Αποτυχημένοι Γάμοι: Τι Φταίει;

Αποτυχημένοι Γάμοι: Τι Φταίει;

5 παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο διαζύγιο.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μελετήσει κανείς τις αιτίες που οδηγούν σε διαζύγιο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους χωρισμούς. Θέλουμε πραγματικά να μειωθούν τα ποσοστά των διαζυγίων; Αληθεύει το γεγονός ότι οι μισοί από τους γάμους στην Αμερική καταλήγουν στο διαζύγιο; Και πώς είναι δυνατό να εμφανίζονται ξαφνικά ολοένα και περισσότεροι baby boomers;

Από την άλλη αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να προβλέψει ένα διαζύγιο. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Και είναι εκείνοι που πρόσφατα ανάρτησε στο blog του ο καθηγητής Justin Lehmiller.

Ηλικία: η ηλικία μετράει. Ο γάμος διαρκεί περισσότερο στα ζευγάρια που παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Ένα ζευγάρι που είναι μαζί από πολύ μικρή ηλικία, είναι πιθανότερο να καταλήξει σε διαζύγιο. Φυσικά το ίδιο ισχύει αν το ζευγάρι συγκατοικήσει σε νεαρή ηλικία.

Δημογραφικά: παίζουν και αυτά τον ρόλο τους. Σύμφωνα με στατιστικά των Centers for Disease Control and Prevention, η καταγωγή και η θρησκεία είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για το αν θα κρατήσει ή όχι ένας γάμος.

Επιπροσθέτως, ένας θρήσκος έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τον γάμο του συγκριτικά με κάποιον που δεν πιστεύει.

Προσωπικότητα: ενδεχομένως κάποιο από τα χαρακτηριστικά της, δυσχεραίνει τα πράγματα. Η νευρικότητα ή η συναισθηματική αστάθεια, αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που δείχνουν πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στο να υφίσταται πίεση ή απειλές, αλλά και πόσο πιθανό είναι να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να τις διαιωνίζει. Έτσι εμπλέκεται σε καταστάσεις άγχους, ακόμα και κατάθλιψης κάτι που το οδηγεί τις περισσότερες φορές στο διαζύγιο, σημειώνει ο Lehmiller.

Απιστία: τις περισσότερες φορές δεν βοηθάει. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Όταν κάποιος απατά τον άλλον, όπως έδειξε και μία 17ετής έρευνα που παρακολούθησε στενά 1500 άτομα, αυτό αυτόματα μειώνει την ευτυχία του παντρεμένου ζευγαριού, οδηγώντας το τις περισσότερες φορές στο διαζύγιο.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν εικασίες, ακόμα και στην περίπτωση της απιστίας. Οι έρευνες αυτές δεν μπορούν να πουν στην πραγματικότητα τι ακριβώς οδηγεί στο διαζύγιο.

Αυτό που σίγουρα σκοτώνει την σχέση είναι η περιφρόνηση.

Πηγή : Thrive Global Greece