Έρευνα: Πού Χάθηκαν Τα Όνειρα;

by Νίκος Παπασταύρου | 25/04/2019 14:00

Γιατί οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουμε πια όνειρα.

Τι όνειρο είδες χτες στον ύπνο σου; Ή μήπως πάλι δεν είδες; Ξέρεις ότι οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους – σχεδόν το 1/3 παλεύει με την αϋπνία – και κατ’ επέκταση και με τα όνειρά τους; Και πως όταν δεν βλέπεις όνειρα κάνεις κακό στην ευεξία σου; Γιατί χάθηκαν όμως τα όνειρα;

Σύμφωνα με τον Rubin Naiman[1], ψυχοθεραπευτή στο University of Arizona’s Center for Integrative Medicine, είναι πολλοί οι παράγοντες που συνδυάζονται μεταξύ τους και μας εμποδίζουν να βλέπουμε όνειρα ενόσω κοιμόμαστε. Και αυτό έχει πάρει τη μορφή επιδημίας που θα μπορούσε να βλάψει την ψυχική και πνευματική μας υγεία με τρόπους που θα σε εκπλήξουν.

Τι φταίει και δεν βλέπουμε όνειρα;

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες σχετίζονται με το τι εισέρχεται στο σώμα μας. Στην έρευνά του ο Naiman υποστηρίζει πως το 1/3 των Αμερικανών καταναλώνει τουλάχιστον ένα ποτό ημερησίως και παρά την άποψη που επικρατεί ότι ένα ποτό πριν τον ύπνο σε χαλαρώνει, ο τρόπος που το σώμα σου το μεταβολίζει, σε κάνει να στερείσαι το 5ο στάδιο του ύπνου, τον ύπνο REM -Rapid Eye Movement- που συνοδεύεται από τα όνειρα.

Τα υπνωτικά και τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν επίσης αυτό το στάδιο του ύπνου ενώ και οι διαταραχές του ύπνου και ο ύπνος με τεχνητό φως (όπως αυτό του κινητού μας ή τα φώτα του δρόμου), συμβάλλουν στην έλλειψη ονείρων.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο πόνος, η ευαισθησία, η παιδική παχυσαρκία, τα προβλήματα μνήμης και ασθένειες, όπως το Alzheimer συνδέονται άρρηκτα με την έλλειψη REM ύπνου[2] και την συνεπακόλουθη έλλειψη ονείρων. Ο ρόλος που παίζουν τα όνειρα είναι καθοριστικός για την πνευματική μας υγεία είναι: απώλεια του ύπνου REM προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό, ανησυχία, επιθετικότητα, ακόμα και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την θεωρία του Sigmund Freud, τα όνειρα παίζουν καθοριστικό ρόλο και στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Ο Naiman πάλι πιστεύει πως τα όνειρα δρουν ψυχοθεραπευτικά.

Ανατομία ενός ονείρου

Όπως υποστηρίζει η Susie Nielson στο άρθρο της στο New York Magazine[3] αναφορικά με την έρευνα του Naiman, μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες του ύπνου τείνουν να μελετούν τα όνειρα μόνο σε σχέση με τον ύπνο REM. Για πολλούς ψυχολόγους και θεραπευτές, τα όνειρα είναι κάτι πολύ βαθύτερο γιατί αντανακλούν σημαντικές προσωπικές εμπειρίες- εικονικές αναπαραστάσεις όλων όσων μας απασχολούν. Συνεπώς θα πρέπει να ερμηνεύονται αναλόγως.

Η Kelly Bulkeley, συγγραφέας του «Big Dreams: The Science of Dreaming and the Origins of Religion», υποστηρίζει πως ο πιο σύντομος ορισμός του ονείρου είναι «φανταστικό σενάριο». Κατά την διάρκεια ενός ονείρου, το μυαλό κάθε άλλο παρά αδρανές είναι, καθώς επεξεργάζεται τα συναισθήματα που βιώνουμε. Ο Bulkeley ψυχολόγος της Graduate Theological Union στο Berkeley της California, δημιούργησε μία βάση δεδομένων[4] για τον ύπνο και τα όνειρα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 20.000 λογαριασμούς εθελοντών από όλον τον κόσμο. Ο ίδιος υποστηρίζει πως σπάνια είμαστε μόνοι μας στα όνειρα – συχνά βλέπουμε στον ύπνο μας τα άτομα που είναι πολύ κοντά μας. «Τα όνειρα αποτυπώνουν τα συναισθηματικά προβλήματα της σχέσης μας και είναι ο καλύτερος τρόπος να ερευνήσουμε την ποιότητα των σχέσεών μας, τα άτομα για τα οποία νοιαζόμαστε και να κατανοήσουμε όλα αυτά που πολεμάμε».

Η αλήθεια είναι μία. Και είναι πικρή: αν χάσουμε τα όνειρά μας, μπορεί να χάσουμε και το νόημα της ζωής μας. Γι’ αυτό μη χάνεις καιρό. Ονειρέψου γιατί σου κάνει καλό!

Πηγή : Thrive Global Greece

Endnotes:
  1. Rubin Naiman: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nyas.13447/full
  2. το Alzheimer συνδέονται άρρηκτα με την έλλειψη REM ύπνου: https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/49999?itm_campaign=Article%20Links&itm_source=internal&itm_medium=article-links&itm_term=%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%9E%CE%99%CE%91&itm_content=https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/49999
  3. Susie Nielson στο άρθρο της στο New York Magazine: https://www.thecut.com/2017/10/were-in-a-dream-deprivation-epidemic.html
  4. βάση δεδομένων: http://sleepanddreamdatabase.org/

Source URL: https://www.music.net.cy/ereyna-poy-chathikan-ta-oneira/