Έκκληση εγρήγορσης των Νέων: «γρήγορα… πιο γρήγορα… πιο γρήγορα»


Από τους Σταύρο Ζένιο και Ανδρούλλα Βασιλείου στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

«Η Κύπρος έχει ανάγκη των νέων αποφοίτων, όπως επίσης έχει ανάγκη από ανανέωση, υπευθυνότητα και διαφάνεια. Έχετε τη δύναμη να σηκωθείτε και να τρέξετε; Να απαιτήσετε και να επιβάλετε τη διαφάνεια;», ρώτησε απευθυνόμενος στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Δρ. Σταύρος Ζένιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, που ήταν ο επίσημος καλεσμένος ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Έκανε έκκληση να «σηκωθούν» οι νέοι και να τρέξουν «γρήγορα… πιο γρήγορα… πιο γρήγορα», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα κουράγιου και θέλησης, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Μινεσότας (στις Ηνωμένες Πολιτείες), που ενώ έπεσε στο έδαφος στη διάρκεια αγώνα κλασσικού αθλητισμού, σηκώθηκε και συνέχισε το τρέξιμο, τερματίζοντας πρώτη.
Η 8η Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έγινε φέτος τμηματικά. Η πρώτη τελετή ήταν αφιερωμένη στους απόφοιτους των μεταπτυχιακών και η δεύτερη στους απόφοιτους των πτυχιακών προγραμμάτων. Συνολικά αποφοίτησαν 1.778 φοιτητές.

«Η μόρφωση και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή», τόνισε η κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, τέως Επίτροπος για Θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίτιμη προσκεκλημένη στην τελετή αποφοίτησης των πτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου. «Η εκπαίδευση είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις πόρτες των ευκαιριών», συνέχισε. Για να προσθέσει πως στο μέλλον για το 35% των νέων θέσεων εργασίας θα ζητούνται άτομα υψηλής ειδίκευσης.

unic_graduation650

Αναφέρθηκε επίσης στην «πρωτόγνωρη οικονομική κρίση στην Ευρώπη», που δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Κύπρο. Εντούτοις και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Ανώτερη Εκπαίδευση αποτελεί ασπίδα θωράκισης των νέων έναντι της ανεργίας. Το γεγονός παραμένει ότι όσο πιο ψηλά τα ακαδημαϊκά προσόντα ενός νέου, τόσο πιο μεγάλη η προοπτική επαγγελματικής του αποκατάστασης. «Χρειάζεται να αποκτήσετε και πολλά άλλα προσόντα για να πετύχετε: Η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα, η καλή γνώση της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, η γνώση ξένων γλωσσών, είναι δεξιότητες που ενδιαφέρουν τα μέγιστα τους εργοδότες, και αυτά είναι που θα κάνουν τη διαφορά στην επαγγελματική σας αποκατάσταση. Γι’ αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την απαρχή και όχι το τέλος του μεγάλου δρόμου της γνώσης», κατέληξε.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Μιχάλης Ατταλίδης, αναφέρθηκε στη διαδρομή των 35 χρόνων του εκπαιδευτικού ιδρύματος, από το ξεκίνημα του ως Intercollege, και τη συνεχή πρωτοπορία και καινοτομία, ιδιαίτερα στον τομέα της προσφοράς νέων προγραμμάτων σπουδών, «με κριτήριο την ακαδημαϊκή τους αξία, αλλά και την συνεισφορά τους στην οικονομία του τόπου». Στάθηκε ιδιαίτερα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, από την οποία τον περασμένο μήνα αποφοίτησαν οι πρώτοι γιατροί στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ακολουθώντας το πρόγραμμα που προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το St. George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Επισήμανε πώς, «παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το Πανεπιστήμιο έχει και κατά την διάρκεια αυτού του ακαδημαϊκού έτους να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, σε όλους τους τομείς της Πανεπιστημιακής εργασίας: Της διδασκαλίας, της έρευνας και της προσφοράς προς την κοινωνία». Πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ήδη κάνει «σημαντικά βήματα στο να λειτουργεί στα πλαίσια των σημερινών τάσεων αιχμής της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παιδείας», με επιδίωξη «να συνεχίσει να είναι προμηθέας των κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων», συνεισφέροντας έτσι και στο στόχο της πολιτείας να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το βραβείο Επιστημονικής και Κοινωνικής Προσφοράς, που αποτελεί πλέον θεσμό για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, απονεμήθηκε στην Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Το βραβείο παρέλαβαν η Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Δρ. Ανδρούλα Ελευθερίου και ο κύριος Πάνος Εγγλέζος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Κύπρου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκ μέρους των αποφοίτων, οι αριστεύσαντες φοιτητές/τριες μεταπτυχιακού και πτυχιακού επιπέδου, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε η Χριστοθέα Πελεκάνου, 74 χρόνων, που μετά το πτυχιακό – το 2013 – πήρε φέτος και το μεταπτυχιακό στην Νομική, θεωρώντας, όπως δήλωσε, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας «το δεύτερο της σπίτι».