Έκθεση της Δέσπως Φρειδερίκου στην Γκαλερί Γκλόρια «Φόρμες – Γραμμές – Χρώματα – Γλυπτά – Ειδώλια»

Έκθεση της Δέσπως Φρειδερίκου στην Γκαλερί Γκλόρια «Φόρμες – Γραμμές – Χρώματα – Γλυπτά – Ειδώλια»

 

despo_friderikou-2Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 και η ώρα 7.30μμ ο Καθηγ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του πανεπιστημίου Frederick, θα εγκαινίαση στην Γκαλερί Γκλόρια την  έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτών της Δέσπως Φρειδερίκου με τίτλο «Φόρμες – Γραμμές –  Χρώματα – Γλυπτά – Ειδώλια»

 

Μιλώντας για την παρούσα έκθεση και τα θέματα από τα οποία αντλεί την έμπνευση  και στις τέσσερις ενότητες της δουλειά της η κα Δέσπω Φρειδερίκου αναφέρει:

Βασικό στοιχείο σε όλη τη διαδρομή της δουλειάς μου,  είναι η διακίνηση, η μετάγγιση αν θέλετε, των βιωμάτων από το ένα έργο στο άλλο και η τελική μεταστοιχείωσή του, ανεξάρτητα από την αφετηρία γέννησής του.  Οι ιδέες, τα ερεθίσματα που προκαλούν τη δημιουργία κάθε νέας μου δουλειάς, είτε αυτή είναι εικαστική είτε είναι γραπτός λόγος, γυροφέρνουν στην ιστορία της Κύπρου. Ο αναλλοίωτος αταβισμός, που όλοι οι Κύπριοι έχουμε μέσα μας, βρίσκει τρόπους έκφρασης.

 

Πρώτη Ενότητα:   «Αμμώδεις μάργες», πέντε εκατομμυρίων χρόνων, που είναι διάσπαρτες στην περιοχή της Λευκωσίας, αναδύθηκαν εγκλωβίζοντάς μας μέσα σε πολύχρωμες ραβδώσεις και δαιδαλώδη συμπλέγματα γραμμών και χρωμάτων.

Δεύτερη Ενότητα: « Κυπριακή Κρίση » Η πορεία της δουλειάς μου,  κυλούσε απρόσκοπτα, θέλοντας να εκφράσει τον εσωτερικό κόσμο της ψυχής μας, μέχρι που ξαφνικά οι γραμμές, οι φόρμες και τα χρώματα άρχισαν να δημιουργούν αισθήματα, κραδασμούς, αβεβαιότητες και ανασφάλειες που προκάλεσε η Κρίση.

Όπως δεν μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε την καταστροφή της οικονομίας μας, έτσι και η δύναμη της τέχνης ξεχειλίζει φυσική, θέλοντας να εκφράσει τον εσωτερικό πόνο της ψυχής μας.

Τρίτη Ενότητα: Φόρμες – Γραμμές – Χρώματα  Τα δυναμικά κυκλικά και ελλειψοειδή σχήματα εμπλέκονται με τη σίγουρη γραφή της γεωμετρίας, σαν σύμβολα της ύπαρξης τούτου του τόπου, στον πλανήτη γη, όπου οι πρωτότυπες συνθετικές επιλογές συνιστούν για άλλη μια φορά την εικαστική μου γλώσσα και κάνουν να αναδύεται η γένεση του τόπου μας.

Τέταρτη Ενότητα: «Γλυπτά – Ειδώλια» Το Γλυπτό είναι ένα νέο, εικαστικό στοιχείο στη δουλειά μου, που λόγω της επιπεδικότητάς του, θα μπορούσαμε χρησιμοποιώντας την κλασική ορολογία να το χαρακτηρίσουμε ως ανάγλυφο ή ακόμη να το εκλάβουμε ως ζωγραφικό έργο καθώς οι διατρήσεις και κοπές του ξύλου, σε συνδυασμό με τις χρωματικές αλλοιώσεις των επιφανειών δίνουν το νέο βασικό εκφραστικό στοιχείο στο έργο.

 

Η Δέσπω Φρειδερίκου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Σχολή Οικογενειακής και Κοινωνικής Αγωγής.  Σπούδασε ζωγραφική  στο ΑΤΙ, στην Αθήνα, κοντά σε μεγάλους δασκάλους όπως  το Σπύρο Βασιλείου, Γιάννη  Τσαρούχη, Αγήνορα  Αστεριάδη και άλλους.  Συνέχισε με σπουδές στην Ψυχολογία, Παιδαγωγικά και Διδακτική, κοντά στον Παιδαγωγό Ευάγγελο Παπανούτσο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Τέχνης σε σχολεία Μέση και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.  Έχει στο ενεργητικό της  δεκαέξι  ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Κίνα, Νότιο Αφρική.  Έργα της βρίσκονται σε πολλές ατομικές συλλογές στην Κύπρο, Αγγλία, Ελλάδα, Καναδά, Αυστρία, Νότιο Αφρική, Κίνα καθώς και σε πολλές  Πινακοθήκες, και Πρεσβείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει ήδη γράψει ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Το κομψό αντρικό κουστούμι» και ετοιμάζει ένα βιβλίο με Κυπριακά διακοσμητικά μοτίβα που θα απευθύνεται σε μελετητές και λάτρεις της παράδοσής μας. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Επίτιμος Πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής, Τμήματος Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής Αριστείων Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών, Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου & Τέχνης Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΣΑΦΕ Κύπρου.

 despo_friderikou-3Διάρκεια έκθεση: από τις 9 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 5 Ιανουάριου 2017.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία 1075. Τηλ. 22762605.

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 – 8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ.

Like us in Facebook: https://www.facebook.com/GloriaGalleryNicosia

Email: gloriagallery1@gmail.com

 

despo_friderikou-1   despo_friderikou-4

Category SHOWBIZ & LIFE