Ανθόνερα: Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες και οι τρόποι χρήσης τους


Τα ανθόνερα αποτελούνται από αρωματικό νερό που παράγεται μέσω της διαδικασίας απόσταξης των φυτών (από τα φύλλα και τα άνθη). Η συνηθέστερη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η ατμοαπόσταξη. Σε αντίθεση με τα αιθέρια έλαια, η βάση τους είναι το νερό. Το νερό αυτό περιέχει όσα διαθέτει και το άνθος ή φυτό, αλλά σε υγρή μορφή και μας παρέχει μια ποικιλία θεραπευτικών και καλλυντικών οφελών.

Κατά τη διάρκεια της ατμοαπόσταξης, ο ατμός παρασύρει τα ευεργετικά συστατικά των ανθών και των φύλλων. Στη συνέχεια, ο ατμός ψύχεται και υγροποιείται και στο τελικό στάδιο το ανθόνερο χωρίζεται από το αιθέριο έλαιο.

Τα πρώτα ανθόνερα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν του άνθους της πορτοκαλιάς και του τριαντάφυλλου, αλλά σήμερα, τα ανθόνερα των περισσότερων αρωματικών βοτάνων χρησιμοποιούνται και εκτιμώνται για τις ενυδατικές, αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες, ορισμένες από τις οποίες δεν υπάρχουν στα αιθέρια έλαια. Αν και τα περισσότερα αιθέρια έλαια πρέπει να διαλυθούν σε κάποιο έλαιο βάσης, τα ανθόνερα δεν χρειάζονται – είναι λιγότερο συμπυκνωμένα, που σημαίνει ότι είναι πιο φιλικά προς το δέρμα και ασφαλέστερα προς χρήση.

Τα ανθόνερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, αρκεί να έχουν προέλθει από ένα μη τοξικό φυτό. Το ελαφρύτερο άρωμά τους δηλώνει ότι συνδυάζεται υπέροχα με άλλα συστατικά, ειδικά στη μαγειρική, όπως σε μπισκότα, αλλά και σε συνταγές καλλυντικών όπως λοσιόν, κρέμες και body mists.

Διαβάστε επίσης – Αρωματοθεραπεία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία

Ανθόνερα: Οι βασικές θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τα ανθόνερα περιέχουν τα περισσότερα συστατικά ενός φυτού, αλλά σε λιγότερο συμπυκνωμένη μορφή συγκριτικά με τα αιθέρια έλαια. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα. Επιπλέον λειτουργούν σε ήπιους τόνους, γι’ αυτό και είναι κατάλληλα για την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας.

Τα ανθόνερα περιέχουν επίσης μια πολύ μικρή ποσότητα πτητικών συστατικών, οπότε χρησιμοποιώντας τα παρέχουμε στην επιδερμίδα μας μια μικρή δόση από τα οφέλη των συμπυκνωμένων αιθέριων ελαίων. Επιπροσθέτως, τα ανθόνερα περιέχουν όλα τα υδατοδιαλυτά συστατικά του φυτού που δεν εκχυλίζονται στα αιθέρια έλαια. Η χρήση των ανθόνερων διασφαλίζει ότι η επιδερμίδα μας λαμβάνει όλο το φάσμα των οφελών ενός φυτού και άνθους και όχι μόνο μια κατηγορία.

Εκτός όμως από την ευεργετική τους επίδραση στην επιδερμίδα, η ηρεμιστική τους ιδιότητα ειδικά εκτείνεται και στον ψυχολογικό τομέα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μειώνει και αντιμετωπίζει τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους στην καθημερινότητά μας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τα ανθόνερα χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι τα ανθόνερα, όπως και τα αιθέρια έλαια, βοηθούν στη διαδικασία του διαλογισμού, καθώς ενισχύουν τη συγκέντρωση στο εδώ και τώρα.

