμωρεί μέσω των δοτών επιτροπών τη Ρωσία.

Πηγή: infegreece.gr

Category Featured, MEDIA