Χρίστος Σπανός: Ο γοητευτικός γιατρός του «ηλίθιου»

Χρίστος Σπανός: Ο γοητευτικός γιατρός του «ηλίθιου»

Για την «ηλιθιότητα» , την απογοήτευση, την συνεργασία του με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, την σχέση που έχει με τους γιατρούς και για πολλά άλλα μας μιλά ο γοητευτικός και ταλαντούχος ηθοποιός Χρίστος Σπανός ….

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

Χρίστο μου, για ένα «δείπνο ηλιθίων» είχες έρθει στην Κύπρο , τον περασμένο μήνα , θες να μας μιλήσεις λίγο γι’αυτό το δείπνο;

Ναι, πρόκειται για την περιοδεία της εξαιρετικής παράστασης «δείπνο ηλιθίων» που αγαπήθηκε στην Αθήνα και την οποία ο Σπύρος ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να ανεβάσει και στην Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι με τον Σπύρο Παπαδόπουλο ;

Ναι και χαίρομαι που η συνεργασία μας άρχισε σε αυτή τη θεατρική παράσταση.

Πως είναι αλήθεια ο Σπύρος Παπαδόπουλος ως συνεργάτης ;

Εξαιρετικός, ξέρει ακριβώς τι θέλει και πάντα σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα μαζί του. Όταν είναι απάνω στη σκηνή προσπαθεί να βγάζει την καλύτερη πλευρά του συμπρωταγωνιστή του.

Εσύ σε αυτό το δείπνο ποιο ρόλο θα έχεις ;

Είναι μια παρέα μεγάλων επιχειρηματιών που καλούν σε δείπνο ηλίθιους και αυτός που θα καλέσει τον πιο ηλίθιο βραβεύεται. Εγώ υποδύομαι τον γιατρό του ενός επιχειρηματία ο οποίος του απαγορεύει να πάει στο δείπνο με τον «δικό» του ηλίθιο και έτσι αρχίζουν να δημιουργούνται πολύ αστείες καταστάσεις.

Πιστεύεις ότι ηλιθιότητα έχει κάποιο ορισμό ; Εσύ ποιους θεωρείς ηλίθιους ;

Δεν έχει ορισμό η ηλιθιότητα και δεν μπορεί να είναι αντικειμενική. Στην παράσταση, λέει ο «ηλίθιος»¨: «την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε κάποιον σαν ηλίθιο θα πρέπει να το προσέξετε πάρα πολύ καλά» . Μπορεί πολλές φορές να θεωρούμε κάποιους ανθρώπους ηλίθιους αλλά τελικά εμείς να είμαστε πιο ηλίθιοι. Για μένα ηλίθιός, είναι αυτός που νομίζει ότι είναι έξυπνος και υποτιμά τους γύρω του.

Εσύ έτυχε να συναντήσεις τέτοιους ανθρώπους ;

Όχι μου έτυχε να συναντήσω ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι και τελικά δεν είναι .Δεν πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο και να υποτιμάς τους γύρω σου.

Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά κανέναν.

Πιστεύεις ότι αυτό που λέει ο Charles Bukowski ότι δηλαδή «Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση» ;

Όχι δεν συμμερίζομαι κάτι τέτοιο είναι όλα σχετικά. Πιστεύω στην αφέλεια, όχι στην ηλιθιότητα, είναι πολλοί παράγοντες στη μέση. Μόρφωση, κοινωνική παιδιά , αφέλεια κλπ

Σε αγχώνει καθόλου το πώς θα δεχθεί αυτή την παράσταση το κυπριακό κοινό ;

Αν με ρωτούσες πριν ν’ανεβάσουμε την παράσταση θα σου έλεγα είχα αγωνία ,αλλά ,τελικά, είδα έναν κόσμο που συμμετείχε συνεχώς και έφευγε με ενθουσιασμένο.

Θα δεχόσουν πρόταση να συμμετάσχεις σε κάποια παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ;

Ναι βέβαια , αν είναι μια σεζόν που δεν θα έχω άλλες υποχρεώσεις στην Αθήνα. Στην Κύπρο γίνονται εξαιρετικές δουλείες. Όσες παραστάσεις του ΘΟΚ έχω δει ήταν αξιόλογες.