Ανθόνερα: Πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε

Τα ανθόνερα χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς, από την προσωπική φροντίδα (καλλυντικά) μέχρι σε αποσμητικά χώρου και φαγητό. Καθώς τα ανθόνερα δημιουργούνται συνθετικά, βεβαιωθείτε ότι το ανθόνερο της επιλογής σας ταιριάζει με την επιθυμητή χρήση για την οποία το προορίζετε. Αν αναζητάτε ένα συγκεκριμένο άρωμα για σπρέι δωματίου, άρωμα ή σαμπουάν, το συνθετικό ανθόνερο είναι το καταλληλότερο.

Αν το χρειάζεστε για εσωτερική χρήση με κάθε τρόπο, όπως στη μαγειρική, ή με σκοπό να εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ένα αγνό, φυσικό ανθόνερο είναι το συστατικό που αναζητάτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις ετικέτες και αγοράστε προσεκτικά για να αποφύγετε τα πρόσθετα τεχνητά συστατικά. Συγκεκριμένα, είναι αρκετές οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να μεταβάλει τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα και κατ’ επέκταση τη συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, η αρωματοθεραπεία με λεβάντα έχει παρατηρηθεί ερευνητικά πως μειώνει το κλάμα στα βρέφη και ενισχύει τις ώρες ύπνου, τόσο στα μωρά όσο και στους ενήλικες. Διαφορετικά αρώματα φέρνουν και διαφορετικές επιδράσεις στους ανθρώπους. Μία έρευνα απέδειξε ότι το μασάζ αρωματοθεραπείας μπορεί να έχει  ευεργετικές επιδράσεις στο άγχος και στην κατάθλιψη. Άλλωστε, το βέβαιο είναι πως το μασάζ με ανθόνερα και αιθέρια έλαια παρέχει ισχυρότερη και συνεχή ανακούφιση από την κόπωση – ειδικά την πνευματική και νοητική κόπωση – σε σύγκριση με το απλό μασάζ.

10 βασικοί τρόποι χρήσης των ανθόνερων

– Σπρέι στα λευκά είδη (καθώς δεν περιέχουν έλαια, είναι λιγότερο πιθανό να αφήσουν λεκέδες)

– Καθαριστικά (είναι ασφαλή για τα κατοικίδια)

– Αποσμητικό χώρου

– Toner προσώπου (οι κατάλληλες επιλογές καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα)

– Μπάνιο (τα καταλληλότερα είναι η λεβάντα, το νερολί και το Ylang Ylang)

– Δροσιστικό σπρέι (ο δυόσμος και η μέντα είναι οι καλύτερες επιλογές)

– Κομπρέσες (ο δυόσμος είναι κι εδώ η καλύτερη λύση)

– Κόψιμο/ Γρατζουνιά

Ανθόνερα: Ποιες είναι οι ευεργετικές τους ιδιότητες και οι βασικοί τρόποι χρήσης

Ανθόνερα: Τα συνηθέστερα είδη τους

– Ανθόνερο blueberry: Συστήνεται για να καταπραύνει τα κουρασμένα μάτια. Μειώνει την κούραση στα μάτια, καθώς και τους ερεθισμούς.

– Ανθόνερο χαμομήλι: Συστήνεται για τη χαλάρωση του σώματος. Ανακουφίζει από στρες και μπορεί να επουλώσει και τους μικρότερους δερματικούς ερεθισμούς.

– Ανθόνερο σπόρων καρότου: Είναι η καλύτερη επιλογή για τη γήρανση του δέρματος. Συστήνεται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, των ουλών και για την αναζωογόνηση του δέρματος. Περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ερεθισμένου και ξηρού δέρματος.

– Ροδόνερο: Βοηθά στη σύσφιξη των πόρων στο πρόσωπό σας και προσθέτει έξτρα λάμψη. Επίσης, αποτελεί μέρος μιας ισχυρής αντιρυτιδικής θεραπείας που προσθέτει ελαστικότητα και κρατά την επιδερμίδα φρέσκια.