Σε φόβιζε το γεγονός ότι είναι η δεύτερη σεζόν που παίζεται η παράσταση και ότι ίσως το βαρέθηκε ο κόσμος ;

Καθόλου, είναι μια παράσταση που ενθουσιάζει ,όσοι την βλέπουν περνάνε ωραία και έρχονται και δυο και τρεις φορές να την δουν. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος (ως σκηνοθέτης) της έδωσε μια τόσο ωραία αισθητική που νομίζω μπορεί να παίζεται και χρόνια.

Πιστεύεις ότι αν δεν έχουν καλές σχέσεις οι ηθοποιοί μεταξύ τους θα επηρεάζεται και η απόδοση τους στην σκηνή ή πιστεύεις ότι ο σωστός επαγγελματίας δεν το αφήνει αυτό να βγει στη σκηνή ;

Δεν μου έχει τύχει να είμαι σε δουλεία που να μην είμαι καλά για να μπορώ να σου πω, αλλά, φαντάζομαι επηρεάζει σε ένα βαθμό, δεν μπορεί να είσαι άλλος πίσω στα καμαρίνια και άλλος στη σκηνή. Όμως άμα είσαι επαγγελματίας πρέπει να το κάνεις. Στο θέατρο του Κουν, μας μάνθανε να συνεργάζονται με ανθρώπους, Πάντως ο συγκεκριμένος θίασος είναι εξαιρετικός.

Αλήθεια θα ήθελες να βρεθείς στο σανίδι ή στην τηλεόραση ή στην μεγάλη οθόνη, με την κόρη σου ;

Χα…η κόρη ακόμα έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες , σίγουρα θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική και τη σύνθεση, της αρέσει και το performance, αλλά αυτό δεν το έχω σκεφτεί . Εγώ θέλω να κάνει αυτό που ξέρει και αγαπά στη ζωή της γιατί άμα αγαπάς αυτό που κάνεις δεν σε εμποδίζουν όσα δύσκολα βρίσκεις στο δρόμο σου.

Απογοητευτικές από δουλειά που έκανες ;

Στην εικοσαετία που είμαι δεν θυμάμαι να απογοητεύτηκα από τη δουλεία, αλλά, η διαδικασία της πρόβας με κούραζε λίγο, ή μου έτυχε να μου προτείνουν μια δουλεία που να μου αρέσει αλλά να μην μπορώ να πάω γιατί είχα δεσμευθεί να κάνω μια άλλη..Αλλά όταν αναλαμβάνω μια δουλεία τη στηρίζω. Δεν απογοητεύτηκα απλά είναι στιγμές που βασανίζεσαι και κουράζεσαι

Θα ήθελες μια από τις σειρές που συμμετείχες να γίνει ταινία ;

Κάποια στιγμή είπαν θα έκανα ταινία τη σειρά Άκρως Οικογενειακό αλλά τελικά δεν έγινε . Όταν μια σειρά έχει αγαπηθεί από το κοινό , αυτό δεν σημαίνει ότι άμα γίνει ταινία θα έχει πάλι επιτυχία. Πάντως εγώ ως θεατής θα ήθελα να έβλεπα μετά από χρόνια τους ήρωες μιας σειράς πως είναι σήμερα και ποια ήταν η εξέλιξη τους

Πιστεύεις στα γούρια ; Εσύ έχεις κάποιο γούρι ;

Ένα σταυρό φοράω . Πιστεύω στην καλή πρόθεση των ανθρώπων αλλά όχι κάτι άλλο συγκεκριμένο.

Τηλεοπτικά ετοιμάζεις κάτι ;

Συζητάω αλλά δεν είναι κάτι σίγουρο.

Θεατρικά

Θα είμαι στο ίδιο θέατρο με τον Σπύρο Παπαδόππουλο

Και θα είσαι ο γιατρός πάλι ;

Α ναι

Με τους γιατρούς αλήθεια ποια η σχέση σου ;

Πέρασα μια περίοδο που ήμουνα αρρωστοφοβικός αλλά δεν φοβόμουν τους γιατρούς μόνο τες αρρώστιες και ευτυχώς είχα φίλους γιατρούς που ήταν δίπλα μου σε όλα.

Info: φωτο από το διαδίκτυο και τo madame magazine