– Ανθόνερο ευκαλύπτου: Συστήνεται για να ανακουφίσει από ρινική συμφόρηση και αναπνευστικά προβλήματα. Προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας. Βοηθά επίσης στην ανανέωση του κουρασμένου και πολύ ζεστού δέρματος.

– Ανθόνερο πορτοκαλιού: Εξαιρετική επιλογή για την ενυδάτωση και τη θεραπεία της ξηρής επιδερμίδας.

– Ανθόνερο λεβάντας: Αυτό το αρωματισμένο νερό θα μειώσει την ερυθρότητα και τις δερματικές ατέλειες. Ηρεμεί το νου και το σώμα. Ψεκάστε λίγες σταγόνες στο μαξιλάρι σας τη νύχτα και θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα.

– Ανθόνερο μέντας: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την καούρα, το φούσκωμα και τα πεπτικά προβλήματα. Βοηθά επίσης στον καθαρισμό της πεπτικής οδού και έχει αντιβακτηριδιακά στοιχεία.

– Ανθόνερο λουίζας: Συστήνεται για αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ως καταπραϋντικό και καθαριστικό.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα ανθόνερα με ασφάλεια

Καθώς βασίζονται στο νερό, τα ανθόνερα είναι ευάλωτα σε μόλυνση από υγρασία και βακτήρια. Αν μεταφέρετε τα ανθόνερα σε ένα νέο δοχείο, όπως για παράδειγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι, είναι καλύτερα πρώτα να το απολυμάνετε. Το καλύτερο είναι, σε αντίθεση με τα αιθέρια έλαια, να τα αποθηκεύετε σε πλαστικά μπουκάλια. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να τα διατηρείτε τα ανθόνερα στο ψυγείο και να τα πετάτε, αν το άρωμά τους αλλάξει ή αν το νερό γίνει θολό. Το αυθεντικό, καθαρό ανθόνερο έχει σύντομη διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 6-18 μήνες, ακόμα κι όταν διατηρείται στο ψυγείο.

Κάτι που επίσης χρειάζεται να προσέξει ο καταναλωτής είναι το pH των ανθόνερων. Τα ανθόνερα με pH 5.0 ή λιγότερο διαρκούν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνα που διαθέτουν pH πάνω από 5.0. Ένας γενικός κανόνας, λοιπόν, είναι ότι όσα έχουν pH 5.0 διαρκούν μέχρι και για 2 χρόνια, ενώ όσα έχουν 5.0 και πάνω, διαρκούν το πολύ 12 με 18 μήνες.

Οδηγίες προφύλαξης

Αν και τα ανθόνερα είναι πολύ λιγότερο συμπυκνωμένα από τα αιθέρια έλαια, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τα ανθόνερα με προσοχή και να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας. Συστήνεται να μην λαμβάνετε ανθόνερα εσωτερικά χωρίς συμβουλή από έναν πιστοποιημένο αρωματοθεραπευτή που έχει επίσημη πιστοποίηση και εμπειρία στη χρήση. Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε φρέσκο ανθόνερο που δεν αποτελεί κίνδυνο μόλυνσης που δεν έχει συντηρητικά.

Αν είστε έγκυος, εμφανίζετε επιληψία, έχετε ηπατική βλάβη, καρκίνο ή κάποιο άλλο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, συζητήστε πρώτα την κατάστασή σας με έναν πιστοποιημένο αρωματοθεραπευτή. Επίσης, αν και τα ανθόνερα θεωρούνται γενικά ασφαλή για τοπική χρήση, ο καθένας είναι διαφορετικός. Οπότε πριν εφαρμόσετε, δοκιμάστε σε ένα μικρό σημείο του δέρματός σας. Τέλος, όπως και με τα αιθέρια έλαια, ο κανόνας όσο λιγότερο, τόσο καλύτερο, ισχύει κι εδώ. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε ούτε ως προς τις ποσότητες ούτε ως προς τις φορές.

Πηγή : ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